FMI ne-a mâncat 2 mld. euro din rezerva valutară

Banii împrumutați de România de la Fondul Monetar Internațional (FMI) în anii de criză gravă ne-au ajutat să ne păstrăm echilibrul financiar pe moment, însă riscă să ne dezechilibreze acum.

Mugur Isărescu
Am fost loviți ieri de vestea scăderii rezervelor valutare ale Băncii Naţionale a României până la nivelul minim din ultimii patru ani, de 30,68 miliarde euro. În luna mai, rezervele valutare s-au redus cu 1,76 miliarde euro, în principal din cauza rambursărilor unor tranşe din împrumutul de la Fond şi din cauza plăţii unor obligaţiuni în euro ajunse la scadenţă.

 

În total, de la începutul anului și până la finele lunii mai, România a achitat Fondului Monetar din împrumutul contractat în 2009 suma de 2,23 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere, moneda FMI), sumă echivalentă cu 1,97 miliarde euro. O parte din acești bani au fost plătiți din bugetul de stat, fiind utilizați, în 2009, de Ministerul de Finanțe. Astfel, BNR a rambursat, din această sumă, partea sa de 1,6 miliarde euro, conform scadențarului rambursării împrumutului de la FMI.

 

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, declara, pe data de 6 mai, că România va achita aproape integral, până la finele acestui an, împrumutul pe care l-a contractat de la FMI în 2009. Potrivit acestuia, o mare parte din acest credit a fost plătit deja fără efecte și „lacrimi”, urmând ca, în 2015, să rămână de rambursat în jur de un miliard de dolari, „un mizilic”.

 

„Această țară a rambursat, fără ca vreunul dintre dumneavoastră se se fi simțit cum s-a simțit generația mea în anii ’80, aproape în întregime împrumutul de la FMI. Ieri (5 mai – n.r.) s-a făcut o plată mare de 700 de milioane de euro”, a spus șeful băncii centrale, amintind de scepticismul celor care susțineau, în 2009, că România nu va putea plăti împrumutul de la FMI. Sursa :.money.ro

Reclame

3 gânduri despre „FMI ne-a mâncat 2 mld. euro din rezerva valutară

  1. ceva de genu Denisa.dar lucrurile stau mai rau decat ne inchipuim.anul acesta sunt alegerile prezidentiale si de aceea se vorbeste de bine in toate domeniliile.plata datoriei la FMI sa facut fara sa simtim prea mult la buzunare dar sa nu uitam ca dupa alegeri vor veni noi scumpiri la produsele de consum cat si la utilitati plus un val mare de taxe si impozite noi.atunci vom simti efectul adevarat al plati datoriei catre FMI.sa nu crezi ca vom trai mai bine.va fi mai rau de la an la an.distrugere romaniei a inceput de la caderea comunismului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s