Ambasadele Franţei şi Italiei în SUA, spionate de NSA

Milioane de interceptări şi un interes mare pentru disensiunile din UE

 

Franţa se află printre cele 38 de “ţinte” supravegheate de Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), potrivit unui document din 2010, scrie The Guardian.

Ambasada Republicii Franceze la Washington şi sediul reprezentanţei franceze la ONU au fost spionate de către NSA prin operaţiunile Wasbah şi Blackfoot. Toate acestea sunt revelate de două documente din 2010 obţinute de The Guardian de la Edward Snowden, fostul consultant pe probleme informatice al NSĂ. Documentele arată că NSA a spionat reprezentanţele diplomatice şi ambasadele a 38 de state.

“Pe lângă adversari ideologici şi state sensibile din Orientul Mijlocfiu, lista include şi misiuni ale UE, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, precum şi ale mai multor state aliate ale Americii, precum Japonia, Coreea de Sud, Turcia şi India”, scrie The Guardian, citat de Le Figaro. Documentul prezintă “o gama extraordinară de metode de spionaj utilizate împotriva fiecăreia dintre “ţinte”, plecând de la microfoane ascunse în echipamentele electronice de comunicaţie şi până la branşamente pe cabluri sau interceptarea informaţiilor prin antene speciale”, scrie The Guardian.

Cotidianul britanic confirmă ceea ce a scris sâmbătă revista germană Der Spiegel, şi anume că reprezentanţele UE au fost spionate la Washington şi la ONU. A fost instalat un sistem de interceptare pe un fax al ambasadei UE la Washington, folosit pentru a trimite telegrame la Ministerele de Externe din capitalele europene, arată documentele NSA.

Agenţia americană este interesată şi de sistemele de comunicare din clădirea Justus Lipsius din Bruxelles, care adăposteşte Consiliul European şi unde guvernele din UE deţin birouri de unde efectuează apeluri securizate. Potrivit Der Spiegel, europenii au fost desemnaţi în mod explicit drept “ţinte de atacat”. Operaţiunile urmăreau să strângă date despre disensiunile dintre statele UE.

Potrivit Der Spiegel, SUA au interceptat 500 de milioane de convorbiri telefonice şi pe internet în Germania în fiecare lună, iar în Franţa câte 50 de milioane pe luna. “Aceasta aduce aminte de acţiunile din timpul războiului rece”, a spus ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Germania a fost ţară cea mai supravegheată de către NSA, în cadrul unor operaţiuni fără precedent inceopand de la dispariţia Stasi şi până acum.

Sursa acestor informaţii, Edward Snowden, s-ar află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, acolo unde a ajuns fără a deţine paşaport, venind din China. La Moscova a primit propunerea unor deputaţi ruşi de a coopera cu autorităţile pentru a divulga şi mai multe operaţiuni de spionaj ale SUA. Se presupune însă că Snowden va pleca în Venezuela sau Ecuador, două state ostile SUA.

Toate dezvăluirile făcute de Snowden, fie la Hong-Kong, în China, fie la Moscova, vin în momentul în care SUA şi UE au început să negocieze un acord de liber schimb care ar crea cea mai mare piaţă din lume şi care ar dauna grav intereselor comerciale ale Chinei, dar şi a altor state emergente din actualul grup BRICS. Efectul acestor dezvăluiri nu s-a lăsat aşteptat şi mai mulţi oficiali din state UE importante, precum şi europarlamentari au cerut revizuirea poziţiei faţă de semnarea acordului de liber schimb, pentru a nu mai vorbi despte impactul acestor informatii asupra electoratului european. Franţa, ţară spionată de SUA la Washington şi New York, are cea mai dură poziţie în negocierile UE-SUA, ridicând până acum aşa-numită excepţie culturală, care să ferească produsele culturale europene de presiunea celor hollywoodiene.

 

Sursa: cotidianul.ro

Anunțuri

Un gând despre „Ambasadele Franţei şi Italiei în SUA, spionate de NSA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s