Cu sabia lui Damocles deasupra capului: Cum își va plăti omenirea datoria de 60.000 de miliarde de dolari

Grecia a fost prima țară din UE care a intrat în incapacitate de plată din cauza cheltuielilor nesăbuite din bugetul de stat. Însă pericolul nu a trecut, alte state având niveluri nesustenabile ale datoriei publice.
SUA este cea mai îndatorată țară din lume în termeni nominali, datoria sa reprezentând 29% dintr-o datorie globală totală de 60.000 de miliarde de dolari. Această cifră nu reprezintă corect ierarhia celor mai îndatorate state pentru că nu ia în calcul dimensiunea reală a economiilor dezvoltate, relativ la economiile din țările sărace.

De obicei, datoria publică se raportează la Produsul Intern Brut pentru a obține un indicator care să compare capacitatea de rambursare a datoriei în cazul unei țări. De exemplu, unul dintre criteriile de convergență stabilit prin Tratatul de la Maastricht statelor membre UE este ca gradul maxim de îndatorare să fie de maxim 60% din PIB.

Dar nici această raportare nu este foarte explicativă. Aceasta deoarece guvernul nu poate să transforme în cash întreaga producție a economiei naționale. Dacă ar fi posibil, guvernul ar putea cere ca veniturile fiecărui cetățean să fie transformate în impozite și să meargă la achitarea datoriei.

În realitate, doar o parte din veniturile cetățenilor se face aport la bugetul statului sub formă de impozite. În plus, cum e cazul României, care are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale și nefiscale) dintre țările UE, sarcina datoriei suverane este mult mai mare.

Print

Astfel, datoria publică a României crește la aproape 140% dacă o raportăm la veniturile bugetului consolidat. O mai bună colectare a taxelor și impozitelor, care la noi este de 32%, față de o medie de 40% la nivel de UE, ar însemna o îmbunătățire a ratingului de țară.

Anunțul făcut în această lună de către premierul Victor Ponta, conform căruia ne-am achitat întreaga datorie la FMI are un impact mai mult emoțional, datoria guvernamentală crescând prin împrumuturile luate în schimbul obligațiunilor emise de Ministerul Finanțelor.

În concluzie, chiar dacă România are un grad mai redus de îndatorare decât media UE, din cauza dificultății de a colecta taxe și impozite pentru buget, povara datoriei este mai mare decât arată raportarea doar la PIB.

Ministerul de Finanţe intenţionează să împrumute de pe piaţa externă două miliarde de euro în acest an, dar nu a făcut încă acest lucru din cauza instabilităţii provocate de criza datoriilor din Grecia şi a îngrijorărilor legate de încetinirea creşterii economiei chineze, relatează Reuters.

S-ar putea lua în considerare o a doua emisiune în cazul în care condiţiile de pe piețele monetare se vor îmbunătăţi semnificativ, dar există şi opţiunea de a obţine împrumuturi de dezvoltare de la Banca Mondială în valoare de până la 750 de milioane de euro.

România beneficiază în prezent de ratinguri de investment grade, Baa3 din partea Moody’s şi BBB- din partea Fitch Ratings din S&P. Sursa : adevarul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s