Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru mituirea unor medici

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) este anchetat penal în Polonia pentru că ar fi dat mită unor medici pentru a promova un medicament produs de companie.

Ancheta vizează 11 medici şi un manager regional al GSK, acuzaţiile vizând fapte din perioada 2010-2012. Medicii ar fi primit mită pentru a promova către pacienţi medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului, potrivit Mediafax, care citează BBC. Compania a precizat că a sancţionat un angajat şi cooperează cu anchetatorii. Dacă managerul GSK va fi găsit vinovat, compania va fi responsabilă de încălcarea legilor împotriva corupţiei din Marea Britanie şi Statele Unite, care interzic corporaţiilor cu sedii pe teritoriul acestor ţări să ofere mită oficialilor guvernamentali şi funcţionarilor publici din alte state.

Un fost agent de vânzări al GSK din regiunea Lodz a confirmat pentru BBC practicile puse în discuţie.

„Este o ecuaţie simplă. Plătim medicii, ei în schimb prescriu medicamente. Nu îi plătim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacienţilor. Nu putem să mergem la medici şi să le spunem „am nevoie de încă 20 de reţete”. Aşa că pregătim o înţelegere: ei vorbesc cu pacienţii, noi plătim 100 de lire, dar ne aşteptăm în schimb la mai mult de 100 de rețete pentru acest medicament. Este o mită”, a afirmat agentul.

Astfel, potrivit fostului agent de vânzări, plăţile efectuate de GSK către medicii din Polonia apar pe hârtie ca remuneraţie în schimbul unor servicii de educare a pacienţilor, însă medicii „înţeleg foarte clar” că trebuie să „producă” în schimb un anumit număr de prescrieri.

Procurorii din regiunea Lodz au găsit documente transmise de GSK medicilor care susţin acuzaţiile de dare de mită în mai mult de 10 centre de tratament, unde nu există dovezi că ar fi avut loc şedinţe de educaţie pentru pacienţi.

„Avem dovezi că, în mai mult de 10 cazuri, a fost vorba despre o formă camuflată de mită. În schimbul câştigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutică şi îl prescriau pacienţilor”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Lodz.

Unul dintre medici şi-a recunoscut deja vina, a fost amendat şi a primit pedeapsă cu suspendare. El a reclamat presiunile exercitate de reprezentanţii GSK şi a afirmat că nu a putut rezista tentaţiei, potrivit BBC.

Sursa :ziarulatac.ro

Anunțuri

2 gânduri despre „Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru mituirea unor medici

  1. Astia au patit precum imbecilul de la Galati care era varianta romaneasca VIN DIESEL,’violat’ de nimfomama care l-a sechestrat .Seretide e chiar bun.majoritatea firmelor de medicamente dau mita prajituri,conturi excursii,pixuri …Mai dau si mostre care sint gratuite pentru pacienti…De pe marginea sistemului, eu am primit cite un pix cu numele medicamentului pe el ca sa-mi aduc aminte sa-l mai prescriu..Se pune la mita? Cea mai a dracu manipulare a medicilor nu ai tu habar care este. Se trmite medicul la scoala in strainezia si invata acolo la niste cursuri pe banii firmei cum sa foloseasca anumite aparate ,noi tehnici,de exemplu laser, endoscopii varice scoase printre amigdale si polipi scosi printre hemoroizi, cu niste instrumente muuuult mai scumpe decit o cutie de Seretide.(cam cum sint tinuti prin scoli diversi tineri de catre fundatii si atunci acei tineri, niciodata, chiar daca sint in justitie, nu vor musca mina care i-a tinut la scoala).Si stii care e o manipulare si mai mare a medicilor? Sint scoliti in tarile europene si sint trimisi inapoi in tara sa aduca lumina pentru clinici private care vor aparea din ce in ce mai multe,cu capital strain,folosind -de ce nu?-aparatura de la anumite firme producatoare, poate pe banii statului roman,acele firme avind deja colaborare cu medicul inca din perioada cind era el la studii. Pe vremuri plecau sperantele la Moscova si se intorceau in tara moscoviti,acum sint o multime de capitale europene atragatoare, se bat scolile franceza cu cea germana cap in cap.
    CONCLUIA:GLAXO A FOST LUCRATA DE O ALTA FIRMA CONCURENTA SI PRIETENA CA SA SE SPARGA BUBOIUL ACUM DUPA ATITIA ANI. Sicomedul si Antibiotice IAsi- nu stiu daca mai fac ceva medicamente,insa anii trecuti ma bucuram cind mai gaseam cite o cutie cu siglele lor…
    Iar, pe bune,SERETIDE este bun…. firma va pierde teren, o va prelua alta care face un alt produs concurent echivalent poate chiar mai prost.
    Eu sint la marginea terenului, sint din contingentul care se descurca si pe cimp si in transee, MASH AVEA MAI MULTA DOTARE SI MEDICAMENTE DECIT AU MAJORITATEA UNITATILOR SANITARE ROMANESTI IN MULTELE MOMENTE CIND NU VIN INSPECTIILE DE LA CENTRU. CIND VIN INSPECTIILE APAR DE TOATE…SI MEDICAMENTE si nu de la Sicomed.

  2. Așa se procedează cu mai toate medicamentele și proștii de bolnavi le înghit cu speranța că vor fi benefice. După ani de tratamente, află că unele sunt cancerigene și au fost interzise (spre exemplu: Vioxx).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s