Spioni, zăcăminte secrete si companii vandute pe nimic. “Toată lumea râvneşte Apusenii noştri!”

 

harta_aur

De câteva săptămâni, atmosfera e otrăvită de scandalul Roşia Montană şi România s-a împărţit în două. În toată această agitaţie, am uitat să ne gândim însă la cum am ajuns aici.

Timp de 15 ani, ne-am sabotat singuri, zăcăminte bogate au fost declarate epuizate, minele au fost închise de-a valma, iar utilajele vândute la fier vechi.

În studii şi hărţi geologice, statul nu a mai investit un leu. Acum, nici nu mai are cu ce să-şi exploateze resursele, nici ce să ofere ca să devină partener de afaceri.

Şi, profitând de slăbiciunea noastră, spionii vin să scormonească după informaţii, iar marile companii să ia pe nimic şi în secret zăcăminte importante.

Vă reamintim de cel mai nou caz de spionaj, petrecut chiar sub nasul autorităţilor din România.

Interesul ruşilor pentru zăcământul de la Moldova Nouă datează din 2011. Firma elveţiană cu sediul la Moscova, Mineco AG, intenţiona să preia MOLDOMIN, intrată în faliment în 2010, unde urma să investească 150 de milioane de euro.

Mineco este formată dintr-un grup de companii şi, la acel moment, avea mine în Serbia şi Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are şi o reprezentanţă la Moscova.

Un cetăţean rus de 42 de ani a primit interdicţia de a părăsi Bucureştiul după ce, pe aeroportul Otopeni, s-au găsit asupra lui documente clasificate referitoare la exploatările din zona Moldova Nouă.

Informaţiile i-ar fi fost furnizate de conducerea companiei IPROMIN, care neagă orice implicare în acest caz.

Zăcământul de la Moldova Nouă a fost abandonat, deşi era complet funcţional în 2009, când Ministerul Economiei era condus de Adrian Videanu.

Preţul cuprului la bursă:

Motivând că Moldomin este o companie în care statul nu merită să bage bani pentru că nu este rentabilă, cifrele dovedesc contrariul: pe bursă, datorită cererii mari de cupru din partea Chinei, metalul a ajuns să fie cotat şi cu 10.000 de dolari, în 2011.

În prezent, deşi preţul a coborât puţin, tendinţa preţului este în creştere confirmă analiştii.

Cum s-a distrus MOLDOMIN

Pentru că era considerată nerentabilă, statul a decis să dea compania pe mâna unui lichidator judiciar, care a vândut-o la fier vechi! Astfel, în trei ani de zile, colosul din Moldova Nouă a ajuns un morman uriaş de beton, un schelet al afacerilor uriaşe pe care “oamenii deştepţi” le-au făcut fără drept de apel din partea naivilor.

“Din vânzarea companiei la fier vechi s-au făcut milioane de euro. Nu mai aveau facturi să acopere sumele de bani primite”, declară pentru În Premieră primarul din Moldova Nouă.

RIDICOLUL la care asistăm muţi:

În anul 2011, cuprul a atins un maxim istoric pe burse, fiind cotat cu 10.000 de dolari. La noi, în România, după ce s-a vândut întreaga companie la fier vechi, zăcământul de cupru din Moldova Nouă este vândut şi el. Pentru o sumă RIDICOLĂ de doar 4 milioane de euro, către compania MINECO din Serbia, care primeşte nefiresc de rapid licenţa de exploatare!

Pentru că afacerea “mirosea” de la o poştă, Administraţia Financiară a luat atitudine şi a adus în faţa instanţei cazul de la Moldova Nouă. După acuzaţii de mită, un flagrant care scoate la iveală un judecător murdar din Timişoara, serbii de la MINECO dispar imediat din peisaj.

Fostul director de la Moldomin îşi aminteşte că acelaşi lucru s-ar fi dorit şi în 2002. Atunci când omul de afaceri de origine română, Frank Timiş ar fi dorit să pună mâna pe drepturile de exploatare de la Moldova Nouă pe gratis.

Iar situaţia nu se opreşte aici. Acelaşi scenariu, mut, grotesc, umilitor pentru ţara noastră şi batjocoritor în faţa românilor indiferenţi se petrece cu cele mai multe companii.

“Toată lumea râvneşte Apusenii noştri!” De ce? Pentru că resursele care se află aici, ignorate sau ascunse voit de autorităţile noastre, sunt extrem de bogate!

Sursa: Income  / gandeste.org

Anunțuri

Un gând despre „Spioni, zăcăminte secrete si companii vandute pe nimic. “Toată lumea râvneşte Apusenii noştri!”

 1. Draga Blackjack1 ,

  Este o buna ocazie ca aici cu totii sa vedem perspectiva holistica a oricarei situatii pentru a genera posibile solutii.

  CONTEXTUL!
  Nerentabiltiatea Cuprumin , Rosia Montana sau oricarea alta este bazata pe un Studiu de pre-fezabilitate apoi chiar pe unul de fezabilitate la un momnet dat. Acestea folosind o anume tehnologie ofera solutie doar in termeni financiari: Rentabil sau Nerentabil.

  Statul in tehnologia accesibila a zis Nerentabil atunci. Dar an de an sunt proiecte de cercetare stiintifica si unele pot fi in acest domeniu. Sigur in tarile cu fonduri mai mari si interese focalizate de cine are informatia, le poate canaliza unde sunt mai necesare. Acum un exemplu local. In Romania intre 2007-2013 s-au derualt 5 Apeluri de granturi de cercetare [POSDRU-DMI 1.5. pentru CDI]. In spatiul public se stie alocarea financiara anuala pe aceste proiecte strategice. Anul asta pot fi semante cam 35 proiecte de cercetare majore. Majore adica de vreo cateva milioane de euro fiecare.
  Avem sute de cercetatori care someaza pe salarii creionate de dipome putin productive.
  Aici este loc de facut ceva, re;tehnologia cianurarii.

  CINE!
  Sunt actori cu fonduri in zona detinuti de stat.
  Ei trebuie sa isi vada de treaba. treba lor este dezvoltarea economica locala . Asta include si ecologie si calitatea vietii si finantate.

  CUM!
  Acum vine problema la care Romania NU sta grozav, dar are potential….. a lucra impreuna . Zona civila cu guvernul , deoarece problema e clar de interes national. Cineva ,trebuie ajutat de guvern, sa defineasca Strategia de dezvoltare zonala [cadrul juridic economic si uman al dezvoltarii locale & regionale] bazandu-se pe actori specializati [consultanti nationali si nu numai] pentru rezolvarea problemei pe termen lung.
  Da pe termen lung. Referendumul este o solutie, dar nu singura si azi poate ca este cam tardiva; mai ales ca nu stim ce este in contractul secretizat de Guvern cu Gold Corporation.Dar sa nu deviez la RosiaMontana. Odata ce va apare Echipa de „Crearea strategiei de dezvoltare a zonei X” acesta poate avea sarcini Transferabile ici si colo. CA Romania are mult potential lasat in „limbo” de dl.Ceausescu,Unde mai pui ca se poate finanta asa ceva lejer cu cu fonduri externe, daca ai putere politica.

  Numai bine,
  LFa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s