Lobby-ul petroliștilor câștigă bătălia gazelor de șist

Nici o șansă de a împiedica țările membre ale UE de a exploata gazele de șist sau de a interzice fracturarea hidraulică. Comisia Europeană este încântat să solicite statelor membre de a respecta câteva reguli neobligatorii.

Sunt reguli dar nu vă va spune nimeni să le respectați! Astfel poate fi rezumat cuantumul recomandărilor de ultimă oră ale Comisiei Europene referitor la exploatarea gazului de șist.

Adoptată pe 22 ianuarie, rezoluția practic deschide cale liberă exploatării acestuia în Europa cu o condiție: respectarea unor “principii comune” minimale și care fac referire la normele sanitare și cele de mediu. Numai că nimeni nu va constrânge țările membre ale Uniunii să și respecte aceste reguli.

Parlamentul European și organizațiile de apărare ale mediului au solicitat mai multe norme juridice, dar Comisia Europeană a refuzat să impună orice constrângere referitoare la exploatarea gazelor de șist.

Recomandările Buxelles-ului sunt “total insuficiente pentru protecția populației sau a mediului de riscurile rezultate din extracția acestor hidrocarburi” estima ONG-ul “Prietenii Pământului”. Acesta a denunțat “lipsa totală de curaj a Uniunii Europene care în fața presiunilor exercitate de instituțiile de lobby a renunțat la măsuri concrete în acest domeniu”.

În ciuda presiunilor opiniei publice Comisia Europeană a a decis să solicite țărilor membre să-și evalueze locațiile în care se exploatează sau s-ar putea exploata gazele de șist înainte de a acționa. Trebuie subliniat că în opinia Comisiei, “fracturarea hidraulică cu utilizarea unui debit ridicat nu antrenează eliberarea directă a nici unui poluant în apele freatice”.

Pentru aceasta însă statele care vor folosi aceste resurse energetice trebuie să se asigure că instalațiile de exploatare sunt “construite astfel încât să fie evitată scurgerile la suprafață și deversarea în apă, sol sau aer”. În același timp, evaluarea impactului de mediu va fi realizat cu “maximă transparență” autoritățile fiind obligate să informeze publicul în legătură cu produsele chimice utilizate în cadrul fracturării hidraulice.

În final, statele membre sunt invitate pur și simplu să aplice principiile enumerate mai sus într-un interval de maximum șase luni și, începând cu 24 decembrie, să informeze anual Comisia în legătură cu măsurile aplicate.

Pentru multe dintre țările europene, gazul de șist insuflă “speranță” dar și “neliniște sublinia comisarul european însărcinat cu probleme de mediu, polonezul Janez Potocnik (foto). “Comisia răspunde solicitării de acțiune formulând principiile minimale pe care statele sunt invitate să le aplice în domeniul sanitar și de mediu și să ofere exploatărilor și investitorilor predictibilitatea necesară” – sublinia acesta.

Asta în condițiile în care Polonia se numără printre primele țări europene în care a debutat exploatarea gazelor de șist alături de țări ca Marea Britanie, Danemarca și România. În alte țări, cum ar fi Franța sau Bulgaria a fost interzisă exploatarea gazelor de șist De asemenea, în Germania a fost restricționată fracturarea hidraulică în zone bogate în rezerve de apă.

Întrebarea firească este de ce în acest moment Uniunea Europeană îmbrățișează cu atât entuziasm exploatarea acestor resurse energetice? Răspunsul este simplu și ține de două aspecte: lobby-ul extrem de puternic al producătorilor de produse petroliere care vor să transfere riscurile ecologice din țările de rezidență în alte zone și de preconizata înțelegere economică între SUA și UE, o înțelegere aflată pe ultima sută de metri a negocierilor și care urmează fi semnată cât de curând.

Or, aici ajungem din nou la lobby-ul petroliștilor, fie doar și pentru simplul motiv că cele mai mari companii petroliere își au originea pe teritoriul american iar averea acestora a crescut considerabil în ultima perioadă folosindu-se de exploatarea intensive a rezervelor de gaze de șist americane.

 aceste exploatări au transformat regiuni întregi în coșmaruri ecologice este o problemă considerată secundară de autoritățile americane orbite de promisiunea că SUA va deveni cel mai mare exportator de petrol din întreaga lume. Un miraj care însă nu-I împiedică pe reprezentanții companiilor petroliere să privească galeș către rezervele presupuse a exista în alte țări.

Astfel încât fac tot ce este posibil pentru că nimeni să nu se interpună între interesele pecuniare ale companiilor și cele ale țărilor respective. Pentru aceasta nu vor precupeți nici un efort în demersul de legalizare a exploatărilor de gaze de șist în ciuda studiilor care înfierează consecințele ecologice ale acestor exploatații.

Din punctul de vedere al companiilor petroliere, efectele ecologice sunt secundare iar populația din zonele afectate de exploatarea gazului de șist nu reprezintă decât victime colaterale. Deocamdată, lobby-ul petroliștilor a câștigat o bătălie dar până la câștigarea războiului mai este ceva cale.

Sursa : finanaciarul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s