Cum se vedea 2014 în urmă cu jumătate de secol: elita va fi definită prin faptul că nu serveşte nicio maşinărie

 

Mai sunt câteva zile până la finalul anului, un moment potrivit pentru a revedea unele dintre previziunile lui Isaac Asimov privind anul 2014. El a fost un scriitor vizionar al secolului trecut, uneori a avut dreptate cu ceea ce a estimat, alteori pur şi simplu a supraestimat evoluţia oamenilor.

Era 16 august 1964, iar semnătura lui Isaac Asimov apărea pe un articol al „The New York Times“. El specula, în urmă cu 50 de ani, ce ar aduce anul 2014 sau, mai precis, cât de mult ar evolua omenirea într-o jumătate de secol. În cărţile sale, roboţii inteligenţi şi călătoriile interstelare sunt elemente esenţiale, dar pentru anul 2014 el a fost ceva mai rezervat în optimism.

„Roboţii nu vor nici prea buni, nici prea populari până în 2014, dar ei vor exista. Dacă maşinile de calcul sunt atât de inteligente astăzi (n.r.: cu referire la computerele IBM care traduceau din rusă în engleză), atunci ce nu s-ar putea face în 50 de ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboţi“, nota Asimov în articolul pentru NY Times cu referire la dezvoltarea roboţilor.

Tot roboţi ar fi şi în bucătărie, sau sisteme complexe care să îţi asigure mesele zilei, deşi a spus că nici până în 2014 nu va dispărea preparea mâncării de către oameni. „Micul dejun va fi «comandat» cu o seară înainte pentru a fi gata la o anumită oră în dimineaţa respectivă din mâncare semipreparată care va fi păstrată în frigider până când va fi gata pentru procesare“, descria Asimov situaţia. Asta s-ar putea extinde şi la mâncarea creată cu imprimantele 3D, acestea sunt în lucru acum şi până în 2020 ar putea livra după cum intuia Asimov.

Viitorul şi lumina

„Până în 2014, panourile electroluminescente vor fi tot mai folosite. Tavanele şi pereţii vor emite o lumină slabă şi într-o varietate de culori care se vor schimba la o atingere de buton“, scria fizicianul. Visul acesta n-a fost îndeplinit încă, deşi sună şi acum foarte bine. Nu avem panouri electroluminescente, dar avem LED-uri care consumă mai puţină energie şi cele mai multe ecrane pentru dispozitive mobile folosesc tehnologia AMOLED. „Opacitatea ferestrelor se va schimba automat în funcţie de intensitatea luminii care trece prin ele“, mai nota Asimov. Acest concept s-ar putea materializa mai repede decât cel cu panourile.

Mai mult, Asimov a adus aminte şi de slujbe, de cum cele de rutină nu vor mai fi îndeplinite de către oameni. „În 2014, maşinăriile vor putea fi capabile să facă mare parte din slujbele care implică rutină. Omenirea va avea astfel o cursă a înarmării cu maşinării bune. Dar asta va avea consecinţe asupra sănătăţii psihice, astfel că îndrăznesc să spun că psihiatria va fi cea mai importantă specializare medicală“, nota Asimov. „Cei care se vor putea specializa în lucruri care necesită creativitate vor fi un soi de elită a omenirii, pentru că ei vor face mai mult decât să servească o maşinărie“.

Sursa: adevarul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s