Experimentul lui Jones: ”Al treilea val” sau cum să subminezi 200 de elevi

class

Această povestire este bazată pe o istorie adevărată care s-a întîmplat în 1967, într-o școală din California.

În timpul studierii celui de-al Doilea Război Mondial, elevii erau nedumeriți și au întrebat cum locuitorii Germaniei ar putea pretinde că nu știu despre lagărele de concentrare și de ce ignorau exterminarea oamenilor în țara lor.

Deoarece clasa deja era înainte cu programul, Jones, profesorul lor, a decis să aloce o săptămână unui experiment care urma să nu lase nicio întrebare fără răspuns.

Luni

Luni el le-a citit o lecție cu privire la puterea disciplinii. Le-a vorbit despre ceea ce simte un sportiv care se antreneaza regulat și cu sîrguință pentru a atinge succesul într-un anumit sport. Le-a vorbit despre efortul pe care îl depunde o balerină sau un pictor pentru a-și perfecționa fiecare mișcare. A menționat răbdarea omului de știință care caută în continuu dezlegări și idei științifice.

Jones le-a spus elevilor să stea în poziția de “atenție”, deoarece ea contribuie la recepționarea mai eficientă a informație. Apoi le-a ordonat elevilor de mai multe ori să se ridice și să stea jos într-o nouă poziție, apoi, de asemenea, le-a ordonat, în mod repetat, să iasă din cabinet pentru a reveni mai apoi în plină tăcere la locurile lor. Elevii au apreciat acest “joc” și s-au arătat dispuși să urmeze toate instrucțiunile. Jones le-a cerut elevilor să răspundă la întrebări în mod clar și vioi, fapt ce a fost salutat de aceștia, chiar și de cei care sunt mai pasivi de obicei.

Marți

Marți, profesorul a intrat în clasă și a constatat că toți cei prezenți stăteau în tăcere în poziția de “atenție”. Unii din elevi zîmbeau. Majoritatea însă priveau drept înainte cu o expresie concentrată, cu mușchii gîtului încordați, fără nici un semn de zîmbete, gînduri, sau întrebări.

Jones a vorbit despre puterea comunității. El le-a cerut elevii să scandeze în cor: “Puterea e în disciplina, puterea e în comunitate.” Elevii au răspuns cu un entuziasm evident, dîndu-și seama de puterea grupului. La sfîrșitul orei Jones le-a arătat studenților salutul pe care îl vor folosi neapărat atunci cînd se vor întîlni unul cu altul, – brațul drept ridicat îndoit la umăr – și a numit acest salut gestul celui de-al treilea val. În zilele următoare în mod regulat elevii se salutau reciproc prin acest gest.

Miercuri

Miercuri, Jones a emis carduri de membru pentru fiecare elevii. Nici un elev nu a vrut să părăsească cabinetul. Treisprezece elevii nu s-au dus la alte ore pentru a luat parte la acest experiment. Profesorul a distribuit cardurile de membru. Trei carduri erau semnate cu o cruce roșie. Jonea le-a explicat beneficiarilor că acestea le oferă o misiune specială de a raporta pe cei care nu se supun regulilor clasei. Cu toate acestea, în practică, această misiune a fost preluată, în mod voluntar, de încă 20 de persoane. Unul dintre elevi, cu fizicul distins și capacitatea de învățare scăzută, i-a declarat lui Jones că va fi bodygard-ul său și a mers după el prin toată școala.

Trei eleve cu capacități de învățare deosebite, ale căror abilități și-au pierdut însă actualitatea în contextul noilor condiții, au comunicat părinților despre acest experiment. Ca rezultat, Jones a fost contactat de rabinul local, care s-a fost mulțumit de răspunsul că clasa studiază tipul personalității germane în practică. Rabinul a promis să explice totul părinților celor trei eleve.

Jones a fost extrem de dezamăgit de lipsa de rezistență pînă și din partea adulților: directorul școlii îl salua cu gestul celui de-al treilea val. Până la sfârșitul zilei în organizație au fost primiți mai mult de două sute de elevi. Mulți dintre ei au luat o atitudine serioasă referitor la participarea lor la al treilea val. Ei le cereau celorlalți participanți respectarea strictă a regulilor organizației și îi intimidau pe cei ce nu luau în serios acest experiment.

Joi

Pînă joi, numărul participanților a crescut pînă la optzeci de oameni. Jones a vorbit despre mîndrie.“Mândria este ceva mai mult decît steaguri și focuri de artificii. Mândria – este ceea de ce nimeni nu poate lipsi. Să fii mîndru înseamnă să știi că ești cel mai bun… Acest sentiment nu poate fi distrus…”

El le-a explicat studenților săi că astfel ei fac parte dintr-un program național pentru tineret, a cărui misiune este transformarea și educarea politică a tineretului pentru beneficiul poporului. “Tot ceea ce am făcut pînă acum a fost o pregătire pentru o cauză demnă. În toată țara profesorii recrutează tineri și formează echipe  de oameni care prin disciplină, comunitate, mîndrie și acțiuni ar putea demonstra întregii națiuni că societatea poate deveni mai bună. Dacă vom reuși să schimbăm ordinea în această școală, vom putea schimba ordinea în fabrici, magazine, universități și în toate celelalte organizații. Voi sunteți un grup special de tineri care vor ajuta la îndeplinirea acestei misiuni. Dacă acum o să ieșiți în față și le veți arăta tuturor ce ați învățat în ultimele patru zile, împreună vom putea schimba destinul națiunii noastre.”

Jones le-a ordonat gardienilor să scoată din auditoriu și să petreacă până la bibliotecă trei fete, a căror loialitate era discutabilă. Apoi a spus că în după-amiaza zilei de vineri la televiziune se va vorbi despre existența celui de-al treilea val. Despre el va vorbi și noul candidat pentru funcția de președinție.

Vineri

Vineri, 200 de studenți se înghesuiau în cabinet. Nu a fost nici cel mai mic spațiu liber. Peste tot erau atîrnate steagurile celui de-al treilea val. Exact la ora douăsprezece, Jones a închis ușile și a pus la fiecare cîte un «gardian». Prietenii lui Jones imitau reporterii și se roteau prin cabinet cu aparate de fotografiat. “Înainte de a porni conferința națională de presă, care va începe în cinci minute, vreau să demonstrez presei cît de pregătiți suntem.”Cu aceste cuvinte, profesorul a dat un salut. Ca răspuns, imediat și în mod automat s-au ridicat două sute de mâini. Atunci a strigat devizale “Puterea e în disciplina.” Deviza a fost preluată de cor. Ea a fost rostită din nou și din nou. De fiecare dată răspunsul mulțimii a răsunat mai tare. După cinci minute Jones a pornit televizorul, dar pe ecran nimic nu a apărut.

Atunci el li s-a adresat elevilor:

«Ascultați atenți. Nu există nici un lider! Nu există nici o mișcare națională pentru tineret cu numele “Al Treilea Val”. Ați fost manipulați, ați fost împinși de propriile ambiții și ați ajuns acolo unde ați ajuns. Sunteți nici mai buni, nici mai răi decît germanii, pe care i-am studiat. V-ați gîndit că sunteți mai buni decît cei, care nu sunt în această cameră. Ai vândut libertatea pentru comoditatea, pe care v-o oferă disciplina și superioritatea. Ați decis să renunțați la propriile convingeri și să acceptați voința grupului și mare minciună.»

După aceea, Jones a aratat elevilor un film despre Germania nazistă. Cu disciplina sa, parade și procesiuni cu torțe. Și cum totul s-a terminat.

Concluzie

Apoi, Jones a concluzionat: “Dacă noi am fost capabili să reproducem în totalitate mentalitatea germană, nici unul dintre voi nu ar recunoaște că el a fost la ultima adunare al celui de-al treilea val. La fel ca și germanii, va fi greu să recunoașteți că ați ajuns atît de departe.”

Elevii s-au împrăștiat într-o stare deprimată, mulți nu puteau să se abțină de la lacrimi.

Sursa :novapost.ro

Publicitate

2 gânduri despre „Experimentul lui Jones: ”Al treilea val” sau cum să subminezi 200 de elevi

  1. Un exemplu clar de manipulare, care nu poate produce decat Rau, deghizat !”Clatirea ”permanenta a creierilor, de la cei mici la cei mari, dureaza de ceva mult vreme si ..are succes.
    ATITUDINE !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s