Faliment pentru Detroit, factură de plătit pentru Europa

“Detroit explodează, dar cea care plăteşte factura este Europa”, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore, în timp ce mai multe bănci europene sunt lovite de falimentul oraşului american Detroit, în 18 iulie.

Les Echos explică faptul că mai multe bănci europene, cum ar fi de exemplu UBS, cea elveţiană, Dexia, franco-belgiană, sau Hypo Real Estate, germană, deţin datorii negarantate în acest oraş din Michigan, considerat, totuşi, de foarte mult timp ca fiind o municipalitate riscantă: se pare că [acestea] ar fi suscris echivalentul a un miliard de dolari (758 de milioane de euro) în ‘certificate de participare’ susceptibile să-şi piardă orice valoare. O suscriere care promitea să fie lucrativă […] deoarece Detroit ar fi trebuit să plătească 627.2 milioane de euro în interese timp de 20 de ani, acestui grup de bănci europene reunite de UBS.

Dar cum se poate oare explica această implicare a băncilor de pe Vechiul Continent? Vina pentru această “boală” o constituie “finanţele din umbră”, comentează Il Sole 24 Ore.

Pentru cotidianul economic italian,dezmembrarea finanţelor din umbră ar trebui […] să fie o strategie coordonată cel puţin între cele două mari arii economice tradiţionale – Statele Unite şi Europa – , pentru a evita imprevizibilitatea şi ambiguitatea efectelor sistemice. Este exact contrariul, din păcate, a ceea ce se întâmplă în prezent, ariile, dar mai ales ţările, având tendinţa de a acţiona singure pe terenul reformelor regulamentare. Sursa : financiarul.ro

Anunțuri

Un gând despre „Faliment pentru Detroit, factură de plătit pentru Europa

  1. Today, I went to the beachfront with my children.
    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
    There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s