Cea mai mare invazie de bani din istoria Europei: peste 1.300 de miliarde de euro. Câţi vor intra şi în România?

Preşedintele BCE, italianul şcolit pe Wall Street Mario Draghi, a anunţat că instituţia sa va cumpăra active publice şi private din zona euro în valoare de peste 1.300 de miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe lună începând cu martie până la finalul anului 2016, decizie considerată ca arma supremă a zonei euro în lupta cu deflaţia şi cu anemia economiei.

Programe similare, de printare masivă de bani pentru achiziţii de active, implementate la câteva luni după izbucnirea crizei economice mondiale de către Rezerva Federală americană şi de Banca Angliei au impulsionat relansarea economiei americane şi a celei britanice şi mai ales pieţele.
O mare parte din aceşti bani au fost duşi de investitorii în cautarea de randamente mai mari – în SUA, ca şi acum în zona euro, dobânzile sunt aproape de zero – în economii emergente precum cele din Asia şi America de Sud. Tot în căutarea randamentelor mai mari, investitorii vor căuta cu siguranţă să facă profit în Europa emergentă, inclusiv în România, cu banii ieftini ai BCE.

FMI estimează că economia americană va creşte cu 3,6% anul acesta, de trei ori mai rapid decât PIB-ul zonei euro.

Măsura de a injecta 1.300 de miliarde de euro în economie reflect determinarea Preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a opri ameninţarea deflaţiei şi de a pune economia celor 19 state din zona euro înapoi pe calea spre creştere economică.
Sursa :zf.ro
Publicitate

Un gând despre „Cea mai mare invazie de bani din istoria Europei: peste 1.300 de miliarde de euro. Câţi vor intra şi în România?

  1. Nici o boala nu poate fi vindecata fara inlaturarea cauzei, a mecanismului care a produs-o. Deflatia este rezultatul politicii de austeritate si al cresterii decalajului dintre bogati si saraci. Ori, masurile prezentate in acest articol nu prevad reducerea acestui decalaj, ba din contra, sunt de natura sa-l accentueze. Indatorarea externa a tarilor care emit obligatiuni va creste, iar saracii vor beneficia prea putin. Prin urmare criza va continua, la alte nivele, mult mai dureroase, in ciuda efortului de-a anihila unul dintre simptomele ei stanjenitoare, in cazul acesta – deflatia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s