Lovitura de palat in Libia

Fiul cel mare al lui Gaddafi sparge blocada din Gaza


Liderul libian si-a luat mana de pe fiul sau Seif al-Islam, care a planuit croaziera umanitara a navei Amalthea * Seif urmarea declansarea unui scandal international care sa-l propulseze in fruntea statului * Numai ca Muammar a decis ca succesorul sau sa fie fiul cel mic, Moatassem-Billah, seful serviciului libian de informatii * Israelul asteapta nava cu mana pe tragaci

De cand liderul libian Muammar Gaddafi, in varsta de 68 de ani, l-a ales pe al patrulea fiu al sau, Moatassem-Billah, drept succesor la putere – dupa retragerea sa, care se presupune ca va avea loc in trei ani – fiul cel mare, Seif al-Islam, s-a hotarat sa nu stea cu mainile in san. Ambitiile sale politice l-au determinat sa organizeze spargerea blocadei israeliene din Gaza, cu riscul de a-i strica ploile tatalui sau.

Nava Amalthea, incarcata cu ajutoare pentru Gaza, ar putea fi interceptata de marina israeliana in cursul zilei de marti sau miercuri. In incercarea de a-l feri pe Seif de actiuni nesabuite, Gaddafi a interzis duminica, 11 iulie, zborurile private de pe aeroporturile libiene catre Egipt, Grecia, Creta si Cipru, pentru a-l impiedica sa se alature echipajului, intr-un triumf propagandistic, care ar pune in pericol ascensiunea politica a fratelui sau.

Un purtator de cuvant al regimului a declarat luni 12 iulie la Tripoli ca Seif al-Islam este pe cont propriu: „Libia nu isi doreste sa intervina si crede ca transportul umanitar catre Gaza presupune un risc major”. Tot luni, ministrul Infrastructurii din Israel, Uzi Landau, a avertizat ca va intercepta nava libiana aflata sub pavilion moldovenesc dupa modelul asaltului asupra navei turcesti Mavi Marmara, soldat cu noua morti.

Faptul ca  transportul nu reprezinta rodul simpatiei libiene pentru cauza palestiniana din Fasia Gaza, ci al unei intrigi de palat de la Tripoli este dovedit, potrivit Debka, de trei consideratii:

– comunicatul oficial prin care Libia isi ia mana de pe nava umanitara si interzicerea zborurilor catre aeroporturi din apropierea navei

– Fundatia Internationala de Caritate Gaddafi, care sponsorizeaza actiunea, este finantata de Seif al-Islam, ca vehicul de promovare a intereselor de a-i succede tatalui sau in 2013

– Muammar Gaddafi le-a spus apropiatilor ca isi planuieste retragerea la varsta de 71 de ani, in 2013 si ca il vrea drept succesor pe Moatasen-Billah, seful serviciului libian de informatii, un om considerat foarte puternic in cercurile militare, desi are doar gradul de locotenent-colonel.

Atat de mult a scazut fiul cel mare in ochii tatalui incat acesta i-a poruncit in urma cu doi ani sa paraseasca tara si sa stea in exil cinci ani. Perioada suficienta pentru a-l gasi, la intoarcere, instalat la putere pe fratele sau. Dar Seif nu a dat ascultare parintelui sau si s-a intors acasa dupa 18 luni, in august 2009, folosindu-se de un subterfugiu.

Sprijinit de interese de afaceri rusesti si britanice, pe care urma sa le recompenseze prin beneficii in industria petroliera din Libia, Seif a reusit sa il elibereze pe agentul secret libian  Mohamed Al-Megrahi, care era condamnat pe viata pentru rolul jucat in deturnarea zborului Pan Am 103, care s-a prabusit la Lockerbie, ucigandu-i pe cei 250 de oameni de la bord si pe inca 11 la sol.

Seif a obtinut eliberarea teroristului libian sub pretextul ca este bolnav de cancer la prostata in faza terminala si nu ar mai avea decat cateva luni de trait. Cand au aterizat impreuna pe 21 august 2009, la Tripoli, Gaddafi a inghitit galusca, alaturi de restul lumii. Ulterior, s-a facut foc si para ca fiul sau l-a expus unui nou scandal, avand in vedere ca teroristul traieste bine mersi si in zilele noastre. Ba chiar unul dintre medicii britanici care i-au dat trei luni in 2009 a declarat saptamana trecuta:”Ar putea trai inca 10 sau 20 de ani”.

De anul trecut, Seif si-a construit cu migala rampa de lansare, ajutat si de fondurile pe care si le-a pastrat in bancile din Londra. Anul acesta, in mai, atentia i-a fost atrasa de titlurile care spuneau ca premierul turc Erdogan intentioneaza sa se imbarce la bordul flotilei propalestiniene pentru Gaza. Avand in vedere expunerea internationala pe care o ofera o astfel de actiune, Seif a hotarat ca merita riscul, daca premiul cel mare este conducerea Libiei. Numai ca tatal sau i-a pus bete in roate. Asa ca, atunci cand nava Amalthea va fi interceptata de marina israeliana, Muammar si succesorul sau ales vor sarbatori in liniste.

AmaltheaNava Amalthea, sub pavilion moldovenesc, a plecat spre Gaza la 9 iulie. Deocamdată nu se ştie dacă nava se va îndrepta spre portul El Arish, din Egipt, sau se va duce spre Gaza, informează Haaretz. Nava a plecat din Grecia sâmbătă, iar guvernul elen a spus că a ajuns la un acord cu echipajul, conform căruia vaporul nu va încerca să ajungă în Gaza, ci va ancora în portul egiptean El Arish.

„Orice deviere de la traseu va fi blocată de marină”, a spus duminică un oficial israelian. „Dacă cei de la bord nu urmează instrucţiunile de a se opri şi de a permite să fie escortaţi de navele marinei, nu vom ezita să folosim alte metode pentru a-i opri”, a subliniat el.

Ministrul apărării Ehud Barak a calificat călătoria navei drept „o provocare”.

Fiul liderului libian Muammar Gaddafi a spus că organizatorii nu se vor lăsa intimidaţi de ameninţările Israelului. Ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, a transmis un protest oficial organizaţiei conduse de fiul lui Gaddafi şi a subliniat că este vorba despre o provocare.

La 31 mai, forţele israeliene au luat cu asalt Flotila Libertăţii, formată din nave încărcate cu ajutoare umanitare pentru Gaza şi la bordul cărora de aflau militanţi pentru drepturile omului. Nouă persoane au fost ucise, dintre care opt turci.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat serios în urma acestui incident, Ankara ameninţând că va rupe legăturile diplomatice cu Israelul, dacă acesta nu prezintă scuze.

Sursa agentia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s