Drapelul tricolor, disparut la schimbarea patrulelor si inlocuit cu steagul secuiesc in Covasna

Drapelul Romaniei - AGERPRES

Tricolorul romanesc de pe catargul aflat in vecinatatea statuii Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe a disparut luni dimineata la schimbarea echipelor de patrulare.

 

A fost inlocuit cu steagul secuiesc de catre persoane inca necunoscute, a precizat, pentru Agerpres, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, dr. Ioan Popa.

Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a facut intre orele 6,30 si 7 dimineata. Ioan Popa a mentionat ca Politia a demarat cercetari pentru identificarea faptasilor si nu le va incheia pana nu-i va gasi pe cei vinovati.

Presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din judetul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu a declarat pentru AGERPRES ca disparitia drapelului a fost sesizata in cursul diminetii de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Politia si Jandarmeria. Ioachim Grigorescu a mentionat ca prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt drapel tricolor care a fost inaltat pe catarg.

El a remarcat ca disparitia tricolorului romanesc nu a fost un „gest izolat de lezare a simbolului national’ in preajma Zilei Nationale a Romaniei, amintind ca pe data de 1 Decembrie 2014, in municipiul Targu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe cateva case din zona centrala, iar in 2013, in preajma sarbatoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, drapelul tricolor din fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe a fost vandalizat, fiind taiat in doua locuri. Cazul, investigat de Politie, a ramas cu autori necunoscuti.

Primarul Antal Arpad dezaproba inlaturarea tricolorului de la monumentul Ostasului Roman

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, dezaproba inlaturarea tricolorului romanesc de pe catargul aflat in vecinatatea monumentului Ostasului Roman din zona Garii si isi exprima speranta ca autoritatile vor identifica si sanctiona autorii acestui ‘act provocator’.

„Dezaprob inlaturarea tricolorului arborat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Condamn cu fermitate si ma delimitez de incidentul care a avut loc luni, in urma caruia autori necunoscuti au inlaturat steagul national al Romaniei, arborat cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe catargul de langa monumentul Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe. Consider ca aceasta fapta este un act de provocare al carui unic scop a fost tulburarea linistii orasului si convietuirii pasnice intre comunitatea maghiara si cea romaneasca. Imi exprim speranta ca autoritatile vor identifica si sanctiona pe autorii faptei in cel mai scurt timp posibil”, mentioneaza primarul Antal Arpad (UDMR), intr-un comunicat de presa, remis luni seara AGERPRES.

Tricolorul romanesc de pe catargul aflat in vecinatatea monumentului Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe a disparut luni dimineata la schimbarea echipelor de patrulare, fiind inlocuit cu steagul secuiesc, de catre persoane inca necunoscute, a precizat pentru AGERPRES, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Covasna, dr. Ioan Popa. Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a facut intre orele 6,30 si 7,00 dimineata.

Presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din judetul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu a declarat ca disparitia drapelului a fost sesizata in cursul diminetii de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Politia si Jandarmeria.
Ioachim Grigorescu a mentionat ca prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt tricolor romanesc care a fost inaltat pe catarg.

El a remarcat ca disparitia drapelului nu a fost un gest izolat de ‘lezare a simbolului national’ in preajma Zilei Nationale a Romaniei, amintind ca pe data de 1 Decembrie 2014 in municipiul Targu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe cateva case din zona centrala, iar in 2013, in preajma sarbatoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe. Acesta a fost taiat in doua locuri, iar cazul, investigat de Politie, a ramas cu autori necunoscuti.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru AGERPRES ca in urma acestui incident va reitera cererea de reintroducere in Codul Penal a infractiunii de ofensa adusa insemnelor nationale, dezincriminata in urma revizuirii legii, astfel incat orice act ostil, dispretuitor ori jignitor la adresa simbolurilor nationale sa poata fi sanctionat ca atare. Codul Penal anterior pedepsea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ofensa adusa simbolurilor nationale, respectiv drapelului Romaniei, Zilei Nationale, imnului, stemei si sigiliului statului. In prezent, lipsa de respect fata de aceste insemne se sanctioneaza cu amenda contraventionala.

Dragnea: Furtul drapelului national este o fapta ce trebuie pedepsita cu maxima duritate prevazuta in lege

Furtul drapelului national este o fapta ce trebuie pedepsita cu maxima duritate prevazuta in lege, a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea, dupa o intrevedere cu reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi.

„Eu sper ca institutiile statului abilitate si care au competente in domeniu sa gaseasca faptasul sau faptasii. Aceasta este o fapta ce trebuie pedepsita cu maxima duritate prevazuta in lege, pentru ca nimeni in aceasta tara sa nu mai indrazneasca sa batjocoreasca drapelul nostru national. Poate vor intelege pana la urma ca avem o singura tara, care se numeste Romania, indiferent de nationalitate”, a spus Dragnea intrebat de jurnalisti referitor la faptul ca luni dimineata, la Sfantul Gheorghe, a fost furat drapelul de pe Monumentul ostasului necunoscut.

Presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Marin Dragnea, a spus, la randul sau, ca gestul de la Sfantu Gheorghe constituie „o marsavie”.

„Daca as fi Vlad Tepes i-as trage in teapa”, a raspuns presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi intrebat cum ar trebui sa plateasca cei care au furat drapelul daca vor fi prinsi.

Sursa : stirileprotv.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s