Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Inundaţii în Bosnia FOTO Reuters Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

În Serbia, puhoaiele ameninţă centrala electrică Nikola Tesla, care alimentează cu electricitate cea mai mare din ţară, iar un oraş, situat la sud-vest de capitala Belgrad, a fost înghiţit aproape în totalitate de ape. Situaţia este disperată şi în ţara vecină, Bosnia-Herţegovina.

În multe localităţi nivelul apei depăşeşte doi metri.

Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Hidrologii se tem că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava şi Morava  vor ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia, relatează AFP. Oraşul Samac din nordul Bosniei, de unde au fost evacuaţi aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situaţie înregistrată în zeci de localităţi din nord-estul Bosniei. Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate. Sinistraţii au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri.

Drumuri de acces închise în Bosnia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei că toate drumurile de acces (europene sau regionale) către localităţile Maglaj, Doboj, Bijelina, Zvornik, Brcko, Modrica, Bosanski, Samac, Tuzla, Vares,  Sarajevo (Ilidza, Novi Grad) şi Olovo sunt blocate de inundaţii sau alunecări de teren şi multe dintre localităţile evacuate au rămas fără electricitate.  Localităţile Vogosca şi Visoko au fost cel mai grav afectate. De asemenea, drumurile naţionale M-17 şi M-18 sunt afectate pe anumite porţiuni, fiind impracticabile din cauza aluncărilor de teren. Traficul feroviar este suspendat pe secţiunile : Tuzla, Banovici, Zvornik, Doboj, Brcko; Brcko-Banovici, în Zivnice; Zenica-Maglaj, în Topcic Polje. MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenţionările emise de către instituţiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat.

Căi de acces blocate în Serbia

În ceea ce priveşte Serbia, MAE informează că autorităţile sârbe au declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, zonele cele mai afectate fiind Kolubara,  Macvanski, Valjevo, Sabac, Cacak, Uzice, Lucan, Mionica, Loznica, Zajecar, Osecina, Koceljevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Gornij Milanovac, Mali Zvornik, Pozega, Vladimirci si Kosjeric.  De asemenea, din cauza alunecărilor de teren a fost oprit traficul feroviar pe ruta Belgrad-Nis;  traficul rutier şi feroviar pe porţiunea de drum Belgrad-Bar; traficul rutier pe Ibarska Magistrala. În Croaţia principalele regiuni afectate sunt centrul şi de nord-vestul ţării, Lika şi Slavonia. Atât drumul de acces către Sljeme, cât şi mai multe drumuri naţionale şi judeţene din regiunea Slavonia sunt închise traficului rutier.

Comunitatea internaţională sare în ajutor

 

Autorităţile din Serbia şi Bosnia au cerut ajutor internaţional pentru gestionarea situaţiei. Paisprezece ţări membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material şi experţi, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană. Primul transport al ajutorului din partea ONU, conţinând generatoare de curent electric, pompe de apă şi bărci de salvare a ajuns sâmbătă pe aeroportul internaţional Nikola Tesla din Belgrad.

Al doilea transport trimis de Naţiunile Unite, conţinând în principal alimente şi apă, a ajuns luni în Serbia. ONU a creat o echipă în cadrul Sectorului pentru situaţii de urgenţă pentru a coordona eforturile de salvare şi a ajuta autorităţile sârbe să gestioneze efectele inundaţiilor. Franţa a trimis 40 de lucrători specializaţi în apărare contra inundaţiilor, alături de echipament adecvat şi bărci de salvare. Echipe de salvatori din 17 state, echipaţi cu pompe de mare capacitate şi bărci de salvare, conlucrează cu autorităţile sârbe pentru evacuarea sinistraţilor.

Din partea Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, în oraşul Obrenovac acţionează 76 de salvatori. Rusia a mai trimis încă două avioane-cargo încărcate cu ajutoare umanitare, bărci de salvare şi echipament specializat.

Germania, Elveţia, Belarus şi Macedonia, precum şi misiunea EULEX au trimis elicoptere. Alte şapte elicoptere de salvare din Ungaria şi Slovenia sunt coordonate de unitatea de elicoptere din cadrul Ministerului sârb de Interne.  Azerbaidjanul a trimis bărci cu motor, generatoare diesel, pompe de drenaj şi alte echipamente, acestea ajungând luni la Belgrad. Croaţia şi Macedonia au trimis 65, respectiv 25 de tone de apă potabilă, iar reprezentaţi ai diasporei sârbe trimit de asemenea în Serbia alimente şi apă potabilă. Ajutoare au mai trimis şi Israelul, Turcia, şi SUA.
Sursa : adev.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s