Care sunt tarile din Europa care stau pe o bomba cu ceas

Dacă în România ne pregătim să batem alarma din cauza îmbătrânirii populației, sunt câteva țări din Europa unde linia roșie a fost depășită de ani buni.

Zilele trecute, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că, pentru prima dată, numărul persoanelor vârstnice de peste 65 de ani l-a depășit pe cel al persoanelor sub 15 ani. Au apărut apoi analize și comentarii care trăgeau un semnal de alarmă, avertizând asupra faptului că, peste câteva zeci de ani, sistemul public de pensii nu va mai putea suporta dezechilibrul care va exista între numărul de salariați și numărul de pensionari, care se adâncește pe an ce trece.

Deși nu ne consolează cu nimic, problema rămânând la fel de acută, situația din România este de departe mult mai bună decât a multor state vechi membre UE.

Sunt două state mari europene unde peste o cincime din populație are peste 65 de ani: Italia și Germania. Pentru comparație, în România, procentul persoanelor de peste 65 de ani în totalul populației este cuprins între 14% și 16%, conform cifrelor oficiale .

Pe poziția a doua ca gravitate a situației se află țări precum Spania, Austria, Suedia, Danemarca și Grecia. În aceste țări, între 18 și 20% dintre locuitori au depășit deja vârsta de 65 de ani.

Cu un procent de vârstnici din categoria menționată de 16-18% figurează țări precum Finlanda, toate cele trei țări baltice, Marea Britanie, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia și Slovenia.

Toate aceste state se confruntă cu urgența găsirii unor soluții pe de o parte pentru întinerirea populației prin creșterea natalității și, pe de altă parte pentru pregătirea ca viitorul să fie cât mai ușor de suportat pentru tinerii care vor ieși la pensie peste 30-40 de ani. Sursa : money.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s