BNR si-a numarat banii pusi „la ciorap”: Avem rezerve valutare de ​32,5 miliarde de euro. Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
 Cei 11 discuta zilnic, dar se intalnesc formal o data pe luna. Sunt numiti de Guvernator si decid componenta rezervelor valutare a Bancii Nationale. Tot ei recomanda in ce titluri sa investeasca BNR si la care sa renunte. E drept, profiturile din administrarea rezervei au scazut mult de cand cu criza, dar inca sunt pe plus. „E destul de complicat sa gasesti optimul rezervei. Un nivel prea mare ridica semne de intrebare iar unul prea mic iti poate afecta credibilitatea”, a spus pentru HotNews unul din membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale- CARI.Vezi aici interviul acordat HotNews.ro de reprezentantii BNR pe aceasta tema.

Profitabilitatea rezervelor valutare este data de ratele dobanzii la rezervele in lei, de cele la valuta si de evolutia cursului de schimb. In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme. Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

Remember Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

  • Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. „Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile”, le-a transmis Isarescu, politicienilor.

  • Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in decembrie 2013 cu 111 milioane de euro, pana la 32,5 miliarde de euro, de la 32,4 miliarde de euro la finele lunii noiembrie. Pe parcursul anului 2013, rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,3 miliarde de euro, de la 31,6 miliarde de euro la 31 decembrie 2012 la 32,5 miliarde de euro la finalul anului 2013.

In anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate in euro si dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,17%, respectiv 0,22%. Comparativ, portofoliile de referinta (indicii Bank of America Merrill Lynch, formati din titluri de stat purtatoare de cupon, cu maturitati reziduale de pana la un an) au inregistrat in anul 2012 o rentabilitate
totala de 0,07% pentru euro si 0,18% pentru dolarul SUA.

  • Ponderea monedei unice europene in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,72 la suta, de la nivelul de 76,72 la suta consemnat la fi nele anului precedent. In aceeasi perioada, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 3,97 puncte procentuale, pana la 18,74 la suta.
  • In urma evolutiilor prezentate, venitul total obtinut a fost de 57 milioane euro, in scadere fata de nivelul de 271 milioane euro inregistrat in anul anterior

Conform unui raport al FMI, tarile exportatoare de petrol, al caror excedent de cont curent l-a depasit pe cel din economiile asiatice in anul 2005, s-au remarcat ca un grup insemnat de tari exportatoare de capital net. O asemenea acumulare record de active externe oficiale poate fi pusa pe seama a trei factori determinanti, complementari recentei majorari a pretului petrolului. Astfel, in perioada imediat urmatoare crizelor financiare care au lovit in anii ’90 si la inceputul noului mileniu, numeroase economii in tranzitie au simtit nevoia sa isi ia toate masurile de precautie in eventualitatea unor crize viitoare.
In al doilea rand, in incercarea de a-si reveni ca urmare a deprecierii puternice a monedei nationale, economiile asiatice s-au concentrat pe o dezvoltare bazata pe exporturi, prin ancorarea regimului valutar la dolarul american. In al treilea rand, este foarte probabil ca o serie de trasaturi specifice sistemelor financiare din economiile in tranzitie, in special din Asia, sa fi jucat de asemenea un rol important.

  • O acumulare continua de rezerve poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri, dintre care putem enumera: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare, costuri ridicate de sterilizare etc. In concluzie, economiile in tranzitie ar putea sa isi diminueze in mod progresiv nevoia de acumulare de rezerve prin elaborarea unor strategii, precum: (i) masuri structurale si macroeconomice menite a stimula cererea interna; (ii) reformarea sistemului financiar la nivel national si regional, inclusiv dezvoltarea pietei obligatiunilor; (iii) o trecere treptata catre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, coroborata cu reformarea pietei monetare si eventual liberalizarea contului de capital; (iv) supraveghere economica si cooperare monetara la nivel regional care, printre altele, ar reduce nevoia de acumulare unilaterala de rezerve.
  • Sursa : hotnews.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s