Declaraţii dure la vârful diplomaţiei din Europa: Polonia spune că UE a subestimat capacităţile de „şantaj” ale Rusiei asupra Ucrainei

 

Bruxelles-ul a subestimat capacităţile de „şantaj” ale Moscovei asupra Kievului, care au determinat Ucraina să suspende pregătirea Acordului de Asociere cu UE, a declarat miercuri preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Wyborcza, relatează AFP.   

„Bruxelles-ul a comis o eroare de apreciere a fondului problemei în relaţiile UE-Ucraina. Nu este vorba despre problema Iulia Timoşenko, ci despre politica de presiune şi şantaj exercitată asupra Ucrainei de către vecinul său din Est”, a apreciat Komorowski.

Marţi, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a recunoscut pentru prima dată că Moscova a descurajat Kievul să semneze Acordul de Asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc joi şi vineri la Vilnius.

„Vom lucra la o reacţie înţeleaptă şi fermă a Uniunii Europene faţă de dictatul rus la adresa Ucrainei”, a oferit asigurări şeful statului polonez.

Potrivit lui, „atitudinea fermă a preşedintelui Putin sporeşte şansele pentru o poziţie omogenă a statelor membre UE şi pentru o acţiune solidară în favoarea Ucrainei, după summitul de la Vilnius”.

Komorowski urmează să efectueze o vizită în Ucraina pe 2 decembrie.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderii europeni iau în calcul să adopte la summitul de la Vilnius o declaraţie care va avertiza Rusia în privinţa amestecului său în afacerile interne ale ţărilor vecine.

Marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială în Italia, i-a îndemnat pe liderii europeni să înceteze „comentariile acide” referitoare la situaţia din Ucraina, apreciind că semnarea unui acord între această fostă republică sovietică şi UE ar fi fost „o trădare majoră” a economiei ruse.

Sursa:zf.ro

Reclame

Un gând despre „Declaraţii dure la vârful diplomaţiei din Europa: Polonia spune că UE a subestimat capacităţile de „şantaj” ale Rusiei asupra Ucrainei

  1. duios Anastasia trecea,dar de data asta a avut grija sa nu mai cada in UE(asta e povestea Ucrainei) Dar Romania care-si dadea cu tesla-n ..ploaie, ca sa descopere ca de fapt nu le ..are, pe Romania cum au scapat-o din ochi tarile UE, sau asa fac codoasele? Daca unele fete se duc la Rusia las’ ca stricam noi balanta si nu mai e Putin cel mai puternic om de pe planeta, va fi un ilustru presedinte chinez dupa ce va incaleca tot stabilimentul UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s