Un nou tip de porumb modificat genetic, aprobat de Comisia Europeană, în pofida opoziţiei statelor membre

Comisia Europeană a autorizat cultivarea porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul UE Un nou organism modificat genetic (OGM), porumbul 1507, al firmei americane DuPont Pioneer a primit autorizaţia Comisiei Europene pentru a fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene, în ciuda opoziţiei a 19 state membre, anunţă Agepres.

Anunţul executivului european vine după ce statele membre nu au reuşit să ajungă marţi la un consens pentru a bloca astfel de culturi, informează AFP. „Nu există o majoritate calificată“ împotriva autorizării unei astfel de culturi, a anunţat preşedinţia greacă a Uniunii Europene, la încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, care a avut loc la Bruxelles. Potrivit normelor în vigoare, în cazul în care Consiliul de Miniştri nu ia o decizie, Comisia Europeană trebuie să aprobe cultura în următoarele 24 de ore, a explicat serviciul juridic al Consiliului. Potrivit unui comunicat recent al Greenpeace la Bruxelles, marea majoritate a miniştrilor UE se opuneau autorizării porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer. Organizaţia cerea executivului comunitar să-şi retragă propunerea, invocând argumente ştiinţifice, politice şi politice.

Argumentul ştiinţific invocat este că porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui să fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat încă din 2011 că acesta afectează şi fluturii. În consecinţă, Comisia ar fi solicitat în două rânduri DuPont Pioneer să vină cu dovezi că porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere. Potrivit Greenpeace, deşi DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi până în prezent, Comisia Europeană a supus aprobării Consiliului de Miniştri o cerere de autorizare a acestui OGM.

Într-un vot din ianuarie, Parlamentul European a cerut de asemenea Comisiei să retragă această propunere. Douăsprezece state membre ale UE au lansat astăzi un apel al ultimei şanse către Comisia Europeană pentru ca aceasta să renunţe la autorizarea cultivării porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul Uniunii Europene, relatează AFP.

„Sperăm să avem mâine un răspuns al serviciilor noastre juridice la această scrisoare”, a spus Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Executivul UE reafirmase însă miercuri dimineaţă că „nu are altă opţiune decât să autorizeze cultura acestui organism modificat genetic (porumbul TC-1507, produs de concernul Dupont-Pioneer)”. „Comisia încă este în măsură să-şi retragă propunerea de autorizare”, au susţinut, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru sănătate Tonio Borg, cele 12 state semnatare — Austria, Bulgaria, Cipru, Franţa, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovenia şi Malta.

Apelul acestora nu se bucură însă de susţinerea tuturor celor 19 ţări care se pronunţaseră marţi contra cultivării tipului de porumb TC-1507, neputându-se atinge majoritatea calificată în Consiliul UE necesară interzicerii acestui OMG.

Cehia, Belgia, Germania şi Portugalia nu s-au pronunţat asupra acestei chestiuni, în timp ce Spania, Marea Britanie, Suedia, Finlanda şi Estonia s-au declarat favorabile cultivării porumbului TC-1507. Subiectul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor mediului din UE din 3 martie, de la Bruxelles.

Sursa: adev.ro

Anunțuri

4 gânduri despre „Un nou tip de porumb modificat genetic, aprobat de Comisia Europeană, în pofida opoziţiei statelor membre

  1. pe timpul lui ceausescu ministrii industriilor trebuiau sa faca rapoarte cu productia la hectar,sau in tone depinzind de industrie .daca rapoartele reflectau cifre mici automat ministrul acelei industrii era schimbat pentru incompetenta. constat ca in capitalism(numit democratie(aberant))ministrii de tot felul se zbat sa imbunatateasca productia la hectar ,sa imbunatateasca calitatea produselor chiar cu pretul imbolnavirii si otravirii populatiei,si nu ma refer la ministrii care au trait in comunism.pentru orice guvern cifrele sint mai importante ei lucreaza cu cifre si pentru cifre(lucreaza fiind o forma exagerata de a le descrie activitatea ).

  2. nu sorine! n-are nici o treaba productia aici… e vorba de introducerea unor alimente sarace in nutrienti, care pot fi controlate de catre corporatii prin seminte. Pentru obligarea la utilizarea acestor monstrii genetici, se fac acele chem-trails, adica imprastierea de compusi ai aluminiului pe suprafete mari, pentru ca soiurile indigene sa dispara, iar soiurile modificate sa le inlocuiasca, doarece sunt singurele care rezista .
    smeceherii insa au tras cortina cu mincarea kosher si ei maninca sanatos, lasind prostimea sa se cretinizeze ….

  3. Problemele sunt multe dacă ar fi să vorbim produsele alimentare din ziua de astăzi. Cam tot ce se produce, de la porumb la carne, de la dulciuri la, lactate, etc. toate produsele sunt făcute în grabă. Producătorii nu doresc să scoată pe piață CALITATE ci CANTITATE, acesta fiind principalul obiectiv, deoarece doresc să se îmbogățească.

    În plus, hai să fim serioși, războaie nu au mai fost, populația este în continuă creștere.. și uită că prin metode de acest gen (prezentată de tine mai sus), alimentele sunt modificate genetic, sunt sărace în nutrienți, ba mai mult, fac rău organismului, provocând boli: bolile provocă, mai devreme sau mai târziu.. moartea.

    Este un subiect foarte larg acesta cu produsele alimentare.. Cea mai proastă situație este că nimeni nu ia măsuri, cei care își permit, mănâncă sănătos, care nu… ciurucuri care te curăță..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s