Tensiuni între Marea Britanie și Spania: Nave de război britanice, mobilizate în Mediterană

Nave de război britanice, mobilizate în Mediterana

Fregata HMS Westminster va pleca marţi spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge în cursul săptămânii, a anunţat luni Ministerul britanic al Apărării (MoD). Este vorba despre patru nave de război care vor participa la exerciţiile „Cougar 13” în Mediterana şi în Golful Persic.

Între nave se află şi portelicopterul HMS Illustrious, care urma să părăsească portul Portsmouth luni dimineaţa şi care a fost autrizat de Spania să facă escală la Baza Navală Rota, în sudul ţării.

Aceste exerciţii anuale sunt organizate pentru a treia oară, consecutiv, şi este vorba despre o „mobilizare de rutină, prevăzută de mult timp”, potrivit ministrului britanic al Apărării Philip Hammond.

Potrivit MoD, navele vor face escală într-un „anumit număr de porturi mediteraneene”, după care vor participa la un exerciţiu împreună cu armata albaneză, în Marea Adriatică. Ele vor trece apoi prin Marea Roşie şi Oceanul Indian spre Golf, unde vor participa la exerciţii cu ţări partenere din regiune.

Însă aceste manevre se desfăşoară în contextul în care tensiunile diplomatice între Londra şi Madrid cu privire la Gibraltar – un teritoriu de şapte kilometri pătraţi cedat Marii Britanii în 1713, locuit de aproximativ 30.000 de persoane – s-au intensificat din nou începând de la sfârşitul lui iulie.

Autorităţile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instalând în Mediterana, în Golful Algeciras, blocuri de beton care formează un recif artificial, într-o încercare de a pune capăt unor ani de incursiuni de care îi acuză pe pescarii spanioli că le efectuează în apele pe care le consideră ca aparţinându-le.

De atunci s-au format cozi lungi de aşteptare la frontieră, iar Gibraltarul afirmă că Spania şi-a multiplicat controlele vamale ca represalii. De asemenea, Madridul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă rutieră în valoare de 50 de euro la frontiera cu acest teritoriu britanic.

 

Sursa: cotidianul.ro

Anunțuri

3 gânduri despre „Tensiuni între Marea Britanie și Spania: Nave de război britanice, mobilizate în Mediterană

  1. Globul pamantesc este in fierbere si zilnic auzim de noi conflicte si de oameni care cad victime in niste lupte,provocate de cei care detin controlul acestei planete,pe care au impartit-o dupa bunul plac.Oare nu este acest pamant destul de mare,oare nu fiecare popor trebuie sa stea pe teritoriul care-I apartine,oare este necesar ca milioane de vieti omenesti,sa fie sacrificate pt setea de putere a unora ?

  2. si acum 10 ani erau cam aceleasi paruieli,numeni nu mai zice de victimele din Sudanul de Sud (peste 2 milioane parca nu foarte demult). Azi ni se numara zilnic victimele din Siria,ca sa manevreze opinia publica sa ne obisnuiasca de pe acum cu manevrele pe care le vor face SUA Rusia si Comunitatea Europeana. Lupta e pentru Mediterana cine o va stapini,cine cumpara insule aici ca sa-si instaleze baze militare? R:toata lumea mai sus mentionata. Fitilul pare sa fie tot in Balcani pentru al 3 lea, lupta falsa de la Gibraltar este pentru incordarea muschilor nu ca sa declanseze ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s