Republica Moldova, Ucraina şi Georgia îşi vor semna mâine ieşirea din sfera de influenţă a Rusiei

 

Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă: „UE este cel mai eficient instrument pentru modernizarea ]`rii, a institu]iilor, pentru a le face pe acestea mai responsabile, pentru a face justi]ia s` fie cu adev`rat independent`.“ Mediafax Foto

Mâine Republica Mol­do­va, Ucraina şi Geor­­gia vor semna tra­tatele de asociere cu Uniu­nea Euro­pea­nă, docu­mente care în teorie ar trebui să le scoată din sfera de influenţă a Rusiei şi pentru care Ucraina a plătit şi încă mai plăteşte cu vieţi omeneşti şi pierderi teritoriale, iar Moldova şi-a încredinţat viitorul Europei.

Acordurile sunt modul în care UE îşi extinde influenţa pe pieţe cu o popu­laţie cumulată de aproape 60 de mi­lioa­ne de persoane, fără a oferi statutul de mem­bru. Responsabilitatea UE este cu atât mai mare cu cât cel mai bogat din­tre cele trei state, Ucraina, are un PIB per capita de aproape jumătate din cel al celei mai sărace ţări din UE, Bul­ga­ria. Înţelegerile vor liberaliza gradual co­merţul între părţi, ceea ce înseamnă că firmele din statele semnatare au ac­ces liber la cei 500 de milioane de consu­ma­tori din UE – cea mai mare şi mai bo­gată piaţă din lume. De asemenea, UE asigură ajutor tehnic şi fonduri pen­tru a încuraja aceste ţări să se adapteze la legislaţia comunitară şi pentru a per­mi­te companiilor de acolo să liciteze pen­tru contracte publice în spaţiul co­mu­nitar. În schimb, UE cere res­pec­ta­rea standardelor privind drepturile omu­lui, democraţia, corupţia, statul de drept şi să implementeze reforme.
Un război comercial cu Moscova

În urmă cu aproximativ un an Rusia a ameninţat Ucraina cu consecinţe serioase dacă Kievul semnează acordul de asociere cu UE. Pentru a da greutate ameninţării, Rusia a întrerupt temporar importurile din Ucraina în august, scrie Deutsche Welle. De atunci Ucraina a pierdut peninsula Crimeea şi importante zăcă­minte de gaze naturale, iar armata ucraineană duce război cu forţe separatiste în estul industrializat al ţării.

„Trebuie să presupunem că vom intra în curând într-un război comercial cu Rusia“, declara la mijlocul lunii iunie ministrul ucrainean al economiei Pavlo Şeremeta. Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat că nu vor fi sanţiuni în cazul Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va introduce taxe de import pentru a sprijini piaţa internă.

„Va fi un test dur pentru Ucraina“, a spus Putin. Avertismentul a fost dublat de mi­nis­trul rus de externe, care a expli­cat că Rusia va introduce „măsuri de pro­tec­ţie“ împotriva Republicii Moldo­va, Ucrai­nei şi Georgiei dacă se va do­vedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le vor semna cu UE vor afec­ta eco­no­mia rusă.

Moldova a fost deja „pedepsită“ de Mos­cova cu interzicerea importurilor de vin moldovenesc, unul din elemen­tele de bază ale exporturilor republicii.

Federaţia Rusă este cel mai mare partener de export pentru Moldova, cu o pondere de aproape 20% în ex­por­tu­rile totale moldoveneşti în T1, urmată de România (16%), Ita­lia (13%), Ger­ma­nia (6%) şi Ucraina (5%). Ca ansamblu, UE este princi­pa­lul partener comercial al Moldovei, însă Rusia este singura sursă de gaze natu­rale a acestei ţări. Dependenţa republi­cii de energia ru­sească ar putea fi redusă prin gazo­duc­tul de interconec­tare Iaşi (Româ­nia) – Ungheni (Mol­dova), care ar pu­tea furniza Moldovei o treime din nece­sa­rul de gaze începând cu anul acesta.

Însă o mare parte din gaze ar fi tot ruseşti la origine, în condiţiile în care în UE sunt puţine state producătoare de gaze – România este unul dintre acestea – şi este la rândul ei dependentă de gazele Rusiei.
Georgia poate reprezenta pentru UE o ţară cheie în tranzitul unor gazoducte

Rusia este principala piaţă de exporturi şi pentru Ucraina, urmată de Turcia, Egipt, Kazahstan, China, Italia, Belarus şi Polonia. În cazul Ucrainei, UE poate suplini rolul Rusiei în comerţ mai greu decât în cazul Moldovei. Exporturile către piaţa rusească au o pondere de 27%. Multe companii din industria ucraineană se bazează pe tehnologie prea învechită pentru a fi competitive pe piaţa UE iar Rusia este singura lor piaţă.

În ceea ce priveşte Georgia, cele mai mari pieţe de export erau în 2012 Azerbaidjan, UE, Armenia, SUA şi Ucraina. Rusia este însă şi în cazul Georgiei principala sursă de energie din import. Pentru UE, Georgia poate reprezenta o ţară cheie în tranzitul unor gazoducte care i-ar aduce gaze din Asia şi zona Mării Caspice.

Mult timp Moscova a cerut să aibă un cuvânt de spus în semnarea acordului de asociere dintre UE şi Ucraina, dar Kievul şi Bruxellesul au refuzat ideea. Însă în urma evenimentelor recente – sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina, creşterea preţului gazelor şi tensiunile din estul ţării, cele trei părţi vor discuta, probabil în iulie, despre efectele acordului, potrivit agenţiei ruseşti Interfax, care citează surse pe care nu le identifică de la Bruxelles.

Pentru Moldova, UE a promis înainte de samnare că va finanţa proiecte de 50 de milioane de euro în domenii ca energie, dezvoltare în zonele rurale şi reformarea poliţiei. Preşedintele CE José Manuel Barroso a spus că UE a dublat cotele de importuri de fructe şi roşii moldoveneşti.

Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă: „UE este cel mai eficient instrument pentru modernizarea ţării, a instituţiilor, pentru a le face pe acestea mai responsabile, pentru a face justiţia să fie cu adevărat independentă.“

Sursa:zf.ro

Anunțuri

2 gânduri despre „Republica Moldova, Ucraina şi Georgia îşi vor semna mâine ieşirea din sfera de influenţă a Rusiei

  1. Ai dreptate Zina,Rusia o sa le dea la oase nesimtitilor astora care indraznesc sa-si gandeasca singuri viitorul.Mama Rusia stie mai bine decat ei ca le trebuie,asa cum a stiut ce le trebuie tatarilor din peninsula Crimeea,sau ucrainienilor care nu voiau niciin ruptul capului sa-si bage pamanturile in colhozuri(asta se intampla in perioada in care Lenin conducea Rusia spre comunism,in zbor,intr-o toamna tragica urmata de o iarna si mai tragica cand milioane de ucrainieni au murit efectiv de foame),sau moldovenilor dintre Prut si Nistru care au fost trimisi prin pustietatile inghetate ele Siberiei sau au murit prin cine stie ce coclauri ale cercului polar,sapand mai mult cu mainile goale si cu burtile sigur goale dupa aur sau uraniu sau Dumnezeu stie mai ce.Dar ce spun eu aici?Dupa cat esti de vorbareata si elocventa(am in vedere ceea ce ai scris aici) mai mult ca sigur ca ai citit „Ultima zi din viata lui Ivan Denisovici” a lui Alexandr Soljenitan.El povesteste cu mult mai mult har decat mine viata din gulagurile bolsevice(ca era plina maica Rusia cu locuri sterse de pe harta in care traiau ca-n sanul lui Satan cei mai buni fii ai ei).Soljenitan este unul din ei.Ar mai fi seful programului spatial sovietic Korolev,si multi altii care nu-mi vin acum in minte.Pentru acest lapsus te rog sa ma ierti si,daca poti ,sa ma ajuti,completand tu insati lista cu fericitii care si-au lasat oasele sau in cel mai „fericit” caz sanatatea prin gheturile Siberiei.Nu stiu daca esti romanca dar,daca esti nu pot sa inchei fara sa-ti amintesc cat de bine a stiut Maica Rusia ce-i trebuie Romaniei,cand a binecuvantat-o cu multe-multe divizii de tancuri pline de politruci care in cel mai scurt timp si-au instalat calaii la conducere,facand ceea ce au facut si in Rusia:lagare de munca fortata,crime cat cuprinde,arestari la comanda si altele de acelasi fel,bagand atata spaima in bietul popor roman ca unii dintre noi am devenit alergici la culoarea rosie.Suferim de alergie istorica la rosu.Se numeste Bolsevita.Te pup cu dragoste frateasca,Zina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s