De ce Putin nu poate declansa un nou razboi mondial?

De ce Putin nu poate declansa un nou razboi mondial?
Comportamentul actualului lider de la Kremlin aminteste de cel al lui Hitler doar prin motivatiile de ordin etnic. Ambii dictatori s-au folosit de „nevoia de a proteja minoritatea nationala aflata pe teritoriul strain”.

Vladimir Putin a anexat Crimeea si a trimis agenti provocatori in estul Ucrainei, masand trupemilitare la granita, justificand agresiunea prin faptul ca doreste sa-i salveze pe rusii care traiesc in tara vecina.

Sub acelasi pretext, Hitler a anexat Austria, a invadat Cehoslovacia si Polonia. Suntem in aceeasi poveste, dar de aici si pana a spune ca urmeaza un nou razboi mondial e o cale lunga.

Sunt istorici, precum Eduard Lucas in cartea „The New Cold War” (Noul Razboi Rece), care vorbesc despre un posibil conflict planetar, dar sunt cateva elemente care lipsesc.

Senatorul John McCain, republican, aflat in vizita la Chisinau, a caracterizat Rusia ca fiind „o benzinarie condusa de mafioti”. E o descriere extrema, dar precisa. Vladimir Putin e un lider agresiv, sta pe un munte de bani, dar are o tara saraca la picioare care prefera sa fie hranita cu iluzii.

Presedintele Rusiei ataca Ucraina si distruge echilibrul planetar pentru ca viseaza la gloria si intinderea Imperiului Tarist. Dar are o slabiciune, politica sa nu se bazeaza pe nicio ideologie. Nu are combustibilul necesar sa cucereasca mintea si sufletul omenirii asa cum a facut-o comunismul la inceputul secolului XX, asa cum a facut-o Hitler, la mijlocul secolului.

Atat Stalin cat si Hitler s-au bazat pe doctrine. In ziua de azi, doctrinele nu mai ofera solutii la nefericirea umana. Tehnologia a luat-o cu mult inaintea proiectiilor filosofice. Si astfel, Vladimir Putin nu poate satisface decat asteptarile unui electorat sarac, blazat si fara speranta care poate fi hranit cu nationalism militar injectat cu steroizi mediatici.

Mai exista si o alta mare diferenta fata de Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, diferenta care poarta numele NATO. Si inainte de Hitler existau aliante militare, tratate de pace, tratate bilaterale si axe, dar NATO inseamna mult mai mult – inglobeaza o forta militara care domina intreaga civilizatie si pe care o mentine in
echilibru. E formata prin consensul a 28 de state din lumea civilizata ce contribuie la finantarea colosului militar.

NATO are structuri de conducere independente, fiind interconectat cu toate ministerele de razboi ale statelor membre. Actioneaza ca forta de aparare, ca institutie politica si ca platforma de prelucrare a informatiilor. Are capacitatea de a interveni oriunde pe glob si garanteaza securitatea tuturor membrilor sai.

Vladimir Putin nu se simte confortabil cu roiuri de avioane F-16 si F-18 ce brazdeaza cerul in vecinatatea Rusiei, cu crucisatoare in Marea Neagra si port-avioane in Mediterana. Armata lui Putin poate parea inspaimantatoare in raport cu fortele militare ale Ucrainei, dar e o gluma in raport cu forta NATO. Rusia mai are un singur argument in negocierea pe pozitii de forta – detine arme nucleare. Dar intr-o lume tot mai tehnologizata, mai e suficient?

Vladimir Putin a actionat acum pentru ca e in criza de timp, pana in 2018, celebrul scut antiracheta va proteja toate statele NATO ceea ce va face si mai dificila negocierea pe picior de egalitate cu aceasta organizatie si reprezentantii ei.

Rachetele balistice rusesti vor avea sanse tot mai mici sa-si atinga tinta. De aici apare nervozitatea Kremlinului vizavi de scut. Nu exista solutii perfecte, logic, sunt si alte metode sa lansezi o bomba nucleara, dar activarea totala a scutului va face acest lucru mult mai dificil.

Vladimir Putin se comporta ca un jucator de poker care incearca o ultima cacealma. Mizeaza tot, sperand sa castige inainte de a i se interzice sa mai intre in cazinou.

SUA si Uniunea Europeana vor face compromisuri in ce priveste Ucraina, incercand sa domoleasca valvataia, dar Rusia lui Vladimir Putin nu va mai avea niciodata statutul de partener al UE sau al Statelor Unite. Va fi privita ca un inamic, la fel ca in timpul Razboiului Rece. O confruntare planetara e putin probabila pentru ca Putin are, pe termen mediu si lung, cel mai mult de pierdut.  Sursa :ziare.com

Anunțuri

3 gânduri despre „De ce Putin nu poate declansa un nou razboi mondial?

  1. Putin nu are o doctrina in spate ,dar poate beneficia de nemultumirea europenilor care se simt pacaliti de UE.Cand a devenit deja un comandament suprem ca toate statele sa impuna legi poponaristice multa lume isi va intoarce privirea acolo unde pare sa se vada un fel de normalitate.

  2. Ce gluma buna……Rusia , daca vrea face pisu pe tot Nato si toate aliantele astea de rahat !!!
    Ati uitat de Iran , China , Coreea de Nord,Pakistan, India , etc , tari cu puteri militare incredibile si care sunt de partea rusiei …. bai jurnalistii si analistii lu’ peste !!!!
    Eu va cred ca trebuie sa fim prostiti si linistiti intr-un mod elegant , asta este scopul mass-media , pentru a accepta mai usor si mai repede guvernul unic mondial , dar porcariile aste tin la altii , nu mai au efect asupra noastra. !!!!
    Moarte NATO, UE, ONU !!! Nu avem nevoie de voi !!!

    Romani , treziti-va odata , caci ati dormit destul !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s