Legea prepay este respinsă de Curtea Constituţională. Operatorul nu va avea dreptul să îţi reţină datele personale

Legea prepay a fost declarată neconstituţională. „Legea prepay“, cunoscută pe larg drept cea care le impunea operatorilor să reţină datele de identificare ale utilizatorilor de cartele prepay, a fost declarată neconstituţională.

Legea prepay a fost declarată neconstituţională, iar decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi.

Curtea Constituţională a luat această decizie întrucât dispoziţiile pentru legea prepay nu au un caracter precis şi previzibil, scrie Mediafax. Judecătorii constituţionali au discutat excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat legea prepay privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe raţiuni legate, între altele, de protejarea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Critici pentru legea prepay

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a transmis ieri Curţii Constituţionale punctul de vedere al instituţiei referitor la legea prepay şi criticile aduse de Avocatul Poporului, arătând că acestea sunt neîntemeiate. „În sesizarea de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arăta faptul că prin adoptarea acestei legi se încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 şi art. 147 alin. 4 din Constituţia României. DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile“, se arată într-un comunicat de presă remis luni de DIICOT

. Legea prepay a intrat în vigoare în această vară. Camera Deputaţilor a adoptat pe 2 iulie, cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare. Legea prepay urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Totuşi, până la 1 ianuarie 2016 posesorii de cartele ar fi avut timp să se înregistreze la operator, dacă au deja cartele prepay. În caz contrar, legea prepay prevedea anularea numărului de telefon.

Legea prepay pică după legea „Big Brother“

Se poate spune că 2014 a fost anul anulării „legilor de supraveghere“, după cum au fost cunoscute. Astfel, Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie, că o altă lege (82/2012), cunoscută drept legea „Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate.

Atunci, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate. A constatat că dispoziţiile Legii nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale

. Legea 82 prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Reacţie la legea prepay

Pe 13 iulie, în Bucureşti, a fost organizat un protest. Cei prezenţi manifestau contra legii prepay şi a implicaţiilor sale. De asemenea, a fost inclusă pe lista de nemulţumiri şi înregistrarea celor care folosesc punctele WiFi din oraş. După acel protest, „Adevărul“ a găzduit un reportaj despre nemulţumiţi, nemulţumiri şi puncte de vedere.

„Legile supravegherii“ se vor dovedi la fel de ineficiente ca „Legea Big Brother“, iar cetăţenii constrânşi să facă ceva vor face fix pe dos. Vom vedea zeci de cerşetori cu mii de cartele prepay pe numele lor. Vom vedea site-uri de anunţuri pline cu cartele prepay. Vom vedea puncte WiFi „nebuletinizate“. Parlamentarii rămân ce au fost o viaţă, nişte oportunişti cu ochii pe BANI şi beneficii. Iar activiştii rămân şi ei ce au fost. Noi, ceilalţi, rămânem în România. Acum, legea prepay a fost declarată neconstituţională şi identificarea cetăţenilor ia o pauză până la următoarea idee.

Sursa: adev.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s