Băncile nu susțin economia. Iată dovada

Puse față în față cu mediul de afaceri, băncile susțin că fac totul ce depinde de ele pentru susținerea economiei. În realitate, însă, cifrele arată că grosul creditelor date de instituțiile financiare din România au fost contractate de persoanele fizice.

 

Astfel, băncile au ajutat economia reală mai mult indirect, creditând populația pentru achiziționarea locuințelor, autoturismelor și a altor bunuri sau serviicii, decât direct, prin oferirea de dobânzi atractive care să stimuleze creditarea companiilor.

 

Dovadă stau cifrele oficiale pentru finele anului 2013, publicate săptămâna trecută de Banca Națională a României (BNR). Potrivit statisticilor Băncii Centrale, totalul împrumuturilor acordate de instituțiile de creditare până la 31 decembrie 2013 se ridica la 309,15 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate de bănci pe parcursul anului trecut a crescut nesemnificativ, cu doar 0,13%, față de nivelul existent la finalul anului 2012.

 

Din total credite acordate de sistem, aproape o treime, mai exact 32%, reprezintă împrumuturile care au mers către persoanele fizice. Acestea aveau, la 31 decembrie, o valoare totală de aproape 100 miliarde de lei.

 

Sectorul economiei reale care s-a bucurat de cel mai bun nivel de creditare este reprezentat de servicii. Firmele din acest domeniu au luat împrumuturi pentru dezvoltarea afacerilor în valoare totală de 82,2 miliarde de lei, echivalent cu 27% din totalul împrumuturilor acordate de sistemul bancar.

 

Urmează companiile din industrie, care au luat 19% din totalul creditelor acordate până la finele anului trecut. Afacerile din industrie au fost creditate cu o sumă totală de 59,2 miliarde de lei. Către firmele din construcții au mers 11% din valoarea totală a creditelor, în sumă de 33,2 miliarde de lei.

 

Entitățile reprezentând administrația publică și apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învățământul, sănătatea și asistența socială au luat doar 5% din creditele totale, procent echivalent cu suma de 16,4 miliarde de lei. Totodată, afacerile din domeniul agriculturii, silviculturii și pisciculturii au luat de la bănci credite totale în sumă de 11,2 16,4 miliarde de lei, reprezentând doar 4% din total.

 

Pe ultimul loc se află domeniul intermedierilor financiare, unde împrumuturile luate au fost sub 7 miliarde de lei, sau 2% din totalul creditelo acordate de băncile din România până la sfârșitul anului trecut.

Sursa :money.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s