De ce Facebook nu a activat funcția „Safety Check” pentru atentatul din Beirut?

Rețelele de socializare au jucat un rol foarte important vineri noaptea în timpul atentatelor de la Paris. Pe Twitter, existau două tipuri de postări: cereri disperate de ajutor și mesaje binevoitoare ale celor care puteau să ofere sprijin și adăpost, folosindu-se de hashtag-ul #PorteOuverte (ușă deschisă).

Pe de altă parte, Facebook a activat funcția Safety Check pentru ca utilizatorii să îi informeze pe cei din lista de prieteni că sunt în siguranță, la fel cum s-a întâmplat în timpul cutremurelor din Nepal, Chile, Pakistan, Afghanistan și al uraganului Patricia.

Astfel, au apărut și criticile, persoanele reclamând faptul că aplicația nu a fost disponibilă în timpul atentatului sinucigaș din Beirut, care avusese loc pe 12 noiembrie. Joey Ayoub, un blogger libanez, a fost cel care a subliniat că s-a făcut o discriminare: „se pare că persoanele din satul meu natal care au murit nu sunt la fel de importante ca cele din Paris”. În cel mai scurt timp, opinia lui a devenit virală.

Potrivit http://www.elmundo.es, vicepreședintele Facebook, Alex Schultz, a răspuns acestei acuzații, argumentând decizia:

„Am activat opțiunea Safety Check pentru Paris pentru ca utilizatorii să își poată anunța prietenii și rudele că sunt bine, având în vedere evenimentele oribile care se petreceau. Totuși, oamenii au început să se întrebe de ce nu am făcut ca funcția să fie disponibilă pentru locuitorii altor zone ale lumii, unde violența este un fapt comun și tragediile de acest fel se întâmplă cu o frecvență îngrijorătoare, cum e cazul teribilului atentat de joi din Beirut.”

Schultz și-a continuat explicația punctând că aplicația Safety Check a fost creată pentru catastrofele naturale, precum cutremurele din Chile, Nepal sau Afganistan: „În cazul dezastrelor naturale, se aplică un set de criterii precum întinderea, magnitudinea și impactul. În timpul unei crize în curs, precum un război sau o epidemie, Safety Check-ul nu este la fel de folositor pentru utilizatori, dat fiind faptul că nu există un punct inițial sau un punct final clar. Din nefericire, este imposibil de știut dacă cineva este cu adevărat în afara oricărui pericol.”

„Am hotărât să activăm funcția în cazul atentatelor de la Paris pentru ca s-a putut observa o activitate intensă pe Facebook în acest sens.”, a subliniat Schultz, referindu-se la persoanele care discutau despre acest subiect, cereau ajutor sau anunțau că sunt în siguranță. „În momentul acela am decis să folosim Safety Check-ul pentru ceva mai mult decât un dezastru natural. Trebuie să existe o prima dată pentru a teste o noutate, chiar și în situații complexe și sensibile, iar pentru noi aceasta a fost actul terorist din Paris.”

Astfel, reprezentanții rețelei de socializare au oferit asigurări că, de acum înainte, funcția se va activa întotdeauna atunci când au loc „incidente grave și tragice”. Sursa : jurnalul.ro

Lasă un comentariu