INEVITABILUL S-A PRODUS: Liderii europeni au decis reducerea cu 50% a datoriei Greciei

Liderii statelor din zona euro şi băncile creditoare au ajuns joi, la primele ore ale dimineţii, la un acord pentru reducerea cu 50% a datoriei Greciei, au anunţat surse diplomatice europene, citate de France Presse. De aseară până azi dimineață, au mai fost luate încă două decizii importante: cea privind recapitalizarea băncilor și cea legată de majorarea forței de acțiune a Fodului European de Stabilitate Financiară (EFSF).

„Acordul este aproape sigur”, a indicat un diplomat european. „Credem că avem un acord”, a spus un alt diplomat de la Bruxelles, transmite Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi liderul Eurogrupului Jean-Claude Juncker au intervenit personal, în cursul nopţii, pentru a încerca să deblocheze negocierile cu reprezentanţii sectorului bancar.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost cel care a făcut marele anunț. El a salutat încheierea „unui plan ambiţios” şi „credibil” împotriva crizei din zona euro, după anunţul privind reducerea datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro, graţie renunţării de către bănci la peste 50% din creanţele lor, transmite AFP.”Am adoptat elementele unui răspuns global, ale unui răspuns ambiţios, ale unui răspuns credibil la criza prin care trece zona euro”, a anunţat Sarkozy într-o conferinţă de presă susținută azi noapte, la Bruxelles, la încheierea summit-ului european care a durat 10 ore.”Cred că lumea întreagă va răsufla uşurată aflând rezultatul, deoarece ea aşteaptă răspunsuri puternice din partea zonei euro”, a adăugat Sarkozy, evocând „o posibilă catastrofă” în cazul în care nu se ajungea la un acord.Efortul băncilor „reprezintă 100 miliarde de euro”, a precizat Sarkozy, insistând asupra caracterului „voluntar”, care „exclude perspectiva unei incapacităţi de plată” a Atenei.

Anterior, Institutul de finanţe internaţionale (IIF) a anunţat că marile bănci creditoare ale Greciei şi liderii statelor din zona euro nu reuşiseră să ajungă la un acord privind mijloacele care să permită reducerea suplimentară a datoriei Greciei.

Acord privind recapitalizarea băncilor

Decizia privind reducerea cu 50% a datoriei Greciei nu este singura veste bună de după summit-ul liderilor din UE, desfășurat începând cu seara zilei de ieri. Oficialii europeni au ajuns la un acord și în ceea ce privește subiectul recapitalizării băncilor.

Cele 27 state membre UE au convenit un set de măsuri care să rezolve nevoia de a asigura finanţarea pe termen mediu a băncilor, pentru a evita o criză a creditelor şi pentru a proteja fluxul de credit către economia reală.

Referitor la capitalizarea băncilor, declaraţia liderilor statelor UE arată că există un acord larg cu privire la necesitatea unei rate superioare a capitalului de 9% din capitalul de cea mai înaltă calitate şi, după estimarea evaluării de piaţă a expunerilor la datoria suverană, ambele începând din 30 septembrie 2011, pentru crearea unui sistem de amortizare temporar, care se justifică prin aceste circumstanţe excepţionale.

Acest obiectiv cantitativ în ceea ce privește capitalul băncilor va trebui atins până la 30 iunie 2012, pe baza planurilor convenite cu autorităţile de supraveghere naţionale şi coordonate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Această evaluare nu va afecta normele de raportare financiară relevante.

EFSF, mai puternic ca oricând

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat, astăzi, „progresele substanţiale” realizate în cadrul summitului european de la Bruxelles, felicitându-i pe liderii din zona euro pentru că au pus pe picioare „un program care va răspunde crizei din regiune”.

„De acum, am intenţia de a recomanda consiliului de administraţie al FMI vărsarea următoarei tranşe de împrumut” Greciei, a anunţat ea într-un comunicat, subliniind că aplicarea reformelor economice acceptate de Atena rămâne „esenţială”.

Ridicarea capacităţii Instrumentului European de Stabilitate Financiară (EFSF), care va fi sporită de la 440 la 1.000 de miliarde de euro, „poate întări apărarea Europei împotriva contagiunii” crizei la alte ţări, a spus Lagarde.

Totuşi, a avertizat ea, „va fi importantă detalierea suplimentară a modalităţilor de funcţionare a EFSF întărit”.

În plus, şefa FMI a calificat drept „un important pas înainte” decizia de a recapitaliza băncile, cu suma de 106 miliarde de euro, conform unui document publicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Totuşi, pieţele apreciază că nevoile ar fi mult mai mari, iar FMI-ul a vorbit despre 200 de miliarde de euro.

„Restabilirea creşterii depinde de un sector financiar solid şi întărirea capitalului băncilor este cheia”, a subliniat ea. De asemenea, Christine Lagarde a salutat „deciziile de întărire a coordonării economice şi bugetare în cadrul zonei euro, precum şi angajamentul de a realiza o uniune economică pe măsura uniunii monetare”. Sursa : evz.ro

Reclame

Un gând despre „INEVITABILUL S-A PRODUS: Liderii europeni au decis reducerea cu 50% a datoriei Greciei

  1. mai pe scurt ceea ce am inteles eu din articol: ii iarta pe unii de 100 miliarde si iau de la toti 106 miliarde.
    ce simplu se fac 6 miliarde… chilipir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s