China: răsăritul şi apusul sunt difuzate pe ecrane video, în timp ce smogul blochează lumina soarelui

În ciuda nivelului periculos de ridicat al poluării atmosferice, locuitorii din Beijing se pot bucura totuşi de imaginile impresionante ale răsăritului, însă doar cele proiectate pe ecrane video gigantice. Imaginile fac parte dintr-o campanie de publicitate care promovează turismul chinez, însă contrastul cu ceaţa densă şi irespirabilă scoate încă o dată în evidenţă situaţia gravă în care se află chinezii.

În timp ce panourile publicitare din Piaţa Tiananmen (centrul Beijingului) arătau imagini cu cerul însorit şi albastru, precum şi răsăritui şi apusuri strălucitoare, concentraţia densă de particule nocive nu a permis vizibilitatea mai mare de câteva sute de metri. Au fost închise mai multe autostrăzi care leagă Beijingul de oraşele vecine.

Nici clădirile-turn nu se mai văd la Beijing, a relatat un rezident local, adăugând că abia a putut să ajungă la pasarela de unde schimbă linia de metrou în fiecare dimineaţă.

Autorităţile le-au recomandat locuitorilor să poarte măşti de protecţie, iar persoanele în vârstă şi copiii să nu iasă din casă. Smogul din această săptămână a înregistrat cele mai periculoase valori de la începutul acestui an, accentuând criza care a fost supranumită „airpocalipsă” de către mass-media.

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM 2,5), cele mai nocive, a atins joi dimineaţa pragul de 671 micrograme pe metrul cub la Beijing, potrivit ambasadei americane. Acest nivel este de 27 de ori mai ridicat decât valoarea maximă preconizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru o expunere de 24 de ore.

Astfel de situaţii sunt de acum supranumite „airpocalypses” în China.

Mesajul difuzat de unul dintre panouri: „Portejarea mediului atmosferic este responsabilitatea tuturor”

„Trebuie spus că pe Internet se vorbeşte fără încetare despre aerul irespirabil”, a spus  Xiao Yan, o chinezoaică ce lucrează ca ghid turistic în piaţa Tiananmen Ceaţa densă obligă vehiculele să meargă cu farurile aprinse în plină zi pe bulevardul Păcii eterne, o arteră care traversează Beijingul pe o distanţă de circa 30 de kilometri,

În această săptămână, cotidianul China Daily a anunţat o scădere de peste 10 la sută a numărului de turişti din capitală în primele 11 luni ale lui 2013. Această scădere se explică în principal prin deteriorarea calităţii aerului.

Văzând cerul înnorat când s-au trezit, părinţii au decis să nu îşi mai trimită copiii la şcoală. Nu toate instituţiile de învăţământ dispun de mijloacele Şcolii Internaţionale din Beijing, care s-a dotat cu două corturi gonflabile gigantice, sub care aerul este purificat.

„Îmi pare rău pentru aceşti oameni. Deoarece îşi văd redusă speranţa de viaţă cu câţiva ani”, a mărturisit Richard Deutsch, un turism american în vârstă de 59 de ani care s-a aflat în Beijing.

Turiştii nici nu-şi mai dau jos măştile atunci cnd fac fotografii, din cauza smogului prea dens

Sursa: adev.ro

Anunțuri

Un gând despre „China: răsăritul şi apusul sunt difuzate pe ecrane video, în timp ce smogul blochează lumina soarelui

  1. Este dramatic si desigur, in timp, va afecta toata planeta. Nu doar ei, noi toti ne batem joc de ce ne-a lasat Dumnezeu. Nu stim sa protejam o padure, un izvor, o planta…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s