PRIMA EXPEDIŢIE PRIN POARTA IADULUI . MARTURII UIMITOARE

Craterul Darvaza, din Turkmenistan, cunoscut sub numele de „Poarta Iadului”, fascinează, de mai bine de patru decenii, oamenii de știință și exploratorii din lumea întreagă. Unul dintre aceștia, vânătorul de furtuni și exploratorul George Kourounis și-a riscat viața pentru a fi prima persoană care coboară în craterul care arde de peste 40 de ani.

Expediția sa, finanțată parțial de prestigioasa revistă National Geographic, a avut loc în noiembrie anul trecut, dar aventurile lui Kourounis au devenit cunoscute abia ieri, după ce postul TV omonim a transmis un episod dedicat expediției.

George Kourounis a colectat mostre de sol, sperând că analizele ulterioare vor arăta dacă vreo formă de viață ar putea supraviețui în asemenea condiții dure, în craterul Darvaza sau în locuri similare din Univers.

„Pregătirile pentru expediție au durat un an și jumătate. Am făcut numeroase antrenamente în defileul unui râu, multe dintre ele purtând echipamentul complet, realizat la comandă, din Kevlar, singurul material care nu s-ar fi topit din cauza temperaturilor extrem de mari din crater. Când ajungi acolo pentru prima dată, parcă ai vedea o scenă SF. Deșertul vast ți se întinde la picioare și, undeva, vezi gaura asta arzând… Căldura pe care o emană e înfiorătoare. Aerul de deasupra tremură, iar când bate vântul dinspre crater, simți cu te lovește căldura în față, nici nu-ți poți ține ochii deschiși. Când ajungi pe margine, îți vine să-ți protejezi fața cu mâinile și te întrebi dacă nu cumva te-ai băgat în ceva mult prea periculos”, povestește exploratorul George Kourounis.

Exploratorul a mai precizat că zona nu este prea populată, puțini turiști aventurându-se până acolo, dar că odată ajuns nimeni și nimic nu te împiedică să admiri măreția naturii, chiar și coborând în crater.

„Poți merge pe marginea craterulu sau să sari direct în el, alegerea îți aparține. Și, până acum, sunt singurul care a făcut asta. Totul a fost suprarealist. Odată ce ai coborât marginea craterului și te uiți în jos, parcă ar fi o altă planetă. Aveam multe lucruri de făcut, încât n-am prea avut timp să mi se facă frică, cu excepția momentului când am pășit peste marginea craterului. Dar odată ajuns jos, totul era absolut uimitor. Zgomotul produs de gazul arzând îmi amintea de cel al unui motor cu reacție. Nu era fum deloc, așa că puteam vedea și cele mai mici scântei. Sau pe camarazii mei, aflați pe marginea craterului, niște puncte mici luminate de flăcări”, își continuă povestea exploratorul stabilit în Canada.

Sursa :evz.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s