Reuters: Lovitura de stat din Turcia a eșuat. Cel puțin 66 de morți

O tentativă de lovitură de stat pare să fi eșuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineții, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului președintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l susține, relatează Reuters.

 

Cel puțin 60 de oameni și-au pierdut viața la Ankara și șase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

 

Erdogan, care se afla în vacanță la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopții și a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susținători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reușit să îl securizeze.

 

Tentativa de lovitură de stat a fost “un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferință de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofițerilor și că acestea vor permite o curățare a armatei.

 

Mai mult, el susține că a fost vizat de o tentativă de asasinare și a anunțat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

 

Focuri de armă și explozii au zguduit atât Istanbulul, cât și Ankara, într-o noapte haotică, după ce soldații puciști au ocupat poziții strategice în ambele orașe.

 

“Pare o lovitură de stat relativ bine orchestrată de o parte semnificativă a armatei, nu numai de câțiva colonei. Au controlul asupra aeroportului (…). Controlează mai multe puncte strategice din Istanbul. Ținând cont de amploarea operațiunii, este greu de crezut că se vor opri înainte să reușească”, a declarat un înalt oficial european care monitoriza situația.

 

Un diplomat UE, care lua cina cu ambasadorul turc într-o capitală europeană când acesta a fost anunțat de evenimentele de la Ankara și Istanbul, a avertizat că situația este gravă. “În mod clar nu este un puci de tinichea. Ambasadorul turc era clar șocat și a luat lucrurile foarte în serios”, a spus diplomatul. “Indiferent cum vor arăta lucrurile dimineață, va avea implicații puternice pentru Turcia. Nu a venit din neant”, a adăugat el.

 

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă și elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană și cea asiatică a Istanbulului.

 

Reporterii Reuters au văzut un elicopter deschizând focul la Ankara. Potrivit agenției de presă Anadolu, mai multe elicoptere militare au tras asupra sediilor serviciilor de informații.

 

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet și la rețelele de socializare a fost restricționat.

 

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk și le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

 

Între timp, însă, parlamentarii se ascundeau în adăposturile din clădirea Legislativului, care era înconjurată de tancuri ce deschiseseră focul. Fum putea fi văzut ridicându-se în apropiere, au declarat martori.

 

Un parlamentar de opoziție a declarat că sediul a fost lovit de trei ori și că mai multe persoane au fost rănite.

 

Un comandant militar turc a anunțat că avioane de luptă au doborât un elicopter folosit de puciști deasupra Ankarei. Agenția de presă Anadolu, apropiată regimului, a anunțat că 17 polițiști au fost uciși când sediul forțelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

 

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, și au anunțat impunerea legii marțiale și a unor restricții de circulație. Un moderator a citit un comunicat în care Guvernul era acuzat de erodarea democrației și a statului de drept laic. Țara va fi condusă de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranța populației, se adăuga în comunicat.

 

La scurt timp după aceea, TRT și-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluată după câteva ore, când manifestanți i-au dat afară pe militari. Jurnaliștii au povestit apoi că au fost ținuți ostatici.

 

Între timp, jurnaliștii Reuters au văzut circa 30 de militari rebeli predându-se, după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, în piața Taksim din centrul Istanbulului. Ei au fost luați în dube ale poliției, în timp ce avioane de luptă survolau zona la altitudine joasă. Zgomotul provocat de ele, similar unor explozii, a zguduit clădirile din jur și a dus la spargerea mai multor geamuri.

 

Pe măsură ce orele au trecut, sorții de izbândă ai loviturii de stau au început să scadă. Oamenii au sfidat ordinele de a sta în case și s-au strâns în principalele piețe din Istanbul și Ankara, fluturând drapele și cântând.

 

„Avem un premier, avem un comandant suprem, nu vom permite ca țara să degenereze”, a strigat un bărbat, în timp ce grupuri de susținători ai Guvernului s-au cățărat pe un tanc aflat în zonă.

 

Erdogan și alți oficiali i-au acuzat pe susținătorii clericului de opoziție Fethullah Gulen, din Statele Unite, deși gruparea acestuia a condamnat-o.

 

Alianța pentru Valori Împărtășite (AfSV), o grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziție Gulen, a dat publicității un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitur de stat. “Condamnăm orice intervenție a armatei în politica internă a Turciei”, se arată în comunicat.

 

Statele Unite și-au declarat susținerea fermă față de Guvernul lui Erdogan. Secretarul de stat a anunțat că a discutat cu omologul său turc și a subliniat “susținerea absolută față de Guvernul turc ales democratic, civil, și ață de instituțiile democratice”.

 

Mesaje similare au venit din partea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, al secretarului general al NATO și al secretarului general al ONU.

 

O îndepărtare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformând unul dintre cei mai importanți aliați americani într-o zonă de risc, în condițiile în care războiul din Siria se află la granițele sale.

 

Chiar și eșuată, simpla tentativă de lovitură de stat ar putea destabiliza această țară crucială pentru securitatea în regiune, comentează Reuters.

 

Turcia, stat membru NATO cu a doua armată ca mărime din Alianță, este unul dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite în lupta împotriva Statului Islamic, care controlează teritorii importante în Siria și Irak.

 

Pentagonul a precizat că operațiunile împotriva ISIS lansate de la baza aeriană turcă Incirlik nu au fost afectate de evenimente.

 

Turcia este, de asemenea, unul dintre principalii susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad. În aceste condiții, focuri de armă de bucurie au izbucnit la Damasc, după ce s-a aflat de lovitura de stat. Oamenii au ieșit pe străzi pentru a sărbători.

Sursa : money.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s