Tăieri masive de copaci într-una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din România

Sute de pini de pe Dealul Lempeş, judeţul Braşov vor fi puşi la pământ de pădurari.

 
 Administratorii rezervaţiei spun că măsura era necesară pentru că arborii s-au uscat din cauza gândacilor care i-au împânzit. Însă defişările i-au revoltat pe cei care ocrotesc acest colţ de rai din Braşov. Zeci de pini din inima rezervaţiei Dealul Lempeş au fost puşi la pământ în ultima săptămână.

Arborii au fost doborâţi din puncte răspândite pe întreg dealul.

Dealul Lempeş este una din cele mai bogate rezervaţii din judeţul Braşov. Numeroase specii de plante rare se întind pe o suprafaţă de peste 270 de hectare. Peisajul vorbeşte de la sine despre farmecul locului şi este unul din motivele pentru care iubitorii rezervaţiei au fost revoltaţi de tăierile de pini. „Este a doua oară când defrişează”, a spus Radu Săvuţiu, localnic.

Rezervaţia este administrată de un ONG şi de Direcţia Silvică Braşov, prin Ocolul Silvic Teliu. Administratorii spun că au fost nevoiţi să taie pinii pentru că arborii au fost atacaţi de trei specii de insecte parazit. Administratorii rezervaţiei spun că pinii au fost distruşi de insecte din cauza secetei prelungite din 2011 şi 2012. În 2013, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice a luat probe din pădure.

Un an mai târziu, a fost nevoie de un ordin de ministru, pentru ca administratorii rezervaţiei să se poată apuca de lucru. Contaminările au afectat aproape 14 din cele 274 de hectare ale rezervaţiei. Acum, peste 500 de arbori sunt uscaţi şi trebuie tăiaţi.

„Gândacii de scoarţă, care sunt nişte organisme oportuniste, care atacă şi se dezvoltă masiv în aceste condiţii au atacat şi arborele de pin şi au contribuit la uscarea lor masivă”, a spus Dănuţ Chira, cercetător ICAS Braşov.

Administratorii Rezervaţiei Dealul Cetăţii – Lempeş spun că nu vor planta nimic în locul arborilor doborâţi deoarece tăierile sunt izolate şi nu afectează pădurea, în ansamblu.

Sursa : digi24.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s