Prima Casa – adio avans de 5%?

Prima Casa – adio avans de 5%?

Fondul Naţional de Garantare ia în calcul o măsură care va schimba total programulPrima Casă: avansul minim de 5% ar putea creşte!

Legea dării în plată, care a forţat băncile să urce avansurile la ipotecare chiar şi peste 40% şi cererea uriaşă de credite Prima Casă din acest an îi fac pe reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare să se gândească serios la creşterea avansului pentru cel mai popular program din piaţa bancară.

„Încercăm să directionam cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, este opinia Simonei Mureşan, director la Fondul de Garantare, citată de către digi24.ro.

Aceasta a mai declarat că programul Prima Casă ar putea să meargă mai departe, însă cu schimbări importante, printre care şi creşterea avansului. De remarcat totuși comparația deplasată dintre nivelul avansurilor la credite din alte țări și România, având în vedere nivelul salariilor din țara noastră…

Ce se întâmplă dacă programul Prima Casă ajunge la un avans mai mare?

Să presupunem că Guvernul va urca avansul la Prima Casă până la 15-20%. Cum cei mai mulţi români care îşi cumpără un credit Prima Casă sunt tineri, atunci este evident pentru toată lumea că vânzările vor scădea, întrucât puţini îşi permit să plătească de 3-4 ori mai mult la avans decât ar face-o acum.

2,1 miliarde lei – fondurile alocate pentru Prima Casă până acum în 2016

După ce plafonul de 1,6 miliarde lei, alocat iniţial pentru Prima Casă pe anul 2016, a fost epuizat în doar câteva luni, Guvernul a mai pus la dispoziţie băncilor încă 500 milioane lei, la începutul lunii iunie. Din aceştia, 130 milioane lei au fost deja utilizaţi, iar ceilalţi 370 milioane lei vor fi suficienţi doar pentru o parte din dosarele în derulare!

Sursa : dezvoltatorimobiliar.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s