Două noi cratere gigantice au apărut în regiunea siberiană Yamal

La zece zile după descoperirea unui misterios crater în regiunea siberiană Yamal, oamenii de știință au constatat apariția a două noi cratere similare, fiind relansate discuțiile cu privire originea acestora, informează publicația belgiană Le Soir.

Printre ipotezele cele mai vehiculate pe internet cu privire la modul de formare a acestor cratere se numără cele legate de intervențiea unei civilizații extraterestre, impactul cu unul sau mai mulți meteoriți, testarea unor arme secrete sau pur și simplu o farsă bine elaborată.

Primul dintre cele două noi astfel de cratere a fost descoperit în apropiere de Bovanenkovo, o zonă în care se află numeroase gazoducte. Celălalt crater a apărut tot în regiunea Yamal (denumire care înseamnă “capătul lumii”), la aproximativ 100 de kilometri de locul în care se află primul crater.

Conform publicației Siberian Times, geologii, specialiștii în mediu și istoricii nu au ajuns încă la un consens cu privire la posibila cauză a acestor cratere, care “nu par a avea origini antropice și nici naturale”.

Principala ipoteză privind originea primului crater, descoperit în urmă cu mai bine de zece zile, susține că ar fi vorba de un fenomen natural de tip ?pingo’ sau un hidrolacolit, fenomen care se produce atunci când gheața formează un strat în adâncul solului, susținând pământul de deasupra. Schimbările climatice ar fi putut produce topirea acestui strat de gheață, rezultând surparea solului de deasupra sa. Această surpare ar fi putut fi amplificată și de eliberarea de gaze naturale din sol, care ar fi produs o explozie similară destupării unei sticle de șampanie.

“Este o formă de relief cu totul remarcabilă”, comenta Chris Fogwill, cercetător la Universitatea New South Wales, despre primul crater descoperit la Yamal. Fohwill este de părere că acest crater este urmarea unui hidralacolit. “Este evident că este o versiune extremă de hidralacolit, amplificată probabil și de o eventuală interacțiune cu gazele naturale din subsolul acestei regiuni”, susținea el pentru publicația Sydney Morning Herald. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s