Sclavie în Europa Centrală şi de Est

 

Exploatarea muncitorilor din Europa Centrală şi de Est se agravează şi în domeniul serviciilor găsim cehi şi polonezi subplătiţi, locuind în condiţii proaste şi lucrând până la douăzeci de ore pe zi.

Agenţia Werk & Ik – a cărei cifră de afaceri atinge 12 milioane de euro – lucrează frecvent cu cehi, mai ales pe aeroportul Schiphol, unde angajaţii curăţă avioanele şi se ocupă de bagaje. Dar sunt aceşti muncitori temporari plătiţi suficient pentru munca lor? Nu – cel puţin aşa reiese din datele referitoare la George, student şi agent de curăţenie ceh. Henry Stroek, responsabil al sindicatului olandez CNV Vakmensen, spune că George nu şi-a primit indemnizaţia de concediu în 2012. E vorba de 16,3% din salariu, procent care n-a fost niciodată plătit. „Sunt mulţi bani, mai ales pentru cineva care câştigă salariul minim pe economie”, subliniază Stroek. Ivan Karels, director şi proprietar al agenţiei de muncă temporară, recunoaşte că mai mulţi cehi nu şi-au primit indemnizaţia de concediu. „E o scăpare. De acum încolo vom fi mai vigilenţi”.

 

 

Werk & Ik promite, pe site-ul de recrutare în limba cehă Werkczeck.cz, un salariu de 5 euro net pe oră, indiferent de vârstă. Potrivit lui Stroek, fluturaşii de salariu ai lui George arată că, într-un an, salariul brut anunţat a fost plătit, cu tot cu suplimente pentru munca desfăşurată seara şi noaptea, nu însă şi în celălalt an, scrie Presseurop.

 

 

Muncitorii nu primesc fluturaşi de salariu

 

 

Consilierul Rewiesh Jibodh, care-i aduce pe cehi în Olanda pentru Werk & Ik şi care e responsabil de planificarea muncii lor, are o explicaţie: „Sigur că orele nu corespund întotdeauna. Când cineva anunţă brusc că e bolnav, iar înlocuitorul lui nu e pe listă, se întâmplă ca orele lucrate să fie trecute în contul persoanei bolnave. Dar noi avem întotdeauna grijă să corectăm ulterior greşelile”.

 

 

Altă problemă este că muncitorii temporari nu-şi primesc fluturaşii de salariu – ceea ce contravine legii. George nu şi le-a primit decât înainte să plece din Olanda, când a ameninţat că va apela la avocat. „Le pierd sau le aruncă”, spune Jibodh. „Ne costă hârtie. Eu nu văd rostul lor”. Fluturaşii de salariu ar trebui să fie disponibili online, dar muncitorii temporari intervievaţi nu au primit nume de utilizator şi parolă. Şi asta a fost o scăpare, admite Karels.

 

 

 

Werk & Ik deduce totodată anumite costuri. De exemplu, agenţia reţine despăgubiri din salariu, chiar şi când e vorba de persoane care n-au stricat nimic. Cea mai mare sumă reţinută reflectă însă costurile pentru locuinţă: 2,50 euro pentru o oră de muncă este suma trecută în contract. În săptămânile de vară aglomerate, cehii plătesc, prin urmare, între 120 şi aproape 150 de euro pe săptămână pentru un pat suprapus în garaj, care, potrivit municipalităţii oraşului Amsterdam, nu e destinat să servească drept locuinţă.

 

 

„Noi respectăm normele în vigoare în materie de locuinţe. Nu e cazul în ceea ce priveşte garajul, nu pot să neg acest lucru. Dar băieţilor le place să locuiască acolo; într-un imobil cu multe familii trebuie să se adapteze mai mult. Am destule alte locuinţe disponibile care rămân pur şi simplu neocupate”, spune Ivan Karels. „Un patron nu poate să reţină din venitul unei persoane care primeşte salariul minim pe economie decât cel mult 68 de euro pentru locuinţă.

 

O zi liberă pe lună

 

Nici orarul legal nu funcţionează cum ar trebui. Un exemplu în acest sens este programul de lucru al şoferului Pavel, care, timp de mai bine de un an, a transportat mereu alţi cehi la muncă şi înapoi acasă. Ziua lui de lucru putea să ţină chiar şi douăzeci de ore. Cât despre agentul de curăţenie George, fişa lui de pontaj arată că a avut o singură zi liberă în toată luna august. Legea spune că, după o zi de lucru, un agent de curăţenie are dreptul la zece ore de odihnă fără întrerupere, iar după o săptămână, la treizeci şi şase de ore.

 

 

Încă un detaliu pe care îl admite Karels: „În anumite cazuri nu am fost atenţi la situaţia angajaţilor”. Jibodh, managerul, susţine că firma lui nu vrea decât să răspundă aşteptărilor muncitorilor. „Cehii noştri mă imploră să le dau mai mult de lucru”, exclamă el. „Îi întreb mereu dacă nu vor un serviciu suplimentar”. Când, după ce a lucrat un an de zile în ture de noapte şi de zi alternative, colegul lui George a cerut să i se schimbe programul, i s-a răspuns: „Poţi să te întorci la tine în ţară dacă vrei”.

 

 

Trebuie remarcat faptul că agenţia Werk & Ik, printre ai cărei clienţi regulaţi se numără companii mari cum este KLM, a primit un certificat de la Stichting Normering Arbeid [fundaţie pentru normarea muncii]. Această fundaţie supraveghează respectarea salariului minim pe economie. În mai 2013, certificatul a fost reînnoit. Sursa:money.ro

Reclame

3 gânduri despre „Sclavie în Europa Centrală şi de Est

  1. Din pacate, regulile de nerespectare a legii, sunt practicate in intreaga lume!

    2013/11/9 Blackjack’s Blog

    > blackjack posted: ” Exploatarea muncitorilor din Europa Central i > de Est se agraveaz i n domeniul serviciilor gsim cehi i polonezi > subpltii, locuind n condiii proaste i lucrnd pn la douzeci de ore > pe zi. Agenia Werk &”

  2. Ma uitai pe harta lumii si vazui,pentru a cita oara, cit e Europa de mica,o caciula plina cu tari. Ce au facut aceste tari intre timp? Au exploatat pe unde au putut,cind au avut de unde sa fure le-a mers bine(nici dihorii nu fura gainile din curtea unde au „cuibul” decit in cazuri speciale cind nu mai au de unde),vezi INDIILE,AMERICILE SI TOATE CELELALTE. Acum dau iama prin AFRICA insa nu prea au spor au concurenta serioasa din Asia si America. De aceea incep sa se uite iar prin curtea lor, sint vremuri grele…Daca va veni vremea in care eurpenii sa fie sclavii sa zicem ai tuaregilor…sa vad iodlere convertite in triluri tuarege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s