UE: GUVERNUL ECONOMIC UNIC, este solutia pentru a nu se mai repeta episodul Grecia

Germania şi Franţa au prezentat controversatele planuri pentru crearea unui “guvern economic al Uniunii Europene” de pazire a politicilor financiare pe întregul continent.

Ei l-au pus pe Herman Van Rompuy, Preşedintele UE, responsabil al unui grup de lucru special pentru a examina “toate opţiunile posibile” pentru a preveni o nouă criză, precum cea cauzată de caderea financiara greceasca.

Misiunea lui va fi să elaboreze un plan principal cu cel mai bun mod de a supraveghea şi de a aplica obiectivele economice stabilite la Bruxelles ca un element cheie al pachetului de redresare pentru Grecia.
Opţiunile pe care le va lua în considerare includ crearea unui “guvern economic” până la sfârşitul anului.

“Ne angajam să promovam o bună coordonare a politicilor economice în Europa”, a fost declarat intr-un proiect de text ce se aşteapta să fie aprobat noaptea trecută de catre liderii UE.

“Noi considerăm că Consiliul European ar trebui să devină guvernul economic al UE şi ne propunem să crestem rolul său în supravegherea economică şi definirea strategiei UE de creştere economică.”

Gordon Brown a examinat noaptea trecuta modul de formulare a declaraţiei pentru a vedea dacă a fost limitată la membrii din zona euro sau are posibile implicaţii pentru suveranitatea economica Britanica.

Funcţionarii sunt îngrijorati de faptul că limbajul folosit pentru crearea unui “guvern economic” ar putea fi o altă încercare de a pune mana pe putere, în urma Tratatului de la Lisabona.

Ea apare într-un moment în care un guvern conservator a promis britanicilor votul lor cu privire la orice nou tratat al UE, în cazul în care câştigă alegerile generale.

Limbajul discutabil a fost cuprinse într-un document franco-german pregătit pentru o reuniune de urgenţă a celor 16 ţări din “zona euro”, ca parte a unui summit din Bruxelles.

Discuţiile, tinute in timpul unui aperitiv dinaintea cinei, au decis la un “mecanism” condus de UE pentru salvarea crizei economiei elene, si cu ajutorul FMI, dacă este necesar.

Combinat cu acest ajutor este si un plan german care sancţioneaza mai aspru ţările, cum ar fi Grecia, care ajung la masive datorii publice, fara a-si reforma economiile necompetitive.

Domnul Van Rompuy, fostul prim-ministru al Belgiei, este un susţinător entuziast al “la gouvernement économique”, iar in ultima lună a suparat multe din capitalele naţionale cu incercarea de a impune “de sus în jos”, obiectivele economice.

Angela Merkel, cancelarul german, a făcut apel la Tratatul de la Lisabona care să fie modificat în scopul prevenirii oricarei repetari a curentei crizei elene, care a ameninţat să devalorizeze puternic euro.

“Eu voi insista pentru schimbările necesare ale Tratatului, astfel încât să putem acţiona mai repede şi mai eficient atunci când lucrurile nu merg bine, incluzind sancţiuni specifice,” a spus ea.
În cazul în care ideea cancelarului Merkel prinde avant, Croaţia, care probabil va adera la UE anul viitor, ar avea nevoie  “de o modificare a Tratatului”, care sa ofere o oportunitate mai usoara pe care sa se sprijine  propunerile pentru guvernul economic.

Cand Tratatul de la Lisabona a fost acceptat, liderii europeni, printre care si dl Brown, au spus că ar fi o ultimă încercare de a schimba regulile de bază ale UE cel puţin până în 2020.

Marea Britanie nu este membra euro, dar este semnatară a tratatelor de la Maastricht şi de la Lisabona, care cer deja ca Londra să prezinte rapoarte bugetare. De asemenea, Marea Britanie trebuie, în conformitate cu propunerile recente ale domnului Van Rompuy, sa respecte obiectivele UE privind ocuparea forţei de muncă, cheltuielile pentru cercetare, tehnologie verde, de educaţie şi reducerea sărăciei.

Sursa: saccsiv.wordpress.com

Un gând despre „UE: GUVERNUL ECONOMIC UNIC, este solutia pentru a nu se mai repeta episodul Grecia

  1. Aceasta criza globala a aparut mai intii ca o criza bancara provocata de lipsa de lichiditati . Lipsa banilor din banci a blocat creditul pt consum si finantarea activitatilor economice si productive .Dupa caderea economica si a consumului a urmat criza bugetelor nationale ,botezata pompos Criza datoriilor suverane . Auzi ce frumos au denumit-o Criza datoriilor suverane. Sint sigur ca denumirea o pregatisera inca inainte de aparitia ei. Acum apar Germania si Franta tartorii europeni si hotarasc ei pe deasupra capetelor celorlalti cum se va face sa nu se mai ajunga la alta criza a datoriilor suverane!!Pai se va face un guvern European economic care va superviza guvernele nationale ca doar asta s-a si urmarit!si ce s-a mai urmarit? Pai s-a urmarit ca cetatenii sa-si piarda incredera in guvernele nationale datorita masurilor de austeritate si ajustari bugetare si sa fie fericiti cind vor fi condusi de acel Guvern Economic European.Nu-mi vine sa cred ca sint martorul unei manipulari la o asmenea scara!! Stau si ma intreb ce pot face eu ca simplu cetatean.Am eu vre-o posibilitate de riposta?Deja Romania e condusa de FMI. Cred ca m-am trezit prea tirziu ,asa ca ma duc sa ma culc la loc. Va las cu bine !! Nevedem dupa globalizare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s