De ce vrea Rusia să controleze Oceanul Arctic

rusia
Conflictul armat din estul Ucrainei si sanctiunile ce au rezultat obliga Rusia sa caute continuu alternative economice. Pe de o parte, încearca sa-si consolideze relatiile cu partenerii sai strategici, iar pe de alta parte îsi intensifica activitatile de explorare energetica pe întregul sau teritoriu vast, se arata într-un articol publicat marti în editia online a cotidianului spaniol ABC.La capitolul energetic, prioritatea guvernului rus pare sa fi devenit zona arctica, unde si alte state revendica o extindere a platoului lor continental ce ascunde bogate resurse de petrol si gaze, respectiv Canada, Danemarca (prin Groenlanda), Norvegia si Statele Unite (prin Alaska).

‘Oceanul Arctic este Mecca ruseasca’, a scris pe Twiiter vicepremierul rus Dmitri Rogozin dupa vizita sa recenta în arhipelagul norvegian Svalbard. Desi aceasta afirmatie este vazuta mai degraba ca o provocare, ea poate fi de fapt o declaratie de intentie.

Circa un sfert din rezervele mondiale de petrol si gaze naturale înca neexploatate se gasesc sub gheata Oceanului Arctic. Cum încalzirea globala grabeste topirea acestor gheturi, Moscova doreste sa se pozitioneze strategic în aceasta zona linistita. În paralel, pentru a-si sustine prezenta economica, Rusia are în vedere si o militarizare a acestui spatiu, pentru a-i intimida pe vecinii care râvnesc si ei la acele resurse.

În anul 2007, un submarin rusesc a pus un drapel al Rusiei pe fundul Oceanului Arctic, operatiune prin care Moscova a dorit sa-si arate hotarârea de a atinge acest obiectiv, dar gestul a dus la disensiuni cu Canada.

De asemenea, la sfârsitul anului trecut, Danemarca a cerut Comisiei Natiunilor Unite însarcinate cu delimitarea platourilor continentale sa primeasca 895.000 de kilometri patrati din întinderea Oceanului Arctic, zona care cuprinde si Polul Nord geografic, dar si o suprafata deja revendicata de Norvegia.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s