Bine ați venit în Republica Facebook!

Dacă nu esti pe Facebook nu exiști. Toată lumea a auzit de ”viralele” de pe Facebook, de ”followers” și mai ales toată lumea știe ce înseamnă și cum arată ”like”. Practic, Facebook a luat lumea așa cum o știam noi și a modelat-o după forma rețelei. Acum toți suntem conectați, putem comunica între noi, ba chiar suntem legați emoțional de această bucățică de lume virtuală. Rețeaua Facebook a ajuns la 1.6 miliarde de utilizatori, este prima platformă online care atins 1 miliard de useri în același timp. Trendul global se manifestă și în România. În acest moment, numărul conturilor a sărit de 8.5 milioane iar până la finalul anului 2016 cel mai probabil Facebook România va depăși 9 milione.

Rețeaua transformată în republică

Prezentarea Facebook ne spune că este o rețea social media, construită pentru comunicare. Ceea ce nu ne spune Facebook este că această comunitate este mai mult de atât, este o masă de manevră, este o piață de desfacere, este un mijloc ideal de manipulare.

Facebook este construit pe două paliere, avem conturile personale și paginile care pot fi de brand sau de persoană publică. Masa de manevră este constituită din simpli utilizatori iar banii sunt caștigați cu ajutorul paginilor care sunt obligate să plătească (să-și facă promovare) pentru a ajunge la o audiență optimă.

Ni se spune clar că Facebook este gratis, dar el vine cu niște costuri enorme. Este construit ca un mall imens în care ești bombardat cu reclame la tot felul de lucruri care nu-ți trebuie . Dar aceasta este partea cea mai puțin întunecată a Facebook-ului.

Partea complexă a rețelei lui Mark Zuckerberg ține de manipulare. Bineînțeles nimeni nu te obligă să ai cont de Facebook, dar dacă nu ai, este o problemă pentru că toată lumea este acolo. Toți prietenii tăi au Facebook, până și președintele țării dă mesaje în exclusivitate pe Facebook. Această rețea a ajuns atât de mare încât nu o poți evita. Ziarele scriu despre ce se întâmplă pe Facebook, ce a postat sau ce a răspuns o vedetă sau un politician.

Acum că am stabilit că toată lumea este pe Facebook să ne imaginăm ce bază de date uriașă deține compania lui Mark Zuckerberg. Este foarte posibil să fie cea mai mare bază de date din lume. Interesant este că Facebook nu are doar o listă de nume. Nu, ei construiesc tipare comportamentale și dupa 6-12 luni de utilizare, Facebook știe exact la ce fel de stimuli reacționezi, când dai Like, Share sau comment și în ce perioadă a lunii primești salariul, pentru că atunci accesezi magazinele online (evident tot de pe pagina de Facebook).

Imaginați-vă cum poate fi folosită o astfel de mașinărie în timpul alegerilor. Cât de dificil este pentru candidat neagreat să-și livreze mesajul și câtă susținere poate primi un candidat agreat.

În România, Facebook nu are filială, Facebook România ține de Facebook UK, practic, compania nu este reprezentată, nu plătește TVA, nu depinde de legile românești dar totuși are o putere imensă. Această situație este întâlnită în multe state europene.

Facebook este mai mult decât o rețea de socializare, Facebook este mai mult decât un canal prin care îți poți promova produsele, Facebook este o imensă bază de date și o mașină de propagandă ideală. Mark Zuckerberg a reușit să creeze o republică virtuală în care el este singurul decident. Schimbările Facebook nu sunt anunțate, nimeni nu votează pentru ele. Suntem prinși într-o republică cu un dictator care ne influențează viața și deciziile fără să observăm.

Autor: Alexandru David

Publicitate

5 gânduri despre „Bine ați venit în Republica Facebook!

  1. schimbarile FB nici nu intereseaza prea mult ,este o tehnica prin care si noi aflam informatii unii despre altii de multe ori ceea ce ei nu vor sa spuna insa te prinzi dupa postari ca are probleme sau e mai trist…iar eu postez pentru prieteni si dusmani care mi-au cerut ”prietenia”, in plus mai aflam unii despre altii …indiferent cat ne numara securitatile cand injuram presedintele nostru sau pe al altora. Dupa moartea bebelusilor la inceputul anului, ai vazut ca dupa 6 luni s-a dat un comunicat umil nu foarte popularizat ca de vina au fost vaccinarile>insa de cate ori au dat in primele saptamani despre branzeturi si ..puii din Arges..De fiecare data mai aparea un val de postari despre vaccinari..singurii care au dat in acea perioada un documentar despre vaccinul antihepatitic si niste copii ramasi nenorociti au fost francezii la TV5 in rest televiziunile romane toate mancau rahat la comanda..pe internet a fost singura varianta adevarata sau nu a vaccinarilor…si deci au dat varianta oficiala a adevarului..nu a fost iaurtul de vina ci vaccinul…Mai sint niste ocultisti ,vizionari sau/si conspirationisti care se distreaza sa vorbeasca sub ochii securitatii m gandind ca poate pe urmaritori ii dor urechile de atat ascultat..sa-si mai clateasca si ochii. Numai de bine! Eu sint cu ”praful si pulberea sa se aleaga de toti hotii si javrele!! sa vad cine imi gaseste o vina pentru blestem in secolul ateu de curent impotriva paranormalului 21. Scriu asta pentru ca sa vezi ca imi place cum suna cuvantul Iskander si stiu ca tara asta tot nu va scapa de razboi…iar cei care manipuleaza ca si cartitele securiste de pe FB nu au decat sa -si bata mintea cu unele forme de clarviziune sau cu alte deductii logice ale utilizatorilor.Si uite asa ne-am adunat …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s