M. Britanie si SUA isi intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia

Marea Britanie si Statele Unite isi vor intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia, in urma atentantului sinucigas ratat din 25 decembrie, a anuntat duminica Downing Street.„Downing Street si Casa Alba au decis sa-si intensifice actiunea comuna in Marea Britanie si SUA pentru a combate amenintarea terorista emergenta din Yemen si Somalia, dupa complotul terorist ratat din Detroit”, potrivit biroului premierului Gordon Brown, citat de AFP.

Brown si Barack Obama au avut din 25 decembrie mai multe discutii telefonice despre actiunile necesare in aceasta situatie.

Pentru prima data, sambata, Obama a acuzat aripa yemenita al-Qaida ca l-a antrenat si echipat pe autorul atentatului ratat.

„Printre initiativele asupra carora premierul Brown s-a pus de acord cu Barack Obama figureaza o finantare americana si britanica pentru o unitate speciala a politiei antiterorism in Yemen”, potrivit Downing Street.

Cei doi considera necesara si furnizarea unei sustineri mai mari pentru granicerii yemeniti. SUA au anuntat deja ca isi vor consolida ajutorul militar si economic pentru guvernul din Yemen.

Brown va cere si ca UE sa discute despre situatia din Yemen si va pleda pentru o actiune energica fata de aceasta tara din partea Fortei de actiune financiara, organism interguvernamental care lupta impotriva tranzactiilor financiare ilegale. „In Somalia, premierul si presedintele considera ca o forta de mentinere a pacii mai importanta este necesara si vor sustine aceasta pozitie in Consiliul de Securitate al ONU”, potrivit Downing Street.

O forta de pace a Uniunii Africane este prezenta in Somalia si are 5.300 de militari.

Anuntul facut duminica de Downing Street vine la doua zile dupa ce Brown a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru Yemen si lupta impotriva terorismului la 28 ianuarie la Londra, in paralel cu conferinta pentru Afganistan.

Alte articole

2 gânduri despre „M. Britanie si SUA isi intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia

  1. Sincer m-am saturat de tarile astea care sunt doritoare de pace gen: USA si Marea Britanie aaaa sa nu uit de ONU -marea organizatie a natiunilor unite … in loc de pace aduc mai mult razboi … se complica si se pripesc in decizii.Sa intensifici actiunile in Yemen e ca o provocare pt izbucnirea unui nou conflict,e posibil ca USA si Marea Britanie sa sufere cat de curand un nou atac terorist …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s