Avertisment: Kamceatka ar putea fi oricand un nou Haiti

Cercetatorii rusi care supravegheaza activitatea vulcanica a peninsulei Kamceatka (foto) atentioneaza ca regiunea ar putea fi in curand tinta unui cutremur puternic.

Kamceatka este regiunea din estul indepartat al Rusiei si se afla intre Oceanul Pacific, la est, si Marea Ohotsk, la vest, situata in interiorul asa-zisului „cerc de foc” al Pacificului – cea mai intinsa si activa zona vulcanica de pe Pamant concentrand 62% din vulcanii activi existenti in prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi). Kamceatka „gazduieste” 160 de vulcani ai cercului de foc, din care 22 sunt activi, scrie Jurnal.md despre avertismentul cercetatorilor.

Dupa cutremur un tsunami a ras total suprafata insulelor Kurile

Cea mai mare problema o pune vulcanul Bezimianii, care a crescut de la 4750 la 5.000 de metri, si vulcanul Kliucev, cel mai inalt de pe peninsula, care s-a ridicat cu 150 de metri.
Cutremurele sunt destul de dese in Kamceatka, dar un cutremur major nu a avut loc mai mult de 50 de ani. Ultimul mare cutremur a lovit peninsula pe 4 noiembrie 1952 si initial s-a afirmat ca ar fi avut o magnitudine de 8,2 grade pe scara Richter, revizuita mai tarziu la 9,0 grade. In urma acestui cutremur un tunami a ras total suprafata insulelor Kurile. Geofizicienii din filiala estica a Academiei Ruse de Stiinta, care monitorizeaza activitatea seismica pe peninsula de mai mult de 70 de ani, spun ca urmatorul mare cutremur ar putea lovi peninsula foarte curand, iar epicentrul acestuia ar putea fi chiar in vecinatatea capitalei regiunii, Petropavlosk-Kamceatsk.

S-au alocat sume uriase pentru consolidarea cladirilor

Pentru a reduce pagubele posibile pentru cei 200.000 de oameni care locuiesc in capitala, seismologilor, vulcanologilor, serviciilor de urgenta si autoritatilor locale li s-a impus un grad ridicat de alerta. Ministerul pentru Situatii de Urgenta a alocat sume uriase pentru consolidarea si repararea cladirilor orasului. „Am reusit sa alocam 71.000.000 de euro pentru lucrari de consolidare a cladirilor din Petropavlosk-Kamceatsk”, a spus Roman Baikalov, seful adjunct al Serviciului pentru Situatii Exceptionale. Chiar si asa-numitul „program de rezistenta seismologica” decurge cu dificultate si nu toate cladirile au fost consolidate. (L.F.)

Sursa: Agentia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s