O furtună solară masivă va lovi Pământul în 2012

Astronomii previzioneaza o masiva furtuna solara, mult mai mare decât cea care a avut loc la începutul lunii august 2010, si care va lovi Pamântul în 2012, având forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen si având potentialul de a distruge întreaga retea de energie a planetei, anunta agentiile de presa.
Se pare ca NASA urmareste aceasta furtuna înca din anul 2006 si ea va lovi Pamântul tocmai în 2012, anul în care din ce în ce mai multe scenarii spun ca va fi sfârsitul lumii. Furtuni similare au avut loc în anii 1859 si 1921, provocând haos în sistemele de telegrafie. Dar furtuna din 2012 are un potential si mai mare.
“Consensul general printre astronomi e acela ca maximul activitatii solare va avea loc în 2012 (sau poate mai târziu, în 2013) si va fi cel mai violent din ultimii 100 de ani”, a declarat specialistul în astronomie Dave Reneke. El a mai spus ca aceasta furtuna va afecta, în principal, companiile aeriene, cele de comunicatii si oricine lucreaza cu sistemele GPS moderne. Oricum, nimeni nu poate sti care vor fi efectele adevarate asupra societatii de astazi, bazata pe tehnologia digitala.
Dr Richard Fisher, directorul Diviziei de heliofizica a NASA, a spus ca o asemenea furtuna ar putea provoca consecinte catastrofice pentru sanatatea lumii, pentru serviciile de urgenta si pentru securitatea nationala. Tot NASA a anuntat ca daca o furtuna similara ar avea loc azi, ar cauza pagube infrastructurii societatii high-tech de la 1 la 2 trilioane de dolari, si ar fi nevoie de 10 ani pentru a ne reveni complet.
Motivul pentru aceasta îngrijorare e dat de faptul ca Soarele intra într-o faza cunoscuta ca “ciclul solar 24?. “Stim ca ceva va veni, dar nu stim cât de rau va fi”, a concluzionat Fisher.
Cât de puternic ar fi afectata Terra de o furtuna solara? Aparent, un astfel de eveniment, petrecut la 150 de milioane de kilometri distanta, nu ar trebui sa aiba un impact deosebit. Un raport elaborat de NASA arata însa ca furtuna de particule solare din 2012 are sanse sa devasteze infrastructura mondiala, relateaza revista de prestigiu New Scientist. “Suntem dependenti de tehnologiile moderne si tindem sa uitam ca Soarele poate produce dezastre în retelele de comunicatii, sistemul financiar, de transport sau de urgente”, se arata în raport.
Daniel Baker, seful comisiei care a elaborat raportul, specialist la Universitatea din Boulder, Colorado, arata ca “Oricare ar fi incidentul, de natura terestra sau spatiala, rezultatul poate fi unul devastator pentru societatea moderna, care este dependenta de sistemele tehnologice avansate”.
Este greu de crezut ca soarele ar sterge de pe suprafata Pamântului progrese pe care le-a realizat omenirea. Însa este posibil, sustin oamenii de stiinta. O furtuna solara poate provoca fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor încarcat cu particule emanate de soare, care traverseaza spatiul cu viteze supersonice. Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pamântul în 1859, când “cea mai puternica eruptie solara cunoscuta în istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de câteva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pamântului. Concret, oamenii de stiinta efectele unui CME cu cele ale uraganului Katrina, la scara globala – o lume fara apa, electricitate, sisteme de comunicatie.
Activitatea soarelui se desfasoara pe cicluri cu o durata medie de 11,2 ani, determinând schimbarile climatice pe Pamânt. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani. Un ciclu magnetic complet dureaza 22 de ani.
Astazi, Soarele se afla aproape de un final de ciclu de 11 ani, iar furtunile solare vor creste în frecventa si intensitate spre vârful activitatii, în 2012. “Impactul unor evenimente climaterice severe”, mai mentioneaza raportul NASA, “poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt si lung pe plan socioeconomic”.
Petele solare vin si pleaca, dar, în ultima vreme ele aproape ca au disparut. Iar absenta lor îi fac pe oamenii de stiinta sa se întrebe daca aceasta nu este calmul dinaintea furtunii, o mare furtuna solara, anunta cotidianul The Washington Post. De secole întregi, astronomii au înregistrat aceste pete pe suprafata solara, care dispar în câteva zile, saptamâni sau luni. Ca urmare a eforturilor lor, acum stim ca aceste pete solare apar si dispar în cicluri, odata la 11 ani. Dar, în ultimii doi ani, petele solare aproape ca au disparut de tot. Absenta lor, cea mai lunga în ultimii 100 de ani, i-au luat prin surprindere pe specialisti. “Acest lucru n-am mai vazut vreodata”, a declarat David Hathaway, un fizician la Centrul Spatial NASA Marshall din Huntsville, Alaska (SUA).
O armata de telescoape se afla îndreptate în acest moment spre Soare. Rezultatele preliminare arata faptul ca atât petele solare, cât si alte indicii, demonstreaza faptul ca activitatea magnetica solara se diminueaza si ca Soarele chiar se contracta. Asadar, ceva profund se întâmpla în interiorul Soarelui. Dar marea întrebare este: CE?
Una din ipoteze previzoneaza ca absenta petelor solare în ultima perioada poate duce la furtuni solare gigantice, ce pot elibera energii de miliarde de ori mai mari decât o bomba atomica. Exista temeri ca aceste explozii gigantice ar putea provoca prapad pe Pamânt si pune în discutie din nou rolul Soarelui în schimbarile climatice.
Petele solare reprezinta niste “ferestre” în miezul magnetic al Soarelui. Ele se formeaza atunci când unde gigantice de magnetism, generate în interiorul Soarelui, cresc si explodeaza la suprafata, aparând ca un fel de gaura întunecata. Aparitia petelor solare arata schimbarile din interiorul Soarelui. Atunci când numarul petelor solare scade, la sfârsitul ciclului de 11 ani, furtunile solare iau sfârsit, iar totul devine mult mai calm. Dar, “minimul solar” nu dureaza prea mult. Dupa 1 an de zile, atât petele solare, cât si furtunile, cresc din nou, pâna când îsi ating maximul.
Ceea ce este interesant la ultimul ciclu îl reprezinta faptul ca a luat sfârsit în anul 2007, asa ca, dupa 1 an de zile de calm, ar fi trebuit sa apara din nou primele pete solare. Dar iata ca suntem în 2010, iar petele solare nu mai reapar, decât extrem de putine. Ce se va întâmpla? Când vor reapara, va exista o explozie solara devastatoare, cred unii astrofizicieni.
Lipsa petelor solare influenteaza si clima Pamântului, ceea ce “pune pe tusa” teoriile privind schimbarea climatica datorita “efectului gazelor de sera”. De exemplu, Michael Lockwood, profesor de fizica mediului la Universitatea Reading din Anglia, crede ca iarna deosebit de rece din Europa lui 2009/2010 s-a datorat unei activitati solare mai reduse. El a studiat datele climatice înregistrate în Europa din 1650 în prezent, si a ajuns la concluzia ca iernile europene mult mai severe apar ca urmare a unei activitati solare scazute. Aceasta se potriveste ideii ca activitatea solara da nastere la mici schimbari la nivel climatic global, dar la efecte substantiale la nivel regional.
Publicitate

Un gând despre „O furtună solară masivă va lovi Pământul în 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s