E-urile care ne ucid incet dar sigur

Sigurata alimentara a cetatenilor nu s-a aflat niciodata pana acum pe lista de prioritati a Ministerului Sanatatii. Asta in ciuda faptului ca majoritatea specialistilor sunt de parere ca alimentatia moderna reprezinta principala cauza incriminata in aparitia si raspandirea pe scara larga a bolilor fara scapare. Iar subsantele care ne otravesc cel mai mult viata sunt miile de E-urile, ce fac parte din ingredientele aflate in marea majoritate a produselor alimentare, pentru a ne insela vazul si gustul.

Incepand cu painea noastra cea de toate zilele, cu preparatele din carne, conservele de tot felul, bauturile alcoolice si mai ales cele racoritoare, continuand cu plantele, fructele, cerealele si legumele modificate genetic, ori cu apetisantele preparate fast-food, guma de mestecat sau produsele lactate, toate aceste produse pot atenta la sanatatea consumatorilor. Cei mai periculosi inamici ai unei alimentatii sanatoase sunt considerati a fi aditivii; adica E-urile folosite, cu acceptul autoritatilor statului, in fabricarea alimentelor si bauturilor. Care E-uri, potrivit Monitorului Oficial al Romaniei, Anul XI, nr.269/1999 sunt: “Substante ce se folosesc la prepararea unor produse in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.” Din nefericire, guvernul care a dat aceasta definitie nu s-a obosit sa mai explice la ce fel de substante se refera, de ce trebuie ameliorata calitatea unor produse si despre ce fel de calitate ar fi vorba? Una inferioara, care sa ajunga sa para de tip superior, ori s-a referit la insusirile organoleptice si nutritive ale alimentelor si bauturilor, ceea ce nu credem?

Bizara pozitie a autoritatilor statului

Aroma alimentelor si al bauturilor poate fi perceputa de organismul uman doar prin intermediul glandelor gustative, restul organelor nefiind implicate in aceasta poveste. Cu alte cuvinte, putem spune ca, pentru placerile limbii, oamenii isi bat joc de intregul trup. Iar industria alimentara si cea a bauturilor de tot felul profita din plin de aceasta slabiciune umana. In pofida faptului ca cetateanul ar trebui sa fie protejat de asemenea atentate la siguranta sa, autoritatile noastre se pitesc in spatele conceptului “riscului acceptat”. Adica, impun producatorilor sa inscriptioneze pe etichete otravurile continute de respectivele produse, precum si concentratia acestora, dupa care se spala pe maini. De vreme ce consumatorii sunt informati in legatura cu riscurile la care se expun, n-ar mai fi treaba statului sa protejeze populatia impotriva consumarii E-urilor criminale cu nemiluita. Cea ce este de-a dreptul bizar.

Mai mult decat atat, la ora actuala, in Romania, nu exista aparatura necesara controlarii cantitatii de E-uri – bune ori rele – utilizate pe scara larga. Altfel spus, aceste substante  sunt folosite haotic de producatori, iar produsele din import – ca si cele autohtone – nu pot fi expertizate.

Din studii de data recenta rezulta ca un locuitor al unei tari civilizate consuma circa 4,5 – 5 kg de aditivi alimentari pe an. Aceste E-uri – potrivit dr. Pavel Chirila, medic primar boli interne (“Alimentatia echilibrata a omului sanatos” – Editura NA}IONAL – 2004) – se impart in cinci categorii:

– cele mai periculoase adaosuri cancerigene

– adaosuri foarte cancerigene

– adaosuri periculoase

– adaosuri potential toxice

– adaosuri suspecte.

E-uri care nu ne omoara

Este momentul sa mentionam ca nu toate E-urile sunt fatidice pentru sanatatea consumatorilor. |n aceasta categorie intalnim cu predilectie aditivii naturali, impotriva carora specialistii nu au nimic de comentat. Este vorba – spre exemplu – despre E 306, adica vitamina E, un puternic antioxidant ce poate fi intalnit in ficat, oua, peste si soia. Acelasi lucru se poate spune despre E 300, acid ascorbic, adica vitamina C in stare naturala. Pe aceeasi pozitie benefica se situeaza colorantul natural E 140 – clorofila, antioxidantul natural E 322 – lecitina, gelifiantul natural E 440 – pectina sau emulsifiantul extras dintr-o alga marina E 407 – caragenon natural.

|n privinta altor E-uri, specialistii internationali n-au ajuns inca la o concluzie finala. Este suficient sa oferim, in acest sens, doar exemplul zaharinei. Descoperita si fabricata in 1879, pornindu-se de la toluen, scopul zaharinei a fost acela de a reduce consumul excesiv de zahar, care s-a dovedit a fi nociv pentru sanatate. SUA au interzis aceasta substanta in 1997, insa dupa o vreme a readmis-o, cu conditia ca pe ambalaje sa se inscriptioneze ca, administrata animalelor, zaharina poate fi cancerigena. Cativa ani mai tarziu, Congresul american a renuntat si la acest avertisment, in urma protestelor si presiunilor exercitate de industria alimentara si in ciuda organizatiilor de protectie a animalelor. Dar de ce a fost nevoie ca zaharul sa fie inlocuit?

Zaharul sau zaharina?

Obtinut prin rafinare si continand 99,8% zaharoza, zaharul este unul dintre responsabilii patologiei umane a sfarsitului de mileniu II si inceputul celui de-al III-lea. Substanta atat de indragita de cei mici, si nu numai, este complet lipsita de trofine, continand numerosi aditivi chimici. Prin procesul de rafinare, zaharul isi pierde mineralele si vitaminele, iar pentru a fi metabolizat sustrage aceste elemente din organismul uman. De aceea, zaharul stimuleaza pana la epuizare productia de insulina a pancreasului, favorizand aparitia diabetului.

Pe deasupra, consumul excesiv de zahar duce si la sporirea dislipidemiilor – metabolismul grasimilor fiind grav afectat -, dar si la cresterea nivelului grasimilor din organism, ceea ce mareste riscul bolilor cardiovasculare. Alte riscuri pe care le implica consumul excesiv de zahar sunt cresterea frecventei cariilor, poluarea microbiana, sporirea numarului de cazuri de rectocolita ulcerohemoragica, maladia Crohn, favorizarea obezitatii si altele. |n concluzie, inlocuirea zaharului este benefica, insa asupra zaharinei planeaza reale banuieli cancerigene.

Aditivi cancerigeni

|ntorcandu-ne la E-urile care atenteaza zilnic la viata noastra, ne vom apleca asupra catorva dintre ele.

Glutamatul de sodiu, E 621 – unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari pentru organismul uman –, este folosit pe scara larga in Romania. Acesta genereaza efecte neurotoxice, provocand migrene si crampe. Se vinde “la liber” sub forma de cristale deschise la culoare si fara gust, motiv din care trebuie combinat cu aditivi chimici aromatizanti. Mai multe organizatii neguvernamentale din Europa si de aiurea militeaza de ani buni pentru interzicerea folosirii E 621 in produsele destinate consumului uman, iar Ministerul Agriculturii din SUA si-a informat public cetatenii ca glutamatul de sodiu este principalul factor de risc al aparitiei bolilor Alzheimer si Parkinson.

O situatie asemanatoare se intalneste si in privinta folosirii benzoatului de sodiu, E 211, in producerea bauturilor racoritoare. O cantitate excesiva de benzen ajunsa in organismul uman provoaca leucemie si alte forme de cancer al sangelui. Dupa parerea specialistilor, fatal este mai ales consumul in combinatie al “maleficului” benzoatului de sodiu (E 211) si al “beneficului” acid ascorbic (E 300 – vitamina C). Un alt aditiv extrem de periculos pentru sanatate este E 330 – acid citric/sare de lamaie, prezent in majoritatea bauturilor racoritoare comercializate in Romania, in amestecurile de condimente pentru semipreparate, sucurile de rosii si pastele de tomate, compoturi, mustar, inghetata sau branzeturi.

Alte substante periculoase

Aditivii alimentari foarte cancerigeni sunt considerati a fi E 211, E 131, E 142, E 213, E 214, E 217, E 239 si E 123 – toti interzisi deja pana si in tari foste sovietice.

Adaosuri periculoase sunt considerate colorantii alimentari E 110 (galben), E 124 (rosu ponceau), E 102 (tartrazina), E 120 (acid carminic) si altele.

|n categoria adaosurilor potential toxice se inscriu E 220, E 221, E 222, E223, E 224 – care provoaca boli intestinale, E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 si E 470 – care genereaza tulburari de digestie, E 230, E 231, E232, E 233 – generatoare de boli metabolice, E 321 si E 320 (antioxidant prezent in margarina) – responsabile pentru tulburarile metabolismului colesterolului, E 311 si E 312 – ce provoaca afectiuni neurologice.

Pana si in fabricarea painii se folosesc aditivi alimentari ce implica un foarte accentuat grad de risc pentru consumatori. Ne referim la emulsifianti (agenti de prospetime E 471), intaritori de gluten, stabilizatori (E 472 si E 482), agenti de oxido-reducere (acizi alimentari ca E 330).

Istoriile aspartamului

|n 1965, americanii au descoperit aspartamul, tot ca solutie a inlocuirii nocivului zahar. Substanta a ajuns sa fie comercializata in peste 50 de tari de pe mapamond intr-un timp relativ scurt. La inceputul anilor ’90, Romania a fost invadata de aspartam, dozatoarele introduse in tara noastra facand deliciul consumatorilor mari si mici, datorita impresiei de prospetime conferita de acidularea bauturilor racoritoare, a gustului pronuntat de fructe, dar mai ales din cauza pretului mic. Din nefericire, la ora actuala, aceasta substanta este considerata mult mai nociva decat zaharul pe care trebuia sa-l inlocuiasca. Aspartamul provoaca peste 90 de simptome organismului uman. Dintre acestea mentionam: cefaleea, spasmele cerebrale, coronariene si musculare, vertijul, greturile, eruptiile, depresiile, asteniile, iritabilitatea, insomnia, tulburarile de vedere si auz, palpitatiile, senzatia lipsei de aer, atacurile de panica, pierderea gustului, tulburarile de memorie, durerile articulare si multe altele. De asemenea, aspartamul contribuie la aparitia tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, epilepsiei, retardului mintal, limfoamelor, malformatiilor si diabetului.

Si a margarinei

Margarina poate fi considerata unul dintre cele mai nocive alimente, datorita faptului ca nu contine nici un element natual, toate componentele din care este produsa fiind de origine sintetica. Produsul a fost inventat tot de americani, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru a suplini lipsa de unt de pe piata. Din cauza ca margarina nu se regaseste nicaieri in natura, organismul uman o recunoaste cu greu, depunand eforturi mari pentru metabolizare.

Acest produs se obtine din ulei rafinat in combinatie cu pudra de nichel, incalzite la o temperatura de circa 400 de grade Celsius, bine amestecate si tratate cu hidrogen industrial. Dupa o tehnologie sofisticata care dureaza intre 10 si 20 de ore, se obtine produsul numit margarina, solid la temperatura camerei si continand grasimi saturate comparabile cu cele de porc. Pentru ameliorarea calitatilor organoleptice se adauga vitamina A si D, clorura de potasiu, antioxidanti, acizi si alcali, arome si coloranti sintetici, emulsifianti, lecitina, izopropyl ori stearyl si diacetyl.

Reclamele agresive si abundente au facut si in Romania ca margarina sa fie consumata in cantitati mari, cu predilectie de copii si batrani, pentru ca este gustoasa si mai ieftina decat untul. Altfel spus, in lipsa unei informari absolut necesare, romanii au ajuns sa-si bata joc de sanatatea propriului organism, pentru a-si satisface placerile limbii – singura care percepe gustul nenatural al margarinei ca pe o binefacere.

Sursa : agentia.org

Citeste :

Genocidul planetar incepe in 2010

PRODUSE CU ETICHETA CODEX ALIMENTARIUS

Romanii sunt deja victimele “Codex Alimentarius”

Porumbul modificat genetic (MONSANTO)este toxic pentru organele interne. El este cultivat si in Romania cu sustinerea Guvernului

WikiLeaks – Mâncare modificată genetic: România era calul troian al SUA în Europa

Romania va experimenta pe populatie produsul cancerigen initium

Mancarea pentru bebelusi contine arsenic si alte substante toxice

Ingredientele din mezeluri care ne otravesc!

Adio medicina naturista: UE va interzice medicamentele pe baza de plante

Sarea iodata – antiaglomerant pentru reducerea aglomeratiei pe planeta!

Incredibilul tupeu al lui Valeriu Tabara: Sunt sanse mari ca in Romania sa se cultive in urmatorii ani organisme modificate genetic

Vezi :

MONSANTO si Marea Afacere A Geneticii

Documentar : “Viitorul alimentatiei”

Anunțuri

Un gând despre „E-urile care ne ucid incet dar sigur

  1. Te rog frumos sa pui butoane de transmis articolele pe twitter si pe facebook.Publici foarte multe articole de interes general, uite, acesta este foarte important si ar trebui sa ajung[ la cat mai multi oameni. L-as fi impartasit si altora, dar cum? Si, in general, as vrea sa raspandesc articolele publicate aici cu referire la sanatate, macar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s