Chevron a reluat operațiunile la Pungești

Compania americană Chevron a anunţat duminică dimineaţă că şi-a reluat operaţiunile de explorare din perimetrul Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, după ce, sâmbătă, lucrările au fost sistate în urma violenţelor dintre protestatarii de acolo şi jandarmi.

‘Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comună Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm’, precizează compania într-un comunicat.

Oficialii Chevron spun că respectă dreptul persoanelor de a-şi exprimă opiniile, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii.

‘Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continuă dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale’, se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, mai mulţi protestatari adunaţi în comuna vasluiană Pungeşti au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajaţi de firma americană lucrează pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist. Geamurile câtorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autorităţile au luat decizia să suplimenteze echipajele de jandarmi în zonă.

Atât sătenii din Pungeşti cât şi protestatarii veniţi din mai multe colţuri ale ţării cer oprirea lucrărilor pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei, a Guvernului, dar şi a autorităţilor judeţene.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu a folosit forţa şi nici mijloacele din dotare, la protestul de la Pungeşti.

Protestele localnicilor din Siliştea au început pe 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat parţial drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti.

Pe data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În Pungeşti s-a format un curent împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Oamenii care fac parte din această mişcare, localnici din zonă şi militanţi ecologişti, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

Între timp, consilierii locali din comuna Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de şist şi o decizie prin care interzic explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanţa de contencios administrativ de către Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui.

Sursa: capital.ro

Anunțuri

Un gând despre „Chevron a reluat operațiunile la Pungești

  1. http://www.curierulnational.ro/Extern/2013-12-07/Germania+vinde+doua+distrugatoare+Israelului
    DACA CREZI CA E MAI RAU LA PUNGESTI NU AI DECIT PRIETENE, DAR EU ITI SPUN CA LUCRURILE SINT IMPUTITE RAU DE TOT IN LUMEA ASTA. JANDARMII NU SINT NISTE ANIMALE, SINT NISTE PROSTI -POSTIA E OMENEASCA. CINE VA PLATI PENTRU ACESTE GRESELI? DACA SE VAITA CA APA NU MAI E BUNA DE BAUT LA TIMISOARA SA PUNA BANATUL MINA PE ARME SI SA PEDEPSEASCA VINOVATII,NU AVEM DECIT SA-I LASAM SA FACA CE VOR SI DUPA DEZASTRU SA -I FACEM SA PLATEASCA PENTRU CA ORICUM VIATA ROMANILOR NU VA MAI CONTA MULT. ACUM ROMANII INCA MAI TIN LA VIETLIE LOR AMARITE SI LA ZILELE LOR BATJOCORITE.
    …SI VOR VENI SI NISTE DEZASTRE NATURALE, ASTFEL INCIT CHEVRONUL NU VA AVEA TIMP SA EXPLOATEZE MARE LUCRU PRIN TARA ASTA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s