Informații care mi-au schimbat viața

„Pământul este o scenă foarte mică într-o vastă arenă cosmică.

Gândiți-vă la râurile de sânge vărsate de toți acei generali și împărați pentru ca în glorie și triumf să poată deveni stăpânii efemeri ai unei fracțiuni dintr-un punct [așa cum se vede Pământul de la 3.7 miliarde mile distanță]. Gândiți-vă la cruzimile fără sfârșit aplicate de către locuitorii dintr-o parte a acestui pixel asupra locuitorilor puțin diferiți dintr-o altă parte. Cât de nerăbdători sunt să se omoare unul pe celălalt, cât de ferventă este ura lor.

Atitudinea noastră, auto-importanța noastră închipuită, iluzia că noi avem o poziție privilegiată în Univers sunt contestate de acest punct de lumină palidă. Planeta noastră este un fir de praf singuratic în marele abis cosmic care ne înconjoară.

În toată această imensitate, nu există niciun indiciu că va veni ajutor din altă parte, să ne salveze de noi înșine.” – Carl Sagan – „Pale Blue Dot” (Palidul Punct Albastru)

Dramele personale se micșorează în importanță atunci când privim imaginea de ansamblu a umanității. Dar cine are timp să privească imaginea de ansamblu când suntem atât de preocupați de „pătrățica” noastră de viață?

Se pare că vremea când vom fi nevoiți să privim ansamblul se apropie. Nu sunt o persoană fatalistă, nu am obsesii legate de teoriile conspirației, însă nu pot trece cu vederea necesitatea unor schimbări profunde în societatea în care trăim. Cred cu tărie în capacitatea de transformare a umanității și mai cred că fiecare dintre noi are o datorie față de această societate. Datoria de a-și face treaba acolo unde lucrează și cea de a se trezi din somnul indus de media în general, de televiziunile naționale care încep știrile principale cu scandaluri mondene în locul violențelor extreme (link) care au loc la nivel internațional și a amenințărilor armate reale care bat la poarta realității noastre.

Documentarul pe care îl aduc în atenție astăzi este foarte important în acest context, deoarece prezintă alternative care ar putea să aducă transformări profunde umanității în cazul când cât mai mulți oameni și-ar depune eforturile pentru implementarea principiilor pe care le conține. Este vorba despre principiile unei economii sustenabile și despre alte lucruri importante care ar putea să ne salveze de… noi înșine, de indiferența cu care privim „ansamblul”. Documentarul are un titlu sugestiv: „Alegerea este a noastră” și a fost lansat de Jacque Fresco și echipa Proiectului Venus chiar în acest an.

Filmul conține interviuri cu oameni de știință remarcabili, profesioniști mass-media, autori și alte personalități (nume+detalii aici-link) privind dificultățile cu care ne confruntăm, criza globală și alegerile pe care ar trebui să le facem pentru a ne transforma societatea. Sper să servească drept inspirație și semnal important că există alternative, trebuie doar să ne concentrăm atenția pe lucrurile cu adevărat importante.Alegerile ne aparțin în totalitate fie că este vorba de acelea privind viața personală fie de cele ce construiesc viața comunității în care trăim. Cu fiecare alegere construim împreună, în fiecare clipă, Viitorul. Sursa : adinaamironesei.blogspot.ro

Anunțuri

Un gând despre „Informații care mi-au schimbat viața

  1. Nu am citit „Pale Blue Dot”, deși sunt o admiratoare a lui Carl Sagan. M-a impresionat mult ”Creierul lui Broca”.
    Excelent film, îl voi distribui pe rețele. Nu s-ar putea pune pe acest blog și un buton pentru G+ ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s