Congresul american adoptă proiectul de sancţiuni împotriva Iranului

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat joi, la câteva ore după Senat, un prioect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru a forţa Teheranul să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

Textul poate fi trimis acum preşedintelui Barack Obama pentru promulgare.

După un vot zdrobitor în Senat (99-0), Camera Reprezentanţilor a urmat exemplul Camerei superioare şi a aprobat textul cu 408 voturi pentru şi opt împotrivă.

Congresul a aprobat acest text, negociat între cele două Camere, la două săptămâni de la adoptarea unor noi sancţiuni ONU. Liderii UE au decis, de asemenea, săptămâna trecută, să adopte o serie de sancţiuni. Textul american va completa aceste măsuri multilaterale.

„Trebuie să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru a opri drumul Iranului către nuclearizare”, a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, înaintea votului.

Proiectul de lege consolidează o legislaţie deja în vigoare pentru a adăuga o întreagă gamă de noi sancţiuni economice, în încercarea de a convinge Iranul să renunţe la programul său nuclear.

Textul vizează în special perturbarea aprovizionării cu benzină a Teheranului, care nu dispune de capacităţi suficiente de rafinare.

În pofida aprobării masive a acestui text, mai mulţi congresmeni s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea de care dispune preşedinte de a nu se supune acestei decizii. „Acest text este de fapt o jumătate de măsură, o jumătate de proiect de lege, deoarece 50 depinde de ce? De voinţa preşedintelui Obama de a aplica sancţiunile rapid”, a declarat congresmenul republican Scott Garrett.

Sursa mediafax.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s