Ce redevență negociază Guvernul pentru „tunul” Roșia Montană

 

Ce redevență negociază Guvernul pentru "tunul" Roșia Montană

Guvernul şi compania canadiană Gabriel Resources negociază creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%, au dezvăluit canadienii.

Compania anunță, potrivit unui comunicat citat de Mediafax, că a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta privind includerea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de alte proiecte, în „Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă” al Guvernului Romaniei.

Reamintim că Roşia Montană a fost trecuta în „Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă” lansat, joi, de Guvern, fiind prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”.

În așa-zisul „Plan”, la capitolul Roșia Montană se  spune că se are în vedere „protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul”. Ce sunt cei 78 la sută de care vorbește Guvernul, în fapt?

RMGC susține că reprezintă estimări privind cheltuieli directe şi indirecte cu contractorii şi furnizorii în România, împreună cu taxe (atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi), precum şi distribuirea de profituri statului român şi sunt bazate pe anumite presupuneri pe termen lung, tehnice, financiare, economice şi altele, inclusiv cele pentru preţurile materiilor prime (precum o cotaţie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) şi rate ale cursului de schimb.

„Beneficiile respective presupun şi o majorare a participaţiei statului român în proiect la maxim 25% şi o rată a redevenţei de 6% din venituri, fixă pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt în prezent în negociere cu Guvernul”, se arată în comunicat.

Compania mai transmite că este „încurajată în mod deosebit” de includerea proiectului în planul autorităţilor române, dar rămâne în discuţii avansate cu Guvernul privind participaţia statului şi nivelul redevenţei și speră la o încheiere în scurt timp a negocierilor, care includ şi aspecte precum garnţii de mediu, o extindere a licenţei miniere, precum şi alte prevederi legale şi fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Canadienii deţine la Roşia Montană prin concesionare în vederea exploatării cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens. Cu alte cuvinte dacă majoritatea USL din Parlament aprobă ce dispune Ponta.

„Deva Gold şi Roşia Montană, vreau să avansăm în deblocarea acestor proiecte, cu respectarea tuturor normelor de mediu, urmând ca Parlamentul României să decidă în ceea ce priveşte deblocarea unor proiecte şi decizia finală vă aparţine”, a spus Ponta.

Sursa :cotidianul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s