Filmul Avatar a fost acuzat de rasism de o parte a criticilor

Avatar promoveaza ideea ca rasele „non-albe” sunt primitive si incapabile sa se ajute singure. Asa sustine o parte a criticilor filmului regizat de James Cameron, care acuza proiectul de rasism. Mai exact, criticii spun ca povestea unui alb care salveaza o rasa de extraterestri perpetueaza „legenda unui Mesia alb”, informeaza Telegraph. Inca de la lansarea peliculei, au existat voci care au spus ca „Avatar” este „o fantezie rasiala prin excelenta”. Filmul porneste de la povestea unui veteran de razboi care este trimis, alaturi de alti pamanteni, pe planeta Pandora, unde ajunge sa lupte alaturi de bastinasii Na’vi impotriva invaziei albilor. De la acest amanunt pornesc toate acuzele de rasism. David Brooks, jurnalist la New York Times, sustine ca „Avatar este o fantezie rasiala prin excelenta. Se bazeaza pe stereotipul ca albii sunt rationali si tehnocrati, in vreme ce colonizatii sunt spirituali si atletici. Se bazeaza pe ipoteza ca celelalte rase au nevoie de un Mesia alb care sa le conduca cruciadele. La baza lui Avatar sta si principiul care propovaduieste ca analfabetismul este calea spre har”. Se pare ca aceste controverse nu afecteaza, insa, succesul pe care filmul il inregistreaza in box-office. In doar 17 zile, Avatar a stabilit un nou record, incasand 1 miliard de dolari din vanzarea de bilete.

Sursa: http://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-6806271-filmul-avatar-fost-acuzat-rasism-parte-criticilor.htm

4 gânduri despre „Filmul Avatar a fost acuzat de rasism de o parte a criticilor

  1. Eu am vazut filmul si mi-a placut foarte mult, dar nici prin gand nu mi-a trecut chestia cu rasismul…ce naiba e doar un film, oricata valva ar fi facut sau cat a costat sau a incasat…

  2. Cum a spus si „iasminahampel” nici prin cap nu m-am gandit ca ar bate apropo la rasism…niste ziaristi frustrati rau, care au ramas probabl in pana de ideei ce si-au zis…hai sa ne mai facem putin reclama…noua si ziarului unde lucram! „Niste prosti, domle’!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s