Întreaga Europă fierbe de nemulţumiri sociale

Greve paralizante (Grecia), „şefchestrări” (Franţa), mii de oameni scoşi în stradă (Spania) sau blocarea transportului public, pregătită pentru vacanţa de Paşti (Marea Britanie), sunt mijloacele de luptă sindicală


Cel mai mare „stat social” (UE) se confruntă cu o criză socială pe măsură, gata oricând să explodeze în violente mişcări de stradă, a relevat o nouă zi de grevă generală în Grecia. Paralizarea activităţii, cu costuri de zeci de milioane de euro pentru o economie şi aşa în mare suferinţă, pare singurul răspuns împotriva crizei pentru milioane de greci, care îi cer premierului George Papadoupoulos „să-i taxeze pe bogaţi”, fără a se atinge de remuneraţiile bugetarilor.

Dincolo de oprirea circulaţiei avioanelor, tramvaielor şi a trenurilor, de închiderea ministerelor, a şcolilor şi universităţilor, a muzeelor şi a altor instituţii publice, greva de ieri a produs pagube şi prin distrugeri. Deşi foarte puţini din cei 30. 000 de manifestanţi de la Atena şi 14.000 de la Salonic au fost violenţi, câteva zeci de tineri anarhişti au spart tot ce au prins în cale.

La Atena, motociclete ale poliţiştilor, vitrine de magazine, restaurante, bănci şi un cinematograf au devenit ţinta unei ploi de proiectile – adesea, bucăţi de marmură desprinsă din pavaj sau elemente de mobilier urban distruse. În timp ce mulţimea scanda „niciun sacrificiu pentru plutocraţie” sau „slujbe adevărate, salarii mai mari”, câteva zeci de turbulenţi au intrat în luptă cu poliţia.

Oamenii legii au avut propria demonstraţie

Schimbului de proiectile i s-a răspuns cu gaze lacrimogene şi cu arestarea a cel puţin 12 tineri de către trupe specializate în ordine publică, în timp ce, într-o piaţă din centrul Atenei, circa 200 de oameni ai legii protestau ei înşişi. Poliţişti, membri ai Gării de Coastă şi pompieri s-au adunat, îmbrăcaţi în uniforme, pentru a-şi exprima şi ei nemulţumirea faţă de reducerea salariilor.

Potrivit legii, ei nu au voie să facă grevă, dar nu le sunt interzise protestele. Prin urmare, Asociaţia Poliţiştilor a organizat un miting, acuzând faptul că – la fel ca agenţii fiscali şi vameşii, care au putut chiar să intre în grevă – membrii săi sunt „printre cel mai greu loviţi de planul de austeritate”. Poliţiştii se plâng că ajung la salarii de numai 1.000-1.200 euro, cu tot cu ore suplimentare.

Nemulţumiri pe întreg continentul

Poate nu la fel de violent, dar nemulţumirile dau în clocot peste tot în Europa, iar Franţa rămâne în prim plan. Luna trecută, prima pagină a ziarelor a fost ţinută de greva controlorilor de trafic aerian şi de cea a angajaţilor de la rafinăriile Total, iar acum o nouă „şefchestrare” este în desfăşurare la o uzină din vestul ţării.

„Îl reţinem pe Yves de Waroquier, care ne-a fost prezentat drept noul director”, au anunţat angajaţii firmei americane Sullair Corporation. Ei acuză faptul că noul manager a fost pus să gestioneze închiderea fabricii de compresoare şi să facă 112 de concedieri. Sindicaliştii l-au lăsat să plece pe preşedintele american al firmei, dar îl reţin pe managerul francez, pentru a forţa „negocieri reale”. Aceasta este cea de-a treia „şefchestrare” în regiunea Loire, de la începutul anului. Precedentele două „companii victime” au fost grupul suedez Akers şi cel german Siemens VAI MT.

Sursa : gandul.info

Vezi :

Finalul probabil al crizei : THE NEW WORLD ORDER

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s