Kiev: Armata, în alertă maximă. Se poate ajunge la un război continental

 

Armata ucraineană este în alertă maximă de luptă, din cauza “ameninţării unei invazii ruse”, a spus, miercuri, preşedintele interimar de la Kiev, Aleksandr Turcinov, care a admis faptul că guvernul ucrainean nu mai poate controla situaţia din estul ţării.

„Ameninţarea unei invazii ruse este deosebit de reală şi ar putea declanşa un război continental în Ucraina. Forţele noastre armate se află în strare de alertă maximă”, a declarat Turchinov într-o întâlnire cu liderii consiliilor locale din Ucraina. Turcinov le-a cerut acestora din urmă să grăbeasca procesul de înfiinţare a unor miliţii locale loiale Kievului.

“Trebuie să avem capacitatea de a detaşa repede aceste unităţi, pentru a spriji alte regiuni în faţa ameninţării”, a spus Turcinov.

Cu o zi înainte, preşedintele interimar a declarat, într-o intervenţie televizată, că situaţia din estul ţării “demonstrează inacţiune, neajutorare şi uneori trădare”, subliniind ca mulţi ofiţeri din regiunile estice vor fi daţi afară din structurile militare.

Totuşi, Turcinov a subliniat că trebuie evitată folosirea forţei. “Aşa cum ştim din experienţa Maidanului, folosirea forţei este ineficientă. Aceasta este situaţia cu care ne confruntăm în regiunile estice”.

Declaraţiile lui Turcinov vin imediat după ce, miercuri dimineaţa, militanţi pro-ruşi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au pus stăpânire pe clădirea administraţiei din oraşul Horlivka.

Preşedintele interimar a arătat că guvernul nu poate controla rebeliunile din regiunile estice, rusofone, ale ţării. El a reluat acuzaţia că anumiţi membri ai instituţiilor de forţă “cooperează cu organizaţii teroriste”, respectiv grupările pro-ruse din est, în spatele cărora Kievul consideră că se afla structuri specializate ale Rusiei.

“Sarcina noastră primordială este de a preveni extinderea ameninţării teroriste în alte regiuni ale Ucrainei”, a spus Turcinov.

Novorusia, planul lui Putin, le dă fiori celor de la Kiev

“Din nefericire, suntem profund preocupaţi că scenariul care este pregătit pentru estul Ucrainei ar putea fi similar cu cel implementat de Rusia în Abhazia”, a spus Iuri Sergheiev, ambasadorul Ucrainei la ONU, vorbind în cadrul Consiliului de Securitate. “Unul dintre principalele scopuri ale unui asemenea scenariu este să împiedice desfăşurarea alegerilor prezidenţiale” din Ucraina, care sunt programate pe 25 mai.

Separatiştii pro-ruşi înarmaţi cer crearea “unei aşa-numite Novorusii independente, în cadrul frontierelor descrise de preşedintele Putin”, a spus Sergheiev. “Federaţia Rusă ar recunoaşte imediat o asemenea unitate regională ca stat independent” şi ar putea trimite trupe în Ucraina, sub forma unei misiuni de menţinere a păcii, a adăugat diplomatul ucrainean.

Sursa :cotidianul.ro

Anunțuri

Un gând despre „Kiev: Armata, în alertă maximă. Se poate ajunge la un război continental

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s