Controlul populaţiei prin glutamatul de monosodiu

Glutamatul monosodic sau E 621 este un potenţiator de aromă şi este adăugat în cantitate mare la amestecurile de condimente şi mirodenii cum ar fi produsele de tip Vegeta sau Delikat care conţin până la 15% glutamat monosodic, precum şi supele la plic, condimente pentru peşte, “fix pentru cartofi” etc., adică toate prafurile dubioase care promit mâncare bună făcută din nimic.

Într-un raport prezentat în 2006 în faţa comisiei de experţi pentru aditivi alimentari din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi intitulat „Otrăvirea lentă a omenirii” („The Slow Poisoning of Mankind”), cercetătorul John Erb a rezumat sute de studii ce au tratat în ultimii 50 de ani efectele glutamatului de monosodiu asupra animalelor şi oamenilor.

Aşadar, cu toate că guvernele au la dispoziţie o largă bibliografie ştiinţifică privind efectul nociv al glutamatului, nu iau nicio măsură măcar de a informa populaţia, dacă nu şi de a interzice această otravă cu efect întârziat. În acelaşi timp, la comandă, din când în când, mai marii şi responsabilii cu sănătatea publică luptă înverşunat pentru a proteja sănătatea publică prin vaccinuri.

 • De ce mâncăm fără să ne mai putem opri, până ajungem obezi?

Potrivit cercetătorilor F. Bellisle şi M. Monneuse, un procent de 0,6% glutamat de monosodiu (MSG) este suficient pentru a-i determina pe oameni să mănânce tot mai mult şi mai repede. Se pare că în jur de 6% din dieta zilnică a unei persoane ar putea fi alcătuită din MSG.

Aceasta înseamnă că, la un consum de două kilograme de alimente pe zi, un adult sau un copil ar primi o doză de 12 grame de glutamat de monosodiu: o astfel de doză este suficientă pentru a omorî un şobolan de un kilogram (conform J E C F A : Toxicology Study, F A O Nutrition Meetings Report Series, 1974, No. 53).

De zeci de ani, cercetătorii produc în laborator şoareci ce suferă de obezitate, datorită aplicării de glutamat de monosodiu în diferite doze. De asemenea, MSG-ul adăugat în hrana oilor a condus la o creştere experimentală a apetitului, încât consumul de hrană de slabă calitate poate fi mărit prin tratarea acesteia cu MSG.

Într-un alt studiu având la bază subiecţi umani, „Umami şi apetitul” („Umami and Appetite”) realizat în 1990 de către P.J. Rogers şi J.E. Blundell, s-a constatat că atuncicând un om consumă o masă în care este adăugat MSG, acestuia i se face curând foame din nou şi va consuma o cantitate mai mare de hrană tratată cu MSG decât cea fără acest ingredient.

 • Distruge sistemul nervos şi creşte riscul de epilepsie

Într-un studiu realizat în 1984, cercetătorii au reuşit să provoace atacuri de epilepsie şoarecilor cărora li s-au administrat mici doze de MSG: „Severitatea convulsiilor şi frecvenţa deceselor a crescut în mod progresiv odată cu vârsta” (conform Monosodium-L-glutamate-induced convulsions–I. Differences in seizure pattern and duration of effect as a function of age in rats, Arauz-Contreras J., Feria-Velasco A., 1984).

Dereglări hormonale – insulina şi hormonul de creştere MSG-ul este responsabil şi pentru creşterea secreţiei de insulină, într-un studiu documentat de A. Niijima şi T. Togiyama, în 1990: „Când cavitatea orală a şoarecelui a fost infuzată cu o soluţie de MSG, s-a constatat o creştere rapidă a nivelului de insulină din sânge la 3 minute de la stimulare”.

Aceleaşi efecte au fost observate şi într-un experiment cu subiecţi umani (conform Glutamate ingestion and its effects at rest and during exercise în humans, Mourtzakis M., Graham T.E., 2002).

Glutamatul de monosodiu reduce, de asemenea, secreţia hormonului de creştere în timpul adolescenţei. Experimentele realizate pe şoareci au arătat că MSG reduce secreţia hormonului de creştere, şoarecii devenind obezi şi având o creştere deficitară.

Efectele se observă însă şi la oameni: „La indivizii obezi, secreţia hormonului de creştere este împiedicată (…), iar gradul acestui defect în secreţie este proporţional cu gradul de obezitate” (conform Growth hormone status in morbidly obese subjects and correlation with body composition, Savastano S., Di Somma C., Belfiore A., 2006).

“Poate produce dureri de cap, slabiciune, greata, astm, modificari de ritm cardiac. Poate declansa maladiile Huntington (dementa, pierderea abilitatilor mentale, tulburari de personalitate si de comportament), Alzheimer sau Parkinson”, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

 • Afectează pruncul încă din pântecele mamei sale

În anii ’80 şi ’90 ai secolului trecut, cercetătorii au descoperit că MSG poate să depăşească bariera pusă de placentă şi să pună astfel în pericol copilul aflat în pântecele mamei sale.

Efectele negative au fost amplu analizate pe şoarecii folosiţi în experimente, dar „aceste observaţii dovedesc posibilitatea unei otrăviri dincolo de placentă a fetuşilor umani, după consumul de către mamă a unor alimente bogate în glutamat” (cf. Neurotoxicity of monosodium-L-glutamate in pregnant and fetal rats, Toth L., Karcsu S., 1987). „S-a demonstrat că glutamatul de monosodiu (MSG) penetrează bariera placentei.

În urma acestor observaţii experimentale a efectelor nocive pe care le are glutamatul asupra sarcinii, cercetătorii M. Hermanussen şi J.A. Tresguerres au tras în 2003 un puternic semnal de alarmă: „Sugerăm cu tărie abandonarea agentului aromatizator glutamat de monosodiu şi reconsiderarea dozelor zilnice de proteine şi aminoacizi recomandate în timpul sarcinii”.

 • Potenţează comportamentul agresiv şi antisocial, scăzând totodată nivelul de atenţie şi concentrare

Un alt efect deosebit de important observat de cercetători în testarea glutamatului pe şoareci este comportamentul agresiv şi antisocial generat asupra rozătoarelor.  Aceasta este de fapt o trăsătură surprinsă de toate experimentele din domeniu, fără excepţie, aşa cum subliniază şi doctorul Russell Blaylock în cartea sa Excitotoxinele.

Şi cum omul este de cinci ori mai receptiv la glutamat decât şoarecii, iar copiii de patru ori mai mult decât adulţii, să ne mai mire oare că, îndopaţi cu glutamatul găsit mai ales în chips-uri, dresinguri şi supe, copiii noştri sunt tot mai agresivi?

Având în vedere că studiile ştiinţifice arată tot mai concludent cum glutamatul distruge zonele cerebrale responsabile cu concentrarea şi atenţia şi, în general, slăbeşte capacităţile cognitive – atât la animale, cât şi la oameni, chiar din faza intrauterină, dacă mama a consumat multe alimente bogate în glutamat –, de ce ne-am mai mira de slabele rezultate cognitive ale copiilor noştri sau de faptul că, aşa cum arată aceleaşi studii, oamenii devin infertili?

Magazinele sunt pline de produse care contin glutamat monosodic, un aditiv periculos.

Iată în ce alimente se găseşte E 621 :

– Chipsuri
– Floricele
– Supe-instant
– Condimente
– Pate de ficat
– Pate vegetal
– Salam
– Parizer
– Cremvurşti

Nu cumpăraţi pate, floricele sau salam pe etichetele cărora apare aditivul glutamat monosodic !!

Petru Molodeţ, revista “Familia Ortodoxă” nr.18

Sursa :financiarul.ro

Citeste:

10 lucruri pe care industria alimentelor procesate le ascunde de consumatori

33 de gânduri despre „Controlul populaţiei prin glutamatul de monosodiu

 1. Las’ ca rezolvam cu „comportamentul agresiv”: bagam niste soia. Si cu cel antisocial: alcool, tigari, muzica! Oricum plozii sunt handicapati din proiect: cine are minte cat de cat, nu ar face copii in lumea asta – vezi doar suprapopularea, daca nu si restul!

 2. DE CE NU SE FACE PETITIE PE ACEST SUBIECT !!! SI INAINTAT IN SENAT SI GUVERN !!! SA SE DEA LEGE PT.INTERZICEREA ACESTEI „OTRAVI” ATAT DE PERICULOASE !!!…..IN MULTE TARI CIVILIZATE PRECUM: AUSTRALIA,SUA,UK,TARILE NORDICE,GERMANY…ETC. MSG-UL ESTE INTERZIS PRIN LEGE !!!

  1. Gresit, Antonio! In tarile civilizate legea nu-i obliga pe producatori sa dea detalii privind ingredientele. Este suficient sa scrie „Arome”. Care sunt acelea, nu mai conteaza pentru cei care doresc sa-si umple buzunarele pe spinarea sanatatii celor care consuma produsele lor.

   1. Gresit, Maria! Am lucrat in strainatate (Belgia) la o fabrica de preparate unde ma ocupam de etichete, design, continut, etc. si acolo te obliga sa scrii absolut tot! Si nu spun asta doar ca sa ma bag in seama, o spun ca m-am saturat de de-al de, eu stiu ca am fost afara si mintiti de ingheata apele!

 3. PENTRU CA NU SE VREA ACEST LUCRU ANTONIO,ROMANIA SE AFLA PRINTRE TARILE DE JOS DIN CAM TOATE PUNCTELE DE VEDERE.PRIN URMARE DE LA NOI SE SUGE TOT CE E BUN SI CA RECOMPENSA PRIMIM OTRAVURI PT.ERADICARE.AICI E O INTREAGA AFACERE,MAFIE ETC.

 4. Stai chill G.H….Romania e inca o tara aproape de ‘bio’. Toate rahaturile incep din America, trec prin Occident si in fine ajung si in tara la noi. Daca vrei sa mananci sanatos aboneaza-te la un taran de incredere si esti tare. Posibilitate pe care nu o ai in multe tari.

  1. DA! ASA ESTE! din nefericire inconstienta si indiferenta multor romani, fata de sanatatea lor sufleteasca si trupeasca ii prinde pervers intr-un cerc vicios, fara scapare continuat cu toate generatiile acestui neam.

 5. monoglutamat de sodiu a fost inventat de chinezi si se produceau in masa mare.De ceva timp il exporta si americanii.Problema e ca nu il gasesti in orice inclusiv in carne proaspata sa nu mai vorbim de semipreparate,sosuri,sare etc.

 6. Partea cu „12 grame de glutamat de monosodiu: o astfel de doză este suficientă pentru a omorî un şobolan de un kilogram” e foarte iselator, daca citesti la: http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate vezi ca doza lethala era „15 to 18 g/kg body weight in rats” adica pentru cele 80 de kilograme pe care ai 12 grame e 1% din doza lethala.

  Nu am timp sa caut dupa fiecare descriere aici dar primul sa fie atat de inselator pentru cineva care nu face un google search e enervant.

 7. Monoglutamatul de sodiu nu a fost inventat de chinezi. Chinezii au descoperit existenta lui. Profesorul Kikunae Ikeda este cel care a denumit si descoperit cel de al 5 simt. Gustul umami. Gustul monoglutamatului de sodiu. Acest articol nu face decat sa defaimeze noile descoperiri. Minte populatia si pune o bula neagra pe noile descoperiri. Gutati o rosie sau o ciuperca cruda fara sa adaugati sare, fara sa le gatiti. Acela este gustul umami. Umami inseamna „gust delicios”. Dara daca unele tari prospera economic, de ce sa nu le punem bete in roate. Nu ca aceasta tara, China nu ar avea cei mai longevivi oameni…:)))))

 8. Se mai face si o selectie biologica la nivel de natiune, in nici un super-market din Europa de Vest (de la Germania incolo) nu gasesti rafturile imense cu aceste adaosuri, ci doar una-doua pungute, insa in magazinele din Europa Centrala si de Est (adica de la Ungaria incolo) rafturi uriase si reclame TV la greu. Ce utilitate ar mai avea un razboi?

 9. Daniel :
  Sarea e de 5 ori mai toxica decit GMS (LD50=3g/kg-corp fata de 15) …

  sarea nu e toxita! sarea in apa trasmite curentul electric. creierul tau comanda tot corpul folosind impulsuri electrice. scoti sarea din corp, scoti capacitatea creierului de a te tine sanatos. apoi cumperi medicamente care fac ce face sarea. numai ca alea costa bani grei.

 10. Articolul este interesant dar apare o contradictie:P pe de o parte afirma ca „potenţează comportamentul agresiv şi antisocial, scăzând totodată nivelul de atenţie şi concentrare” si imediat pe randul urmator exact opusul afirmatiei anterioare
  „Un alt efect deosebit de important observat de cercetători în testarea glutamatului pe şoareci este comportamentul agresiv şi antisocial generat asupra rozătoarelor.”
  Deci care este adevarul? Nu neg ceea ce spune pe larg dar imi pun semne de intrebare despre afirmatii….

 11. Pe langa alte lucruri aritmetica lasa de dorit.

  „Se pare că în jur de 6% din dieta zilnică a unei persoane ar putea fi alcătuită din MSG.
  Aceasta înseamnă că, la un consum de două kilograme de alimente pe zi, un adult sau un copil ar primi o doză de 12 grame de glutamat de monosodiu”.
  Cate grame are un kg?
  Cat inseamna 6% din 2000 grame?
  Mai mult ce sa zic? Este credibil articolul? :))) Cum putem vorbi de documentare stiintifica fara o matematica simpla.

 12. MSG-ul e doar o rotita din mecanismul de selectie si eugenie. analizati si efectele fluorurii de sodiu si al bisfenolului A. razboiul alimentar a luat locul razboaielor care reglau populatia. Acum cel mai mare pericol il reprezinta pentru conducatorii lumii suprapopularea. China a rezolvat la vedere chestiunea, limitind nasterile dar evitind totodata alterarea genetica a generatiilor urmatoare, lucru care nu s-a intimplat in occident. Drept urmare… ei vor conduce lumea in viitor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s