Deloc pe placul Rusiei: USS Mount Whitney și USS Taylor au intrat în Marea Neagră

 

Deloc pe placul Rusiei: USS Mount Whitney și USS Taylor au intrat în Marea Neagră

Doua nave anericane de razboi au intrat in Marea Neagra si vor ramane aici pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci, in vederea acordarii de sprijin in cazul unor situatii de urgenta legate de securitate, au precizat miercuri oficiali americani citati de AFP.

Interfax a citat surse militare ruse care anuntau intrarea a doua nave americane de razboi in Marea Neagra.

Este vorba despre USS Mount Whitney, o nava de comanda a Flotei a VI-a a SUA, aflata in Marea Mediterana. Aceasta nava a plecat in weekend de la baza de la Napoli si a intrat marti in Marea Neagra. Are un echipaj de 300 de militari si marinari vivili si este dotata cu echipamente de comunicatie sofisticate. USS Mount Whitney a mai fost in misiune in Marea Neagra in luna noiembrie, cand a efectuat exercitii impreuna cu fregata Regele Ferdinand si apoi la bord a a avut loc o receptie organizata de ambasada SUA.

Mount Whitney a participat la Operaţiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 şi a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008, dupa invadarea tarii de trupele Federatiei Ruse. Nava s-a mai aflat în România în noiembrie 2008.

A doua nava este USS Taylor, o fregata care a intrat in Marea Neagra miercuri si are la bord un echipaj de 200 de militari.

”Ambele nave vor efectua operatiuni de rutina in Marea Neagra pentru a facilita cooperarea si antrenamentul reciproc, precum si interoperabilitatea cu partenerii regionali si statele aliate din regiune”, a precizat US Navy intr-un comunicat.

USS Mount Whitney este acum singura nava din Marea Mediterana care poate interveni in caz de dezastre si poate adaposti la bord mii de oameni aflati la nevoie. Este cel mai bine dotat vas, din punct de vedere logistic, din flota americana si poate transmite date securizate din orice punct al Pamantului.

Navele vor putea asigura evacuarea americanilor si cetatenilor altor state, in cazul unor atentate teroriste in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.

AFP precizeaza ca presa rusa a scris anterior, in mod eronat, ca USS Mount Whitney va fi insotita in aceasta misiune de distrugatorul lansator de rachete USS Ramage, un vas mai mare decat USS Taylor si cu o putere mai mare de foc.

Casa Alba a precizat marti ca SUA ”iau masurile adecvate pentru a asigura securitatea americanilor” la Olimpiada de la Soci. Oficialii americani si-au exprimat tot mai mult ingrijorarea legate de comieterea unor atentate la Soci, dupa cele doua atacuri teroriste care au avut loc la Volgograd in luna decembrie. Sursa : cotidianul.ro

Anunțuri

Un gând despre „Deloc pe placul Rusiei: USS Mount Whitney și USS Taylor au intrat în Marea Neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s