Cele zece provocări ale lui Moise

Emisiunea jurnalistului Moise Guran de pe postul național de televiziune TVR1 nu va mai exista începând de luni.

Moise Guran

„Eu fac emisiune în seara asta să știți… Aia cu Ponta care m-a dat afară de la TVR mă și cam ofensează… Adică, de patru ani, de când sunt la TVR eu știu că am deranjat oameni mult mai grei decât Ponta”, a scris ieri jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

După această postare, a urmat o alta, în care Moise Guran a explicat situația în care se află. „Adevărul este că azi am emisiune. Sper să am și luni, dar nu sunt sigur. Comitetul Director a decis revenirea la grila de vară. Cum eu n-am fost peste vară, dacă nu revin asupra deciziei până luni, atunci luni nu o să am emisie. Tehnic vorbind, toamna astronomică începe pe 23 septembrie. Altfel însă, revenirea la grila de vară e o chestie ușor iresponsabilă. Nu că mă scot pe mine, dar nici UEFA Champions League n-a fost peste vară. Și aia costă frate! Vine Curtea de Conturi peste ei. De aia zic, cred că până luni mai au timp și nu m-aș ambala să îl fac pe Ponta atât de capabil încât să determine TVR-ul să se sinucidă financiar”, a spus realizatorul emisiunii „Biziday”.

În decursul timpului, Moise Guran a criticat guvernul Ponta și în special pe șeful acestuia, pe Victor Ponta. De altfel, scoaterea emisiunii sale din grila TVR este interpretată de opinia publică drept o „execuție” pregătită de guvernul PSD. Analizele critice ale lui Moise Guran privind modul în care autoritățile gestionează banii bugetului au deranjat toate guvernările, nu doar pe cea actuală.

Vă prezentăm zece atacuri ale jurnalistului Moise Guran la adresa actualului premier Victor Ponta care i-au stârnit acestuia din urmă dorința de a-l elimina din TVR.

1. Moise Guran a făcut valuri în blogosferă exact cu un an în urmă, în septembrie 2013, după un interviu cu Victor Ponta, la TVR, despre Roșia Montană, în cadrul căruia jurnalistul l-a pus de mai multe ori în încurcătură pe premier. De exemplu, l-a întrebat pe șeful Guvernului dacă știe de vreun politician care să fi luat șpagă de la RMGC. La care Victor Ponta a răspuns: „Probabil că RMGC a cumpărat politicieni”, recunoscând public acest lucru. De asemenea, Ponta nu a dat niciun răspuns clar la întrebarea jurnalistului legată de cum se poate ca tocmai el, un fost procuror, doctor în drept și avocat să susțină un asemenea proiect anticonstituțional, acuzându-l doar indirect pe președintele Traian Băsescu. Și, nu în ultimul rând, în aceeași emisiune, la replica premierului legată de ce vor face minerii din zonă dacă nu va demara proiectul de exploatare a aurului, Guran i-a spus că zona are potențial turistic și că în zonă există fabrici de mobilă. „Prea multă ipocrizie. Deci să tăiem copaci și să tăiem pădurile?”, a fost replica lui Victor Ponta, lăsând să se înțeleagă că tăierea copacilor, care pot fi plantați la loc, este mai puțin acceptabilă decât cianurile.

2. „Deci cum era mai bine? Să stimulăm întâi munca şi să aducem astfel investitori, sau să majorăm salariile şi aducem după aia investitori DIN BANIIcărora să plătim salariile bugetarilor? Întrebarea se vrusese retorică dar rostind-o în vis, Ponta nu mai ştia nici el exact răspunsul. A naibii retorică, îşi zise premierul adormit, realizând că visul ar putea fi un coşmar, dacă nu află răspunsurile înainte de a se trezi!

Deci cu ce începi o guvernare în timp de criză economică? Cu măsuri sociale sau cu măsuri de stimulare a producţiei? Dar n-a trecut decât un an, îşi spuse premierul trezindu-se uşurat. Mai am încă trei.

Greul abia urmează avea să declare apoi, pe bune, nu în vis, ci întrebat fiind de ziarişti! O putem lua de la capăt, completez eu… Poate de data asta aflăm ordinea corectă!”, scria Moise Guran, într-un editorial cu titlul „Un an cu Guvernul Ponta”, publicat pe 7 mai 2013.

3. Într-un articol recent, de pe 16 septembrie 2014, intitulat „Un selfie cu latrina din curtea școlii” și postat pe blogul său biziday.ro, Moise Guran își exprimă opinia potrivit căreia ideea lui Victor Ponta de a introduce manuale digitale, care vor fi plătite de stat, adică tot de părinți, cu 7 milioane de euro, este nepotrivită în contextul în care sute de școli nu sunt dotate cu toalete și, din această cauză, nu au autorizație de funcționare. „Suma este atât de mare încât, socotind la 5000 de euro cheltuiala cu tot cu taxe pentru amenajarea unei băi cu apă curentă, hidrofor şi fosă septică într-o şcoală de la ţară, rezultă că, de cei şapte milioane de euro cât dă statul pe manuale digitale, s-ar fi putut amenaja o astfel de toaletă salubră în 1400 de şcoli.

Asta înseamnă de două ori mai multe decât numărul şcolilor care i-au primit pe copii la data de 15 septembrie 2014, fără a avea autorizaţie sanitară de funcţionare, în cele mai multe cazuri exact din lipsa acestor toalete”, scrie jurnalistul în articolul citat. Articolul este ilustrat cu un colaj care îl prezintă pe Victor Ponta ținând două telefoane mobile cu două imagini diferite: una cu textul „Abecedar” și alta cu o toaletă din curte.

4. Un alt articol preluat intens pe internet a fost cel publicat la jumătatea lunii august, cu titlul acid „Ponta vrea să devină preşedinte pe voturile maghiarilor. E un preţ prea mare. Şi e degeaba…”, în care susținea că „autonomia cerută de UDMR ascunde o independenţă de tip Crimeea”. Acesta a atras atenția asupra pericolului revizionsimului maghiar promovat de UDMR, sprijinită de Ungaria, precum și asupra amatorismului premierului Victor Ponta în chestiunea negocierilor politice cu UDMR. Aici Guran vorbește despre „capacitatea excepţională a premierului Victor Ponta de a lua ţepe, de a face alianţe degeaba (neînţelegând că, organic, ungurii sunt setaţi să-l voteze oricum pe Johannis, iar nu pe el la preşedinţie)”.

5. Moise Guran l-a luat în derâdere pe premierul Victor Ponta într-un foileton imediat după faimoasa întâlnire de la jumătatea lunii iulie de la Cotroceni dintre acesta din urmă, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și șeful statului, Traian Băsescu, pe tema reducerii contribuțiilor sociale. „Partea proastă pentru Ponta era că nu se aştepta la povestea cu MTO-ul. Deci, hai, 5 miliarde le mai acoperea cu o taxă pe stâlp, cu o acciză la carburanţi, cu taxe locale, etc., dar de când a auzit de MTO şi şi-a dat seama că nici n-are habar despre ce ar putea fi vorba, n-a mai făcut decât să aştepte să se termine întâlnirea, să treacă timpul ca să plece acasă, să piardă vremea, singura chestie la care Ponta se dovedeşte a fi foarte bun. Omul oricum nu se bazează la vot pe ăi cu CAS de plată, ci pe ăi cu ajutoare. Deci… singura întrebare este ce caută Ponta în povestea asta, când electoratul pe care îl vizează este de fapt cel pe care îl vizează şi Băsescu… oameni cărora nu le pasă de taxarea muncii”, a scris Moise Guran, pe blogul său.

6. O altă critică la adresa lui Victor Ponta a vizat numirea ministrului de Justiție, la jumătatea lunii aprilie 2013, și publicarea ordonanței, într-o seară de vineri, care favoriza marii patroni de trusturi media. „Ordonanța lui Ponta îi transformă pe toți în comisionarii televiziunilor, limitându-le practic veniturile în funcție de puterea de negociere. Asta înseamnă că marile trusturi care vin cu patru cinci televiziuni plus un post de radio sau două, vor fi mai bogate, în vreme ce agențiile mici de publicitate probabil se vor desființa”, scrie Moise Guran. „Numai că lui Victor Ponta nu i-a venit ideea de reglementa astfel piața energiei, acolo unde Voiculescu este intermediar ci piața televiziunii unde partenerului său de guvernare i s-a părut că nu ia suficienți bani. Liniștea coaliției de guvernare a fost astfel rezolvată – postul de ministr al Justiției contra ordonanței Voiculescu”, a conchis jurnalistul.

7. „Ponta află pe propria piele ce înseamnă să conduci țara de la televizor, ce înseamnă să conduci ca un amator prin ordonanțe de urgență și să n-ai nici măcar grijă ca acestea să fie aprobate, la timp, printr-o lege de Parlamentul pe care îl păpușerești oricum, cu o majoritate zdrobitoare”, a scris Moise Guran într-un alt articol publicat pe 12 martie 2014, după ce președintele Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței privind amânarea plății certificatelor verzi.

8. „De fiecare dată când sunt alegeri se opreşte ţara în loc ca să iasă cutare sau cutare primar, deputat sau preşedinte. Acum spunem adio autostrăzi pentru că Ponta vrea câteva milioane de voturi de la bugetari şi de la pensionari. Nu sunt convins că eminenţa care i-a plănuit această deturnare ilegală de bani publici de la investiţii spre beneficii de tot felul i-a explicat şi faptul că nu te joci cu astfel de resorturi economice, că DIN BANII pentru o autostradă nu trăieşte doar cel angajat acolo să dea cu târnăcopul, ci sunt mii de locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală ce se pierd”, a spus Moise Guran, pe 15 septembrie 2014, în articolul publicat pe blogul său având titlul „Recesiunea – planul vinovat al unei eminenţe maronii”.

9. Iată un alt citat dintr-un articol de natură să trezească supărarea șefului Executivului: „Am impresia că premierului Victor Ponta i-au trebuit doi ani de mandat ca să priceapă că nu-l costă nimic să promită autostrăzi care se pot face pocnind din degete. Mai mult decât atât, am impresia că, domnul Victor Ponta şi echipa domniei sale, mai şi folosesc promisiunile acestea – care, să mă iertaţi dacă îmi par fanteziste după atâta amar de ani, în care am tot sperat că vom avea o infrastructură decentă – pentru a momi investitori serioşi ce, în mod inevitabil vor fi dezamăgiţi, lucru interzis inclusiv de legislaţia europeană privind ajutorul de stat”. Titlul articolului, publicat pe blogul biziday.ro, pe 13 mai 2014, este „Autostrăzi peste tot – un joc periculos pentru locurile de muncă”.

10. Într-un alt comentariu postat pe blog, intitulat „La cine a mers şi la cine n-a mers PR-ul guvernamental”, Moise Guran vorbește despre prezentarea știrii despre vizita premierului Victor Ponta în localitățile afectate de inundații. „La ProTV exercițiul de PR al premierului a eșuat înfiorător. Și asta pentru că reporterul respectiv nu a făcut un reportaj despre inundații, ci despre un premier ieșit la plimbare la inundaţii. Dar ce, la TVR reportajul n-a fost tot despre premier? (…) Aparent, reportajul TVR s-a concentrat pe problemele oamenilor și, tocmai pentru că n-a tușat grotescul situației cu barca trasă de pompieri, s-a încadrat perfect în planul de PR pus la cale de cei care l-au trimis pe Ponta la inundații. Vă las pe dvs. să judecați care dintre cele două abordări este mai corectă, deși e clar care a fost mai gustată de publicul urban, cel de pe rețele. Dar am mari dubii că celelalte tipuri de public au remarcat tușele din reportajul ProTV. Cred că, pentru cei mai mulți, exercițiul de PR al lui Ponta a reușit”, scrie Moise Guran. Sursa :money.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s