96 de gânduri despre „Americanii despre Rosia Montana. Adevaruri care daca nu se spun acum, maine va fi prea tarziu

 1. Filmul pur si simplu m-a impresionat, Guvernantii nostrii vor avea toata viata pe constiinta daca vor da drumul la avizele astea nenorocite, cu proiectul ROSIA MONTANA.Este foarte clar ca numai oameni care habar nu au ce isneamna, acest minerit pe baza de ceanurare, nus- dau seama de efeftele catastrofale.
  Aceste reclame pe toate psoturile de TV sa fie interzise air aceasta companie Gold Corporation ca ROMANIA nu este nici Honduras, nici Guatemala si bineinteles nici SUa statul MONTANA care au interzis dar prea tarziu ” efectele benefice ” pe care le-a creat explaotarea aurului pe baza de ceanurare.
  Nimeni nu stie, doar Dumnezeu, dar vazind filmul asta m-a infiorat, chiar cei care tot dau din gura, pling ca nu au loc de munca, nu-si dau seama de efectele catastrofale, iar daca nu Guvernantii, oamenii de specialitate dina ceasta tara, care sunt responsabili pentru soarta generatiilro viitoare, sa explice romanilor ca cei din zona ROSIA MONTANA or sa vada” beneficiile ” peste 5/6 ani, alte asemeena boli de care nu vei mai scapa vreodata.
  Sa fim constineti si sa spunem un NU RASPICAT ACESTOR AVENTURIERI CARE VOR SA TRANSFORME ROMANIA INTR-O NOUA GUATEMALA SI HONDURAS.

  1. Guvernantii nostri NU au constiinta! Nu stiu ce inseamna si nici nu le pasa! Cine este statul? O banda de hoti! Nu cred ca de la ei ne poate veni salvarea, poate ar trebui sa facem si noi ce fac altii: demonstratii mari sau constituirea unor organizatii nonprofit REALE care sa faca realmente ceva pentru salvarea acestei tari din mainile unor hoti!

   1. Guvernantii si in special presedintele Basescu, reprezinta interese straine, nu pe cele ale amaratilor de romani de pe acele meleaguri. Romania este o colonie a UE, SUA si a altor tari puternice din Vest. Basescu nu asculta ce vrea poporul ci ceea ce vor alte sfere de interese. El va face tot posibilul sa prosteasca lumea mai putin avizata ca sa-si atinga obiectivele, adica sa vanda subsolul si tot ce e de valoare in tara, indiferent de impactul cu mediul si vointa populatiei.

  2. e un mesaj mobilizator… dar de ce nu iti dai numele adevarat ???
   iar daca tu nu o faci, atunci de ce ai pretentia ca expertii din aceasta tara sa vorbeasca public pe acest subiect, cand guvernantii decid nu numai Rosia Montana, dar si soarta individuala a fiecarui expert din tara asta ………

  3. stai linistit, doar peste cadavrul meu si al multora din aceasta tara vor reusi sa realizeze acest proiect. Cum se zice ” Perhaps today is a good day to die ” . Chiar nu isi dau seama cu cine se leaga la cap.

 2. Lcatarii se gindesc la venituri prin crearea locurilor de munca.
  Nici un investitor nu se gindeste ca Rosia Montana ar putea deveni – cu investitie minima-
  un paradis al turismului.5 lacuri sunt in zona,toate au pesti. Doar ar trebui amenajat malul lacurilor pentru camping.Si… adaca ar fi cabane… s-ar ducea si familiile pescarilor.Si…de ce nusi turisti! De cite ori mergem la Rosia Montana,vara, ne intilnim cu masini din alte judete,ba,chiar din strainatate. In vreamuri…au fost casute de lemn si un mic restaurant-bar unde servea mici,gratar,carnaciori.
  Sfatuiesc pe toti cititori care inca nu cunosc sa viziteze Rosia Montana!

 3. Marturii sunt privind folosirea ceanurilor cu minerit ce au dus la distrugerea a faunei ,calitatea apei ,si alte urmari dezastroase pentru cel putin 3-4 generatii un dezastru ecologig de mari proporti .Chiar toti suferim de nepasare ,refuz sa cred ca motii in general sunt adusi intr-un asa grad de prostie incit pentru un pumn de bani sa-si vinda proprietatea canadienilor .Le recomand sa reciteasca scrisoarea III de M.Eminescu a acelor moti din Apuseni si sa se intrebe daca nu se rasuceste in mormind Avram Iancu pentru faptele lor .

 4. Sa se faca un referendum pentru acest proiect . Ne priveste pe toti romanii situatie zonei Rosia Montana. Eu nu sunt de acord cu modul acesta de exploatare. Vreaiu ca parerea mea sa conteze. Si eu sunt unul dintre cei 19-20 milioane de romani !!!!

  1. Proteste, nu referendum ! Pentru ca , voturile mai nou, se vand pe o bere. Sunt foarte multi oameni care nu sunt informati , informatiile fiindule cenzurate sau sunt orbiti de propaganda populista a corporatiei .

 5. Am primit doar un link pe mail catre voi am vazut filmul…. am ramas cu un gust acru si acum am facut legatura cu ce zicea criminalul Basescu in discursul lui despre minerit el se referea sigur la Rosia Montana. Daca ar putea sa il vada Dumnezeu si sa ii dea ceea ce merita… Nu as vrea decit sa se duca el care sigur a luat bani de la Corporatie, si sa se uite in ochii unui copil care traieste acum sanatos in zona aia sa spuna ca o sa traiasca bine si dupa ce incepe exploatarea acolo. Fratilor ce trebuie sa facem sa nu mai lasam corporatiile care fac legea in lumea asta sa intre in tara noastra ? Acesti banditi opereaza fara scrupule trebuie sa fim si noi tot asa. Haideti sa facem ceva

  1. deocamdata putem sa protestam in masa, sa se auda in toata europa si in lume cum otara intreaga striga NU EXPLOATARII !!! dupa care putem trece si la fapte fara scrupule zic eu !

 6. Dragii mei !!! suntem ROMANI si ne este interzis sa fim UNITI, nu avem voie sa fim NATIONALISTI si am uitat ce inseamna cuvantul DEMNITATE.
  Daca eram UNITI, NATIONALISTI si aveam DEMNITATE eram de mult jumate tara in fata parlamentului.
  Ce sanse credeti ca au in Austria ! sa faca asta !?

 7. romani rosia montana este tradarea natiuni romane, la moarte cu tradatorii Romaniei ,22 de ani de genocid ,nu numai impotriva poporului poman ci si impotriva copiilor nostri ,resursele naturale se exploateaza de catre poporul roman ,trebuie desfiintat contractul ,trebuie sa infiintam o societate in care toti romanii sa fie actionari,

 8. Oare chair nu ne vom destepta niciodata? Sau poate ar trebui sa resimtim cu totii adevaratele efecte pentru a putea macar odata sa spunem „NU EXPLOATARII CU CIANURA !”

 9. Romania nu trebuie sa se lase …organizatiile de mediu pot avea un impact teribil asupra proiectului iar organizarea unui referendum la nivel national (dupa efectuarea unei campanii de informare asupra efectelor negative asupra mediului si oamenilor) ar asigura un drept de veto impotriva acestui proiect criminal si ar obliga politicienii romani sa actioneze ca atare. Lucrurile nu sunt simple si nu pot fi rezolvate peste noapte ..dar sa impiedici dezvoltarea proiectului e un pas inainte si e datator de speranta pentru toti care se opun.

 10. Nu va lasati !
  Sorin zici foarte bine-dar nu e destul sa discutati numai pe foruri-trebue iesit in
  strada ! Aveti de-a face cu un concern de miliarde !
  In Germania au schimbat un Guvern numai pentru cativa copaci din fata garii din Stuttgart-(Noua gara subterana doboara 50 de copaci din cca 300 …..)Si acuma sunt
  la putere Verzii-
  Voua va trebue o rezonanta europeana-de tipul EXPOATAREA CU CIANURI IN EUROPA- se distruge patrimoniul European al Muntilör Apuseni-Inima Europei se OTRAVESTE -asta se intampla la Voi- Ce se alege de tot leaganul culturii Dacice
  daca lacul de cianura se sparge si intra prin fenomenul carstic peste tot-
  Scarisoara ,Abrud, Aries, Mures- ce se mai alege de singurul AVUT al Romanilor
  cre este natura Inedita si care pana acum n-au putut-o „privatiza”???
  Toata Europa e tocita de turism si de drumuri- Apusenii sunt inca un paradis care
  a mai scapat-ce cautat va fi aceasta de generatiile urmatoare- Dacii v-au dat o TARA-
  ce lasati voi urmasilor ???
  Cititi eseul lui Geo Bogza pentru care a cazut in dizgratia lui Ceausescu : spunea _cand toti si-au distrus natura cu industrializarea vor fi pretuiti cei care si-au pastrat-o…pentru asta a fost un Dizident…
  Asa trebue militat pentru o cauza !

  Exista o organizatie Mondiala in INTERNET-se numeste AVAAZ- aduna cate un milion da samnaturi-(per KLICK)-care se angajeaza pentru astfel de cauze sociale sau de mediu- face-ti apel acolo- implorati-i sa va ajute-ei trmit petitiile la parlamentul european-Eu le-am scris dar mi-au raspuns ca au o lista prea lunga de asteptare-
  Nu-i lasati -plangeti-va pe toate caile pana nu e prea tarziu-

  Doamne Ajuta !!!

 11. cred ca filmul e facut de concurentii concernului …..
  e clar ca e nociva metoda de extractie dar filmuletul e cu destinatie clara
  oricum daca e sa se extraga se extrage cu sau fara acordul nostru iar romanii nu ies in strada decat pentru BANIIN MAJORITATEA CAZURILOR

 12. INCREDIBIL…pina unde poate merge prostia omeneasca?…cred ca se opreste in ROMANIA,tara in care o mina de neaveniti ingenuncheaza o natiune intreaga.Ceea ce nu au reusit atitia cotropitori ai acestei tari,de-a lungul veacurilor, vor reusi o mina de tradatori de neam si tara…sa-si distruga propriul popor si propria tara.Oare atit de incapabili am ramas incit sa nu-i putem opri la timp,AVEM DREPTUL SA CEREM UN REFERENDUM PENTRU A NE HOTARI SINGURI VIITORUL,nu sa fim condamnati de niste incapabili.OARE MAI AVEM OAMENI DE STIINTA ,SPECIALISTI, CARE SA EXPLICE POPORULUI ADEVARUL,IN LEGATURA CU ROSIA MONTANA ?…oare presa in aceste momente de ce nu-si face datoria…STIMATI CONCETATENI,CUM NE ASTERNEM ,ASA VOM DORMI….GINDITI-VA NU NUMAI LA BANI CI SI LA VIITORUL COPIILOR NOSTRI,IAR ODATA CU EI LA VIITORUL ACESTUI NEAM CARE A DAINUIT ATITOR VICISITUDINI…VIITORUL NOI TREBUIE SA-L ALEGEM ,NU CEI CARE SE CRED TATICII NOSTRII……

 13. Cei mai priceputi manipulatori media sunt canadienii si americanii care au experienta indelungata si aplica intoxicarea sau implantarea unei idei in subconstient dupa reguli clare, stiintifice prin spalare de creier, spre folosul lor efectiv, restul nu conteaza. Cunosc demult acest demers dar nu creadeam ca banditii de canadieni vor merge pana acolo incat sa se foloseasca de fosti mineri, de familiile lor abuzand de saracia din zona, pentru a ataca coarda sensibila a privitorului si a stoarce lacrimi de la ceilalti. Daca BASE si guvernantii vor inchide ochii la desertizarea Rosiei Montane, peste 5-6 ani datorita poluarii apei si mediului cu cianuri, atunci ei sunt tradatori de tara si ar trebui sa zaca in ocna. Daca nu, atunci mai au un ultim ceas sa se hotarasca in favoarea romanilor, renuntand la aprobarea finala si deci a proiectului GOLD CORPORATION. Canadienii au cumparat cu bani de nimica diferite firme de presa (radio, tv, ziare) si formatori de idei.

 14. Daca suntem un popor inteligent ,nu vom permite demararea proiectului Rosia Montana,ca politicii nu sunt Dumnezeu in Romania.Daca vom fi ignoranti,ne vom merita soarta.

  1. Ba vom fi inteligenti daca vom exploata noi, Romania, aceasta rezerva… Avem traditie in minerit de zeci de ani, sute, chiar mii….
   De ce nu noi?
   CM

 15. sa dea Dumnezeu sa nu aiba loc acest proiect niciodata! Nu se poate asa ceva: sa ne otravim tara, ecosistemul pt un pumn de bani! Noi nu vrem asta si ar trebui sa se tina cont de oamenii acestei tari, nu sa ne impuna, ca nu e dictatura!

 16. Un filmulet partinitor usor timpitel numa bun de dat la OTV.
  1.Sint inginer minier si coincidenta locuiesc la 7 km de Bozinta locul „sinistrului” accident din 2000,sa-mi arate si mie cineva un copil diform,eruptii cutanate, morti urmare a „cumplitului” incident de la Baia Mare! Australienii au transformat o halda de steril care se intindea pe 15 km cu aspect selenar in zona civilizata cu spatiu verde si copaci.Nu vb. de salarii, impozite dezvoltare pe orizontala (firme de catering,transport,utilaje excavatii etc ) care inteleg ca nu-s importante.Mai mult urmare a accidentului le-au bagat taranilor din Bozinta apa de la reteaua Baii Mari
  2.Aurul se floteaza PESTE TOT IN LUME PRIN CIANURARE,ca-i vb de Canada, SUA ,UE.Aurul nu se extrage doar din statul Montana si Honduras.
  3.Pe timpul impuscatului se flota,la greu doar in BM erau 2 flotatii aia impricinata si flotatia centrala,dispretul fata de mediu era total baietii mucles nimeni nimik,
  4.Dupa flotare apa din iazul de cianurare se filtreaza,purifica este adusa la nivelul de puritate in care poate fi imbuteliata si vinduta in supermarket.
  Asa de curiozitate:de ce nu au cerut o parere si celor de la RMG Co ?

  1. Si daca ar fi cianura anti-cancerigena eu tot as spune NU exploatarii de la Rosia Montana.Motivele ar fi multe dar am sa mentionez doar unu pe care cred eu ca e pe intelesul tuturor si anume:”in care buzunare intra banii de pe urma exploatarii?” Cei care sunt PRO exploatare cred ca nu au trecut nici de clasa 10-a unde se invata Economie Politica si unde se explica clar ce inseamna resursele strategice ale unei tari. :/

   1. BRAVO!!! Corect, numai ca cianura nu e anti-cancerigena… asa ca avem mii de motive sa fim impotriva!! Ne zic strainii ca e de rau si noi nu credem? Ne dau exemple si noi nimic? De ce credeti ca au inchis mina in Montana, asa, sa se afle in treaba? S-ar putea sa va treziti si voi, toti astia care mai credeti povesti, dar va fi prea tarziu. Si toata lumea zice – e cel mai mare proiect minier din Europa. De ce e ma rog secretizat contractul? De corect ce e? De ce ma rog noi, populatia tarii, cei care se cheama ca am ales niste oameni in mod democratic ca sa vegheze asupra intereselor noastre si nu asupra intereselor lor personale nu putem avea acces la toata informatia? Le-ati vazut fetele de mafioti celor de la RMGC? Inca mai credeti in basme? Treziti0va – ne canta inul tarii de peste 20 de ani „Desteapta-te Romane!” Nimic nu e intamplator! Daca cotropitorii au luat acum chipul marilor concerne si daca sunt ajutati si de o mana de cozi de topor, nu inseamna ca nu sunt mai putin dusmani ai tarii…

 17. Ba sa dea odata drumul la acest holocaust cu cianura, ca suntem prea multi in tara asta pacatoasa. Doar asa vom scadea cu 50%, cum se doreste acolo sus.

 18. PAI spuneti adevarul curat prostimi – DVS.INTELECTUALILOR -prin toate mijloacele propagandistice ca poate se vor trezi tineri ROMANIEI ei sunt orbiti nu pot sa inteleaga ca vor ajunge ca indieni in america in rezervatii vai de ei ???

 19. dar nu credeti ca trebuie sa-i luam la rost? nu credeti ca ai nostri guvernati sunt doar pt administrarea tarii( ca de..nu putem 17 mil sa administaram in acelasi timp toti, nu?)
  nu pt a ne decide viitorul? nu credeti ca noi trebuie sa facem ceva? nu credeti ca suntem datori ca si fiinte cugetatoare sa reactionam si sa nu ne mai plangem? daca nu, atunci lasati pe altii sa va conduca!

  1. Este fff grav , ce am citit despre efectul cianurii in exploatarea menereului de aur la ROSIA MONTANA !! Viata in zona este pusa in real pericol!! Oare chiar se poate glumi cu asa ceva!! numai sa umplem buzunarul strainilor cu aur ! si romani cu lacrimi? Sper sa nu se asiste pasiv la o asa greseala!

 20. STIATI CA.. ?? ROMANIA si AFGANISTAN sunt puteri ale lumii in domeniul unor materiale strategice – WOLFRAM la Rosia montana si URANIU pur in Afganistan ???
  AMERICA nu are zacaminte de URANIU. Tot asa cum RUSIA nu detine zacaminte de WOLFRAM. Fara aceste doua elemente, SUA si RUSIA sunt ZERO! Sunt niste neica-nimeni in materie de suprematie MILITARA.

  Wolframul, un metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, este foarte necesar in industria militara si spatiala, iar uraniul in industria nucleara.

  Primul se afla, in cantitati IMENSE si in starea cea mai pura (nemaifiind necesare procedee industriale costisitoare de decantare a lui) in ROMANIA la ROSIA MONTANA ! Se pare ca DOAR in Romania se gaseste in cantitati asa de mari.

  Zbaterea de a pune gheara pe minele de zacamant de la Rosia Montana are acum o miza periculoasa, cu atat mai mult cu cat Exploziv-News si GIS-SSR o dezvaluie in premiera:

  Zacaminte de wolfram, neexplorate niciodata, se gasesc insa, in cantitati uriase, si in muntii Retezat (zona Gugu si Sureanu, axa care le uneste trecand prin Varful Peleaga, ca punct de reper. Exact zona in care a cazut, in urma cu cateva luni, aeronava militara israeliana – posibil neintimplator in misiune in acea zona !) si, inainte de 1989, au fost pazite cu strasnicie, de catre DEPARTAMENTUL ZERO.

  Cel care le-a detectat, extrasenzorial, era sa plateasca cu viata, in urma unui atentat psihotronic al rusilor, curajul de a dezvalui adevarul, in cadrul unor cursuri speciale, destinate profesionistilor din serviciile secrete militare ale Romaniei. Numele lui este Vasile RUDAN, cel care, dealtminteri, este si parintele legendarului Departament.

  In aceeasi zi in care profesorul RUDAN era gasit aproape mort in apartamentul sau din Bucuresti (cu cateva zile inainte, el dezvaluise unor apropiati din SRI si DGIA ca fusese de doua ori amenintat cu moartea de un anume rus FONAREFF, fost ofiter KGB), generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan, avea aproape aceeasi soarta cu a profesorului roman.

  Generalului american i se intimpla asta deoarece, intr-o conferinta de presa, scapase un alt adevar: motivul prezentei NATO in AFGANISTAN nu erau teroristii. Ci uriasele zacaminte de URANIU pur!
  In Muntii Khwaja Rawash, situati la nord de Kabul, dar si in Koh Mir Daoud, langa Herat si Kharkiz, in provincia Khandahar, exista cele mai mari zacaminte de uraniu din lume, la fel cum,in materie de wolfram, Romania detine suprematia mondiala.

 21. Raspuns la o scrisoare.

  Mi-ai dat o tema si incerc sa o dezvolt. La ce iti este de folos daca nimic nu se vrea ?
  Fără Dumnezeu, omul mai poate fi virtuos? (Dimitri Karamazov)
  « Muntii nostrii aur poarta noi cersim din poarta-n poarta. » Nu pot vorbi despre aurul Apusenilor fara a-mi aminti aceste versuri, pe care le stiu din copilarie. Este posibil sa se repete istoria privind utilizarea aurului despre care se spune ca exista in acest EL Dorado romanesc. Poate ajunge iar in tezaurul aflat la Marele Urs. Cine stie ? Conjunctura este legata de indivizibilitatea statelor. Istoria se repeta iar acea indivizibilitate poate fi extrem de fragila fara un suport. NU ma pot pronunta ce fel de suport. Miza este mare. Toti si toate … vor. Fenomene care tin de istoria noastra se descompun incet. Uitam prea lesne trecutul. « Goana dupa aur », nu filmul lui Chaplin… exodul… nu cel din migratia popoarelor …ce usor uitam…ci goana dupa aurul roamnesc. Rosia Montana ??? Cata tanguire in muntii nostrii… cata nepasare in noi. Nu vrem sa ne pastram identitatea. Prea usor adoptam idei futuriste, prea usor adoptam stiluri uitand cat de marete idealuri aveam in trecut. Istoria Rosiei Montane ne duce in urma cu peste 2000 de ani cand romanii furau aurul nostru pentru maretia acelui imperiu care in final a ajuns intr-o stare de descompunere atat umana cat si teritoriala urmata de pieirea in neantul timpului. Totul a intrat in palnia istoriei . Hai sa zicem, precum aminteste OCTAVIAN PALER, ca neamului românesc nu-i pasa de istorie si e comod, fatalist. « Dar ce sperante pot avea toti realii intelectuali români care se lupta sa prezerve siturile arheologice milenare, pentru înscrierea localitatii Rosia Montana în patrimoniul UNESCO, atunci când însusi reprezentantul României la forul mondial este platit de firma care si-a propus distrugerea acestuia? » Iata cum, dupa 20 de ani, luminita de la capatul tunelului se infunda cu inca un program parca facut nu pentru, ci impotriva romanilor. Tratat la modul empiric, fenomenul Rosia Montana se traduce prin disconfortul creat de extragerea aurului cu cianuri, care creeaza potrivit ecologistilor o mare paguba in sistemul ecologic al zonei. Este adevarat ca pe vremea , dupa unii, « regretatului » adica prin anii 70 extragerea se facea in cariere deschise fara nici o protectie a mediului, fapt ce a dus la aparitia unui peisaj selenar, fara ca cineva sa se sesizeze din „oficiu” asupra cruzimii maltratarii mediului si a sufletului romanesc, dar la acea vreme aveam pumnul in gura. Acum nu mai avem acel pumn in gura, avem pumni. Pumni de promisiuni. Ce bine va arata zona. Ce bine o vor duce cei din Rosia Montana… ce bine … ce bine. De fapt nu stim ce e bine. Faptul ca nu s-a aplicat un program de strategie nationala, un fel de program de securitate privind aceste rezerve de aur, faptul ca orice societate straina poate efectua strategii pe termen mediu sau lung fara a fundamenta de fapt aceasta startegie, si ce anume va continua sa existe si dupa epuizarea minereului aurifer ma duce iar la gandul usurintei cu care s-a faramitat aceasta tara. Prea repede si prea la indemana oricui a dorit. Lipsa de viziune, impotenta guvernelor care s-au perindat dupa anii 90 incoace – spui tu. Care lipsa de viziune ?? cand nici unul din guvernele care s-au perindat nu a avut nici cea mai mica particula de viziune in ceea ce priveste o strategie de dezvoltare a tarisoarei numita Romania. Cand ai viziune poti sa visezi, poti sa zbori in innalturi. Noi ne-am nascut cu aripile frante. Nu am avut startegii, nu am avut programe. De cand impotenta a pus stapanire pe madularul ce conduce implicit capul, nu putem vorbi de strategie Ne-am plecat, mereu ne-am plecat in fata oricui. A americanilor, care nu au venit sa ne salvaeze desi toata tara ii astepta. Bunicii si chiar unii dintre noi mai au in ureche « vin americanii, baa », si care au tot fost asteptati… in fata rusilor care ne-au acaparat cu totul inclusiv cu tezaur, in fata oricui care ne-a dat branci in tavalugul istoriei. Dar, nu spun eu, suntem prea mici intr-o lume asa mare. Si apoi exista lupta surda pentru orice. Nu conteaza. Totul este sa fie undeva pe un esicher. Politic sau de orice alta natura. Oare poate coabita proiectul Gold Corporations cu interesele romanilor ? Poate cineva sa se gandeasca ce va fi cu cei peste 4000 de angajati cat preconizeaza firma sa angajeze la implementarea programului (adica, la jefuirea dementa, absolut iresponsabila, a României, de cel mai mare zacamânt, din Europa, de aur, argint si uraniu ! – în schimbul a 17 ani de „ocupare a fortei de munca din zona). Care pare a fi cel mai putin nociv dintre ele? Statul in pasivitate ? Atitudinea Academiei Romane care prin Mircea Mihaies, daduse urmatoarea Declaratie: „Academia Româna este dispusa sa participe, prin specialistii ei, la aceste operatiuni care ar putea salva un spatiu care are pentru români si o valoare emblematica. Este vorba, sa nu uitam, de «tara» lui Avram Iancu, simbol al luptei pentru libertate a românilor din Transilvania » Dar oare mai conteaza la noi « valoarea emblematica » ? Sau atitudinea luata de anumite foruri pana la solutionarea, de fapt intarzierea aplicarii programului.
  Spui tu ca se doreste de « sus » negarea existentei lui ? Asa o fi. Dar cat de « de sus » ? Mai sus de Dumnezeu ? Mai sus de sufletele romanilor ? Cine stie. Speram intr-o generatie mai pura, pentru ca tu spui ca va reprezenta una din putinele resurse pe care se va putea baza Romania. Dar cum sa speri in asa ceva cand se perpetueaza idealuri in fiecare dintre progeniturile celor aflati la putere. Dar nu idealurile poporului , nu… doar cele ale propasirii individuale. A lor. Nu in termenii in care incercam sa gandim noi, cei care nu suntem indoctrinati cu politica vietii parlamentare. Nu… in termenii lor, « succesuri » sau la nivel de « goagle » sau « almanahe » sau ….exemple multiple. In termenii castei lor. Speranta . Greu de presupus ca vom mai avea. Desi se spune ca moare ultima. Sper sa mai avem ceva speranta. Am recitit Karamazovii lui Dostoievski si mai ales ceea ce reprezinta Ivan Karamazov : teama de a fi liberi si responsabili…. Sper sa infrangem, prin generatii, teama de a fi liberi si responsabili. Altfel nu pot gandi mai departe . Cel putin eu in acest moment. « Taina existenţei umane constă nu în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti. » (Fratii Karamazov) iar « Destinul este, de fapt, porţiunea de Timp pe care ne-o îngăduie Istoria.> spune Mircea Eliade în Noaptea de Sinzenie.
  De cand stau fara sa dau drumul la televizor ma simt mai bine. De cand mi-am adus aminte ce bine era cand citeam pana la epuizare, m-am simtit mai bine. De cand mi-am reluat manuscrisele si le- am recitit mi-am impus sa scriu cate ceva . Nu are importanta ce. Desi cu tine totul are mare importanta.

 22. La Rosia Montana nu se va face minerit. Minerit inseamna ceva relationat cu mina. La Rosia Montana se vor demola pur si simplu 4 munti, repet patru munti, in locur carora va ramane un lac cu cianuri. Adica, in veci nu va mai fi o zona accesibila unei vietati. Orice urma de verdeata va fi istorie. Populatia din zona va muri in chinuri, asa cum sunt de fericiti acum ca vor avea bani (o iluzie, ca nu vor avea), asa vor sfarsi prin a bea cianuri, ca apa va fi si ea istorie.
  Condoleante pentru cine va locui in zona.

 23. Dragilor, comentati pe net,dar iesiti si in strada! Ne-ar fi de mare folos si mai multi oameni care sa ne mareasca numarul! Dati mai departe orice informatie despre acest masacru care inca poate fi oprit! Presa nu ne baga in seama aici, dar international lumea stie de noi si deja ceva masuri s-au luat.

  STIATI CA banca Allianz care fusese contractata de Gold Corp sa ii finanteze inceperea exploatarii si-a retras fondurile si nu ii mai prijina? si stiti de ce? pentru ca o mana de oameni a protestat in fata sediului lor central din germania si pt ca li s-au adus la cunostinta o serie de informatii pe care ei nu le stiau. fusesera mintiti frumos. Asa ca au decis sa nu mai sprijine proiectul!

  Deci se poate!

  Veniti alaturi de noi, luati-i si pe altii, nu mai fiti pasivi, asta va fi o revolutie a constiintei! Nu suntem violenti!

  Acum ori niciodata, ROMANIA TREZESTE-TE!

 24. Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea a aurului.

  A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef. Este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sînt acolo. Și cu toate astea, niciun ministru din România nu a fost curios să îi ceară opinia. Citiți mai jos ce crede specialistul Aurel Sântimbreandespre proiectul Roșia Montană.
  Reporter: Care-i cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
  Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

  Rep.: Unul dintre specialiști sînteți dumneavoastră…
  A.S.: Am pretenția, și mi-e jenă că o afirm, că sînt cel care cunoaște cel mai bine zăcămîntul de la Roșia Montană.
  Rep.: Cît aur este acolo?
  A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană îi un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.
  Rep.: Dar foarte puțin, bănuiesc.
  A.S.: Da, dar la nivelul tîrnăcopului. Mii de ani oameni așa au trăit, la nivelul tîrnăcopului și al lopeții. Azi un gram, mîine zece, poimîine nimic. Acum, trebuie să știți că cei de la Gold Corporation exagerează în privința cantității de aur pe care cică o vor extrage.
  Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate?
  A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…
  Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
  A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.
  Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
  A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.
  Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca preț, care sînt mai valoroase, tonele de aur și argint sau și mai multele tone din celelalte metale?
  A.S.: Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.
  Rep.: Pe lîngă aceste alte metale rare, mai e și problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica în valute.
  A.S.: Absolut. Sînt șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumită în toți Apusenii, cu Mihăilă Gritta, care a trăit între 1762-1837 și care a găsit în galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a făcut șapte biserici și șapte școli confesionale în Munții Apuseni. Cine mai face așa ceva azi? Noi cică vom scoate 300 tone de aur, cu prețul căruia vom rade de pe fața pămîntului două localități cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu șapte biserici vechi, cu galerii romane unice în Europa, care pot fi vizitate în frac și cu pantofi cu lac, atît de bine-s amenajate și păstrate.

 25. Scheletul unui dac înalt de zece metri, descoperit la Roşia Montană

  „HIPERBOREENII ŞI SHAMBALLA

  O descoperire senzaţională zguduie lumea oamenilor de ştiinţă. Istoria trebuie rescrisă.

  BOMBA

  În cursul lunii februarie 2012, o echipă de geologi, româno-canadiană, urmărind rămăşiţele filonului de aur la una dintre galeriile săpate de agatârşi în urmă cu 5.500 de ani la Roşia Montană au făcut din întâmplare o descoperire care ar putea răsturna toată istoria omenirii. Ei au descoperit la baza galeriei capătul rectangular al unei lespezi aurii care nu părea a fi o rocă naturală. După prelevarea unei mostre, din rezultatele analizei de laborator a reieşit că era vorba într-adevăr de o piatră compozită, obţinută din amestecul a 15% praf de granit, 30% wolfram şi 55% pulbere de aur de 50 de karate, după o tehnologie imposibil de reprodus în condiţiile ştiinţei actuale.

  HIPERBOREANUL

  Faptul este cu atât mai surprinzător cu cât galeria unde a fost semnalată lespedea, supranumită şi Galeria Hiperboreană şi aflată pe Valea Cornei, sub satul Cornea de la Roşia Montană, fusese cercetată în urmă cu 36 de ani, mai precis pe tot parcursul anului 1976 şi, datorită uluitoarelor descoperi arheologice şi antropologice practic de neconceput pentru acea vreme, ea a fost închisă şi apoi sigilată la comanda Securităţii. Printre mineri încă se mai vorbeşte în şoaptă despre această galerie şi nu sunt puţini cei ai căror taţi sau fraţi mai mari, foşti mineri la Roşia Montana, care au luat parte la consolidările şi săpăturile arheologice din galerie la acea vreme, au dispărut de-acasă şi s-au întors bătuţi după câteva săptămâni. Între timp cei mai mulţi dintre ei au murit datorită bolilor profesionale. Cei patru martori rămaşi în viaţă nici măcar nu mai doresc să-şi amintească. Unul dintre ei, domnul Ion Moiş, fost şef de echipă pe timpurile acelea, după o îndelungă chibzuială, s-a hotărât totuşi să rupă tăcerea. Iată relatarea faptelor petrecute atunci, aşa cum le-a trăit martorul ocular Ion Moiş:

  „Poate că nu trebuia să zic nimic, că doară am jurat la comunişti, dar eu mă trag de fel din Albac, chiar din neamul de moţi al lui Avram Iancu, aşa că nu pot să tac. Uite cum a fost: în iarna lu’ 76, am fost chemat de inginerul şef şi am primit dispoziţie să redeschid, să consolidez şi să electrific vechea galeria 13, rămasă închisă încă de pe vremea austroungarilor, urmând ca după consolidare să vină doi tovarăşi geologi să prospecteze. Galeria era veche, rămasă aşa neexploată încă de pe vremea agatârşilor, care la vremea aceea scoteau din ea şi prelucrau aurul şi argintul pentru daci, iar filonul fusese epuizat cu multe secole înainte să ajungă romanii stăpâni pe minele de aur, sau Alburnus Maior cum le plăcea lor să le spună. E drept că se văd urme de căutare şi din partea romanilor, dar este limpede că ei s-au lămurit foarte repede şi că au abandonat. Lucrările de consolidare şi electrificare au durat aproape până în vara lui 76 şi am avut nişte probleme cu golirea de apă a unei părţi a galeriei care se inundase. Atât vâlvele din mină cât şi electrovalvele de la pompe ne-au fost de mare ajutor. Tot atunci am găsit şi un os spălat de ape, aşa de mare, cum nu ne mai fusese dat să vă niciodată. Nici ortacii mei nu mai văzuseră. După ce l-am arătat directorului minei acesta l-a predat securistului Întreprinderii Miniere de Stat Roşia Montana, iar pe noi ne-a anchetat Procuratura vreo patru zile. Că unde era osul când l-am găsit? Că în ce poziţie? Că cine a mai fost cu noi în mină? Că cine mai ştie de existenţa lui? Câţi am intrat şi câţi am ieşit din şut în ziua aia? Mă rog, tot felul de întrebări aiuritoare ca să ne sperie şi să ne facă să tăcem. Am tăcut cu toţii evident iar după ce ne-a pus să semnăm declaraţiile, ne-au trimis înapoi în galerie. Acasă n-am suflat o vorbă. Mi-era frică pentru ai mei.
  Atunci când treaba noastră a fost terminată au intrat în mină doi oameni de la Bucureşti din care unul sigur era geolog. Ce au lucrat ei acolo nu ştiu, dar aşaaa… ca la vreo săptămână, s-a prezentat un al treilea, unul foarte tânăr, cu o cicatrice la ochiul stâng, care a zis că e arheolog. La două zile după el au venit o echipă întreagă de civili daar şi câţiva arheologi cu nişte echipamente cam ciudate, împreună cu un echipaj de Miliţie care a blocat accesul la galeria 13 şi a început să ne controleze nouă legitimaţiile la poartă. După încă vreo lună jumate am fost chemaţi din nou, eu şi ortacii mei, cei care ne-am ocupat de consolidări şi care deja semnasem declaraţiile, să cărăm sterilul din fundul galeriei 13 şi să-l scoatem cu vagonetele afară din mină.

  Atunci am văzut grozăvia. Arheologii scoseseră la iveală din stâncă un schelet uriaş, cam de 10 metri lungime, care zăcea pe o parte cu picioarele strânse. Osul pe care îl găsisem eu era legat cu o fundă roşie şi de-abia atunci am văzut că era de fapt o vertebră. Mamă da’ ce mai vertebră! Civilii se foiau de colo-colo! Unii îşi notau câte ceva din ce ziceau arheologii, alţii făceau poze cu blitzul. Ziceau ceva de unu Densuşianu, apoi ceva de hiperboreeni, apoi unul sare cu gura mare că să-şi vadă ăla cu Densuşianu de treabă, că Densuşianu era avocat, nu istoric, apoi a dat-o cu partidu şi cu securitatea. Altul, şi ăsta era arheologu cel tânăr, că l-am recunoscut după cicatrice, a scapat una cum că scheletu ăla era de hiperborean şi că ar putea fi chiar strămoşul nostru! „ Nu se poate tavarişce! Ce hiperborean visezi!” – a răcnit la el unul gras în haine de piele şi cu accent rusesc! – „Omul se trage din maimuţă! Unde ai mai pomenit tu maimuţă de 10 metri? Gata! Ce s-o mai lungim!? Scheletul ăsta pleacă la Moscova!… Ia luaţi-l pă reacţionaru’ ăsta d-aici! Bîstro, bîstro!” Atunci ne-a cuprins groaza pe toţi. Doi gealaţi au sărit pe el, l-au legat şi l-au târât afară din mină. „Ia hai! Strângeţi, împachetaţi în lăzi şi duceţi totul la gară! Şi dacă mai suflă vreunul vreo vorbă v-arunc kaghebeu-n ceafă! ” Tot pe noi a căzut măgăreaţa cu strânsul şi cu căratul.
  S-a făcut dimineaţă când am terminat de împachetat, de cărat şi de urcat lăzile în tren. Dar nici pe noi nu ne-au lăsat să mai mergem acasă. Ne-au suit în două dube fără geamuri şi ne-au dus undeva. Unde?, nu ştiu…. Dar ştiu că am mâncat bătaie vreo săptămână încheiată şi că m-au pus să semnez că n-am văzut şi că nu cunosc nimic, că am un unchi legionar care e bandit şi împuşcă securişti prin munţi şi mi-au zis că dacă suflu vreo vorbă îmi saltă nevasta şi copiii iar pe mine mă bagă în puşcărie. Am semnat şi am tăcut, ce era să fac…!? Nici cu ortacii mei pe care i-am întâlnit din nou la mină nu am mai vorbit despre asta.

  Ceva de bine totuşi mi s-a întâmplat după aceea. La o săptămână după ce m-am întors la mină, unul de-l aveam mereu coadă după mine când intram şi ieşeam din şut, a venit la birt şi s-a aşezat la masa mea. Cinstit să fiu când l-am văzut mi-a îngheţat sângele în vine. „Uite Ioane, – mi-a zis -, şi eu sunt moţ ca şi tine. Şi tot ca şi la tine, neam de neamul meu au fost băieşi la Roşia Montana. Am fost acolo când s-a descoperit scheletul uriaşului. Acum e la Moscova. Eu ca şi tine am fost martor. Ia plicul ăsta şi păstrează-l ca pe ochii din cap. Înăuntru ai poză. Să ştii de la mine că acolo în galerie se afla scheletul unui dac hiperborean, strămoş de-al nostru. Păstrează poza şi arat-o nepoţilor tăi. Eu nu ştiu dacă scap pentru că am fost iradiat. Pe voi v-au speriat bine, dar pe noi ăştia din securitate care nu ne speriem aşa de uşor, de noi se descotorosesc altfel. Nu te cunosc, nu mă cunoşti. Nu ţi-am dat nimic! Ai priceput?” „Da, am priceput!”. S-a ridicat şi a ieşit repede pe uşă. Doar două zile l-am mai văzut cum păşea ca o umbră în urma mea, apoi nu l-am mai văzut niciodată . Dar mai am în schimb poza cu hiperboreanul de la el”.

  LESPEDEA

  Dar să revenim la lespede…
  Ne aflăm în luna aprilie 2012. În urma discuţiilor purtate cu uşile închise la Ministerul Minelor Petrolului şi Geologiei, partea canadiană a opinat ca această descoperire să nu fie făcută publică iar galeria să fie închisă de urgenţă. Partea română a fost de acord cu păstrarea secretului însă a insistat să continue cercetările şi să trimită o a doua echipă, de data aceasta de arheologi condusă de un arheolog bătrân cu o cicatrice în colţul ochiului stâng. Timp de trei luni, săpăturile în jurul lespezii s-au derulat în secret, rezultatul fiind decopertarea integrală a lespezii. Nu a durat foarte mult deoarece deasupra lespezii se aflase cu 36 de ani în urmă scheletul uriaşului dac hiperborean, aflat acum la Moscova iar parte din munca cu săpatul rocii şi cu decopertarea o făcuseră arheologii de atunci. Măsurătorile au scos la iveală faptul că lespedea, perfect şlefuită, avea o lungime de 12 metri, o lăţime de 6 metri şi o înălţime de 3 metri, cântărind cu aproximaţie 1700 de tone, cu 100 de tone mai mult decât a fost estimată “piatra femeii insarcinate” respectiv lespedea descoperită la Baalbek, numai aurul conţinut în ea reprezentând cca. 900 de tone, de aproape trei sute de ori mai mult decât s-ar fi putut obţine prin reciclarea integrală timp de 20 de ani, a haldelor de steril depozitat de milenii la Roşia Montană în urma exploatărilor aurifere, şi de 150 de ori mai mult decât tot aurul extras de la suprafaţă şi din toate galeriile de agatârşi pentru daci, apoi de romani, apoi de austroungari şi de români la un loc.

  Zona a fost imediat închisă cu gard de sârmă ghimpată şi pusă sub pază militarizată iar săpăturile preliminare pentru forarea unui puţ cu diametrul de 12 metri care să ajungă până la lespede au demarat la începutul lunii mai 2012.

  La sfîrşitul lunii iunie, mai precis pe data de 23 ale lunii, lespedea a fost scoasă la suprafaţă, segmentată în 80 de calupuri egale, încărcată în containere şi transportată de urgenţă noaptea, sub escortă militară către o destinaţie necunoscută. Totuşi există unele informaţii din surse demne de încredere, din care rezultă că fragmentele containerizate au fost predate Combinatului Siderurgic SIDEX Galaţi şi că au deja topite şi transformate în lingouri de aur şi wolfram, dar locul secret unde se află ele depozitate acum încă nu se cunoaşte.

  SCRIEREA DACICĂ VECHE

  Faptul că lespedea a dispărut şi nu s-a păstrat nici măcar o fotografie a ei este lesne de înţeles. Un lucrător care a participat la dezmembrarea ei suţine că există totuşi un set de fotografii care au fost făcute de către un bătrân arheolog român de prestigiu, care au fost date spre studiu unui paleolingvist şi care, a atras atunci atenţia autorităţilor că lespedea prezintă o valoare culturală şi istorică inestimabilă pentru poporul român şi pentru întreaga umanitate şi în orice caz incomensurabil mai mare decât valoarea ei economică. Pentru argumentarea afirmaţiei arheologul a prezentat atunci câteva fotografii ale lespezii în care se putea observa că toată suprafaţa ei era acoperită de o scriere în basorelief, de un verde smarald, total necunoscută după spusele paleolingvistului, dar cu probabilitatea cea mai mare de a fi pelasgă, dispusă în trei şiruri paralele care porneau din partea stângă sus şi şerpuia în diagonală încolăcindu-se în spirală în jurul unui cap de lup, şi sfârşind apoi la baza ei, în colţul din dreapta. Se pare că autorităţile române au rămas insensibile la aceste atenţionări şi dovezi şi au dispus tăierea şi topirea lespezii, urmând ca după vânzarea aurului să verse la vistieria Statului contravaloarea procentului de 19,31% negociat cu partea canadiană, conform contractului de exploatare a aurului şi a metalelor rare ale zonei.

  SHAMBALLA ?

  „Lucrurile însă au devenit de-a dreptul uluitoare atunci când, – declară de data aceasta reputatul arheolog, al cărui nume din motive de siguranţă personală nu-l putem face public – la ridicarea lespezii s-a putut observa un soi de puţ cu diametrul de 4 metri în interiorul căruia cobora o scară elicoidală ale cărei trepte erau săpate în pereţii puţului, de parcă fuseseră tăiate cu laserul. Din interiorul puţului emana o lumină lăptoasă, violacee. Deşi cei câţiva lucrători, geologi şi arheologi care au fost martori la ridicarea lespezii şi-au revenit după o vreme din uimire, totuşi înafara paleolingvistului care s-a precpitat ca un apucat pe scări în jos, nimeni nu a mai avut curajul să coboare şi să verifice ceea ce se afla în puţ, iar a doua zi a fost deja prea târziu. Am aşteptat cu toţii ca paleolingvistul să apară, dar el nu s-a mai ridicat la suprafaţă. Peste noapte, SRI-ul şi armata au acoperit cu scânduri intrarea în puţul care ducea spre interiorul muntelui şi-apoi au turnat ciment şi au sigilat-o. A doua zi au fost închise gura puţului exterior precum şi intrarea în galeria săpată in vremuri imemoriale de către agatârşi. Tot a doua zi, eu, dimpreună cu toţi martorii care au asistat la prelevarea lespezii, a descoperirii puţului din adâncul minei, precum şi cei care au participat la ştergerea urmelor, am fost puşi să semnăm nişte documente care garantau păstrarea Secretului de Stat şi-apoi am plecat cu toţii speriaţi înapoi pe la casele noastre, care-ncotro.”

  La sediile Ministerului Minelor Petrolului şi Geologiei şi al Institutului de Arheologie din Bucureşti, aşa cum de altfel era şi de aşteptat, nimeni nu ştie nimic. Peste toate aceste evenimente s-a aşternut tăcerea. Există unele voci carea firmă că persoane suspuse de la Guvern au muşamalizat toată afacerea şi că bancherii elveţieni îşi freacă mâinile satisfăcuţi. Ultima dată când s-a mai putut discuta cu bătrânul arheologul şi cu lucrătorul martor a fost în după-amiaza zilei de 28 iulie 2012. După această dată aceşti doi martori care s-au expus şi au rupt tăcerea nu au mai putut fi găsiţi la domiciliu. De fapt ei nu au mai putut fi găsiţi nicăieri. Vecinii povestesc ceva despre nişte ridicări cu dubele, cu agenţi mascaţi în miez de noapte, dar nici acest lucru nu este prea sigur.

  ÎN ATENŢIA CITITORILOR!

  Dacă veţi avea vreodată curiozitatea să vă aventuraţi singuri prin pădurile din jurul Sarmisegetuzei Regia, să nu vă miraţi dacă veţi întâlni un om cu o privire luminoasă, violacee, care susţine că a fost în Shamballa şi că ştie un tunel pe sub Sarmisegetuza care duce către minele de aur de la Roşia Montană. Iar dacă începe să vorbească într-o limbă necunoscută, probabil pelasgă, ascultaţi-l cu atenţie, chiar dacă nu înţelegeţi ce spune în acel moment. Va veni o vreme când veţi pricepe.

 26. Ultima solutie: Mai o revolutie! 😉
  Fara suparare la cei care au postat pana acum; toti dam vina pe guvern, intrebarea mea este : Cine a votat acesti poleticieni ce au condus in acesti 22 de ani?Noi! Din 2 rauri s-a ales raul cel mai mic E necesar un Partid al Poporului dar nu condus de Diaconescu, ci de o persoana de rand sustinuta de vocea poporului, cei care sufera si cei care stiu cum se traieste greu. Suntem uniti pe internet, cati dintre noi au incercat sa faca un grup real si sa propuna ceva la guvern? sau sa isi prezinte ideile la TV, radio, internet. Vrem o schimbare si doar asteptam ca poate cineva sa ne citeasca gandurile. Hai sa ne unim cu adevarat si si incercam sa schimbam ceva!
  Rosia Montana este inca o modalitate de a vinde ceva ce are tara noastra si de a „aduce” ceva bani la buget, in loc sa exploatam noi ce avem si sa vindem produsul brut vindem resursa, pacat.

 27. Oamenii care deja au trait pe pielea lor stiu ce consecinte au dezimformatea si lacomiciunea parlamentarilor, banii corporatiei Gold Corp i-a mituit. trebuie sa iesim in strada si sa facem o noua revolutie, jos Basescu!

 28. Eu sunt de acord cu mineritul dar NUMAI in conditii ecologice. Nu facem minerit de dragul de a-l face, doar ca sa dam de munca la oameni si sa distrugem zona.

 29. Formidabil filmulețul, punctate cum nu se poate mai bine toate aceste neajunsuri și maltratări ecologice care vor urma, în plus cu grave, chiar f. grave consecințe asupra locuitorilor din zonă. Se pare că această companie ,,Gold-Corporation” este o companie cu mari probleme, atât financiare cât și de exploatare, datorită metode învechite folosite, în plus fără a prezenta garanții reale materiale, financiare, logistică, exploatare.Îmi pare mai mult o ,,companie de apartament” cum multe sunt și pe la noi, dar cu brațe de caracatiță și cu un sensibil ,,nas” care miros banul, afacerea rentabilă de la mii de kilometrii. De ce s-o fi grăbind Guvernul României să dea pe mâna unui ,,neica-nimeni” asemenea bogăție? Deschideți, fraților ochii, înainte de a deschide…țara! Ați făcut un curent aici, cu toate granițile deschise, de zici că-i cea mai nenorocită casă din Univers, fără niciun stăpân pe prag!

 30. „ASTA-I MINTE DE OM ???”, INTREABA CU ATATA INTELEPCIUNE, SI IN CUVINTE PUTINE „BATRANII TARII ” !!!
  VOI TOTI, CARE NU SPUNETI ODATA „STOP” NEBUNIEI ASTEIA FARA DE MARGINI SI VA „TOT RACITI GURA DE POMANA”, AVETI MINTE DE OM ???
  ASTA-I INTREBAREA, CUM AR FI SPUS SHAKHESPEARE……………
  AI TU MILA , DOAMNE, DE MINTEA NOASTRA, CA ADEVARAT E CA „NEBUNII’ SUNT :
  „1. CEI CE NU ASCULTA DE DUMNEZEU;
  2. CEI CE ALEARGA DUPA IMBOGATIRE, PESTE CAT AR FI NORMAL SI DE TREBUINTA „, ….L-AM CITAT PE SFANTUL PARINTE ARSENIE BOCA .

 31. AM FOST MEMBRU IN COMITETUL REGIUNILOR LA BRUSSELS, UNUL DIN CEI 9 PRIMARI, CU MANDAT PANA IN 2010, DOAR CA IN 2008, LA 48 DE ANI, „MI-AM PIERDUT „MANDATUL DE PRIMAR! AM FACUT ACEASTA PRECIZARE PT CA UE M-A RETINUT DREPT ILEANA „VICTORIA” ION ( DANDEA) ! ASTA DACA CINEVA ESTE INTERESAT SA MA CAUTE IN COMPONENTA DELEGATIEI ROMANIEI !

 32. Acum romanii sunt preocupati de altceva: de maidanezi; au avut grija mai marii impreuna cu mass media sa ne distraga atentia de la Rosia MOntana. Toata lumea vaneaza maidanezi. Cata manipulare.

 33. BANC….. CEAUSESCU !!!! intrebat de presa straina …..cum DE mai supravietuiesc romanii in conditiile din anii 84 -89 ….. raspunde ca nu stiiee si nici nu si poate da seama !!!!! ….. si urmatoarea intrebare a ziaristilor a fost !!!! DAR CU CIANURA(tzianura ) NU ATI INCERCAT inca ………………..???????

 34. de vorbit suntem toti buni,nimeni nu cred ca vorbeste mai mult ca romanul,dar fapte nimic…..sa se iese in str.de la mic la mare cu orice in mana,ca pe timpul lui Stefan cel Mare,sa-i belim de vii s-au sa le dam lor ceanura.Vorbele sunt de prisos si de adormit copii….

 35. aur si ciini, conducatori fara minte si fara suflet, doar cu inimi de piatra>. Ce vor face copiii si nepotii lor cind se vor vedea in ceea ce au lasat parintii sau bunicii lor ?

 36. Cat de indiferent sa fii ca sa faci asa ceva? Desigur doar oamenii care conduc parlamentul romaniei, vai si amar de el,sunt mai rai ca dracu si distrug totul in urma lor!!! :-j

 37. Romania nu are nevoie de exploatatori!!!!!!! In mai putin de 20 ani”guvernele democratice” ale acestei tari minunate si bogate au reusit sa distruga munca, truda si compromisele comunistilor de la razboi pana in 1989 care, absolut si definitiv au creat o tara fara datorii cu multi tineri educati si mai ales un popor care a crezut in Dumnezeu. O NOUA REVOLUTIE!!!!! Din pacate este necesara in intreaga Europa!

 38. Parlamentarii nostri pot fi cumparati in toate situatiile ! si cand vor primi ceva bani din partea americanilor nu stiu care din ei va mai fi pentru tara aceasta …copiii nostri au dreptul la viata !

 39. cred ca a venit timpul sa facem o a doua revolutie daca gunoaiele din parlament fac acest lucru…..am urmarit filmuletul si e o catastrofa mare pt noi romanii nu doar pt cei de la rosia montana ci pt toata tara…….asa ca gunoaiele de sus care ne conduc trebuie schimbati inclusiv gunoiul cel mai mare……astia ne trateaza ca pe niste caini,nu ca pe oameni……ei o fut si pe masa pt bani….asa ca ar trebui sa ne gandim bn si sa facem o schimbare fortata daca suntem romani adevarti pt ca cu astia nu se mai poate….cum sa aprobi asa ceva………este de necrezut…..condamni acei oameni la moarte…nnu le dai dreptul la viata…asa ar trebui sa facem noi cu ei inainte de a aproba acest proiect….sa ii condamnam noi pe ei la moarte…pt ca noi suntem o tara intreaga ei sunt doar ce ii sub unghie…………daca sunte-ti romani adevarati va rog opunetiva….nui destul ca au vandut toate fabricile si vau lasat fara locuri de munca…….acum vrea sa va lase si fara viata…..ei nu sunt D-zeu sa decida soarta noastra….ei sunt acolo datorita noua ca i-am votat sa fie acolo sa faca ceva bun pt noi,nu rau pt ca au jurat………..sunt niste oamenii fara credinta…..care trebuie dati jos inainte de termen.nu se mai poate cu asemenea cretinii……..sa ne conduca ei pe noi……. …..sau si ma gandesc daca ei au vazut acest filmulet despre rosia montana!!!!!!!!dar sunt sigur ca l-au vazut si sunt nepasatorii………..eu nu sunt de acord cu rosia montana……daca ii sa ajut acei oameniii de acolo eu ii sustin…..as face orice sa nu dea drumul la minerit pt ca sunt roman…..

 40. nu mai dormiti romanilor….si desteptativa,nu mai fiti nepasatorii faceti cceva pt tara voastra ca acolo traiti si nu ii bn sa lasati sa dea drumul la minerit.luptati pt viitor,luptati pt copii vostri,luptati pt romania,luptati pt viata voastra, luptatipt un viitor mai bun ci nu pt unul rau cum vrea sa faca nenorocitul d basesccu….luptati ca aveti pt ce lupta!!!!

 41. Tot ceea ce am citit si aflat despre proiectul distrugerii Rosiei Montana, inclusiv acest filmulet pe care, din pacate, doar acum l/am vazut, ma convinge, o data mai mult, ca avem conducatori bicisnici care numai binele acestei tari si al acestui popor nu/l doresc. Sau, poate, sunt incompetenti, dezinteresati, guverneaza jucandu/se si fara sa/si dea seama ca „jocul” lor de/a guvernarea presupune asemenea riscuri. Am fost in primavara la Rosia Montana. E o gura de rai, cu oameni extraordinari, dar in mare nevoie. Trebuie gasite urgent alte solutii de dezvoltare a zonei, pt. ca oamenii aceia mor de foame. Oamenii care doresc „implementarea” proiectului sunt disperati. Zona se depopuleaza, cei care raman nu au venituri si aceasta este singura perspectiva care li s/a oferit. Am inteles ca liderii locali au oprit orice alt proiect posibil a se derula in zona pt. ca acesta sa ramana unicul. Multumesc tinerilor care au iesit in strada pt. salvarea acestei zone. Bravo lor! Categoric, sunt si eu impotrive acestui proiect mortal!

 42. OAMENI BUNI ,ROMANIA TOT SARACA VA FI ! SI DACA VINDEM AURUL SI DACA NU-L VINDE (A SE CITI-IL DAM MAI PE DEGEABA-)LA NIMIC NU NE VA AJUTA PE NOI ALEGATORII !ATUNCI DE CE SA NE MAI OTRAVIM SI CU CIANURILE ASTEA ?

 43. acest filmulet ar trebui difuzat de toate canalele tv .. iar toti cei ce au pus semnatura pentru concernul canadian sa fie judecati si sa primeasca pedepsele cele mai crunte deoarece s-a gandit doar la buzunarele prorii si nici cum la romania

 44. Consider ca aceasta clasa politica este inconstienta si incapabila sa inteleaga ce dezastru si ce urmari incomensurabile va avea pe termen lung aceasta exploatare cu cianura. Cred ca ar trebui sa vizioneze si ei acest film si sa consulte mai multi specialisti in domeniu si sa nu se ia decizii politice inconstiente si iresponsabile.

 45. Trebuie sa fim uniti si solidari, numai asa vom reusi impotriva marilor puteri economice
  Sa informam noi cat mai multa lume si sa o vonvingen sa lupte alaturi de noi pentru viata si sanatatea noastra si a copiilor nostri

  NU ,,MINERITULUI” CU CIANURA !
  NU GAZELOR DE SIST !
  NU POLITICIENILOR SI FUNCTIONARILOR CORUPTI !

 46. Va rog cititi si art.57 si 58 ale inginerului Mehi, specialist avizat , care a lucrat chair acolo! Regretabil ca pe marginea acestui subiect relevant nu s-a dezvoltat nik ulterior. Oare nu mai sint altii care sa adauge & continue & dezvolte aceasta linie! Eu zic ca ar putea duce undeva…deoarece trebuie sa imbinam ideile cu agroturismul si turismul istoric cu ce stie Mehi! Adica perspectiva holistica!

 47. statul ne vrea dezorganizati.ar trebui o organizare buna si i-am putea opri pe acesti hoti,servitori ai banului si ai strainilor.islanda,cel mai la indemana exemplu.nationalizarea tuturor resurselor…ca inceput.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s