Pentagonul vrea un bombardier de 550 milioane dolari, atat de bun incat sa nu il foloseasca niciodata

Bombardier B 52 al armatei SUA
Departamentul de Aparare din SUA a anuntat recent ca intentioneaza sa incheie in curand un contract pentru construirea unui nou bombardier nedetectabil, care ar urma sa intre in dotarea Fortelor Aeriene, scrie Reuters. Programul Long-Range Strike, in valoare de 80 de miliarde de dolari, reprezinta un acord important, in special pentru Air Force, care nu a mai dezvoltat un bombardier nou de peste 30 de ani. Pentagonul este din ce in ce mai ingrijorat de faptul ca flota actuala, de aproximativ 160 B-52s, B-1s si B-2 este in mare masura depasit, vulnerabila la cele mai noi mijloace de aparare aeriana chineze si ruse.

Air Force vrea pana la 100 de noi bombardiere dotate cu toate cele mai recente arme si tehnologie care sa le faca nedectabile de radare dar si cu capacitate mare a rezervorului.  Noile bombardiere ar trebui sa fie capabile sa zboare pe distante lungi, sa treaca de cele mai dure aparari si sa distruga cat mai multe obiective intr-o singura misiune.

Reuters precizeaza ca toate acestea nu inseamna ca Pentagonul crede intr-adevar ca va lupta un razboi impotriva Rusiei sau Chinei. Cei care sunt responsabili cu planificarea apararii vor, de fapt, ca noile bombardiere sa revigoreze un concept candva cheie, inca caruia armata i-a permis sa se atrofieze: descurajarea conventionala.

Potrivit acestei viziuni strategice, simpla existenta in dotarea armatei americane a unui armament cu o putere distructiva non-nucleara atat de mare ar urma sa ii determine pe inamici sa ia o pauza, iar acest lucru le-ar oferi diplomatilor timp sa gaseasca o negocieze conficte majore fara ca partile implicate sa recurga la violenta.

Planurile pentru noul bombardier au inceput inca din 2004. La acea vreme stratedii Fortelor Aeriene americane vorbeau de achizitionarea unor avioane de lupta de capacitate mare pe care sa le introduca in functiune in 2018. Acestea urmau sa inlocuiasca partial bombardierele B-52, construite in anii 1960, B-1, construite in anii 1980 si B-2 din anii 1990.

Insa in 2010, secretarul pentru Aparare de la acea vreme Robert Gates a pus pe pauza planurile, citand tendinta Fortelor Aeriene de a dezvolta avioane de lupta excesiv de complexe si scumpe.

Pentagonul a permis in 2011 Frtelor Aeriene sa reia programul de dezvoltarea a bombardierelor, insa a implementat o limita de cost, pana in 550 de milioane de dolari pe bucata, pret care sa includa cercetarea si dezvoltarea. Northrop Grumman, care a construit B-2, concureaza cu un consortiu format din Boeing si Lockheed Martin pentru contractul care ar urma sa fie acordat in cursul acestui an.

Air Force vrea ca noile bombardierele sa fie pe rampele din bazele aeriene pana in 2025, la doar un deceniu de la semnarea contractului. La ora actuala, programe majore de inzestrare cu avioane de lupta poate dura 20 de ani sau mai mult de la incheierea contractului pana la lansarea din baze aeriene.

„Trebuie sa construim in noile noastre programe, inca de la incepu, accesibilitatea, ori de cate ori avem ocazia sa facem acest lucru”, a declarat secretarul Air Force Deborah Lee James intr-o conferinta de presa sustinuta in 2014. „Asta am facut cu bombardierul cu raza lunga de actiune (Long-Range Strike Bomber)”.

Costul relativ scazut si calendarul de implementare rapida sunt fezabile, deoarece Air Force a cerut echipelor din industrie sa includa cat mai multa tehnologie existenta, sau „matura”, posibil, in proiectele lor – mai degraba decat sa reinventeze totul plecand de la zero, cum este adesea cazul. Un oficial anonim a declarat pentru Aaron Mehta de la Defence News ca noul bombardier are „cel mai inalt nivel de maturitate” pe care l-a vazut vreodata intr-un program de avioane de lupta.

Aceasta disciplina dobandita reflecta interesul serios al Pentagonului pentru achizitionare noilor bombardiere. Armata a ajuns sa creada ca noi bombardiere vor juca un rol crucial in prevenirea razboi pe scara larga intre marile puteri.

Sursa : hotnews.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s